Κυριακή, 3 Αυγούστου 2025

Το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές αποτελεί ταξική εξόντωση των μικρών παραγωγών και πωλητών

Tης ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΑΤΖΙΔΗ για την κυριακάτικη Kontranews

Τo νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις υπαίθριες αγορές είναι μία πάρα πολύ χαρακτηριστική περίπτωση του αυθαίρετου συγκεντρωτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλες οι σημαντικές ρυθμίσεις παραπέμπονται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος θα μπορεί να καθορίζει αυθαίρετα το καθεστώς και τη χρονική διάρκεια των αδειών, το ποια είδη θα πωλούνται στις υπαίθριες αγορές, πολλές από τις θέσεις όλων των τύπων και πλήθος άλλων λεπτομερειών, στην ουσία τα πάντα.

Μετά από αυτό το νομοσχέδιο, που διέπεται από ακραία τιμωρητική λογική, δεν θα μπορεί ένας μικρός ανεξάρτητος παραγωγός και πωλητής να επιβιώσει, αλλά θα αναγκάζεται να χάνει τη δουλειά του και την ανεξαρτησία του. Και να προσέρχεται επαίτης στη μοναδική δυνατότητα που θα έχει: να γίνεται πωλητής σε σούπερ μάρκετ, στους μεγαλέμπορους, χάνοντας την πολύτιμη ελευθερία που είχε πριν. Από κύριος του εαυτού του θα γίνεται υπάλληλος, σύμφωνα και με τους «χρησμούς» της έκθεσης Πισσαρίδη. Ή απλά άνεργος. Όλα αυτά στην περίοδο με τις τεράστιες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και ενώ οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο ταξικός πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης διαφαίνεται στα άρθρα 15 και 21 του νομοσχεδίου, με τις τιμωρητικές προβλέψεις ότι θα χάνουν το δικαίωμα άδειας και θέσης όσοι δεν έχουν εξοφλήσει κάθε οφειλή σχετική με τέλη υπαίθριου εμπορίου. Όλοι, όμως, γνωρίζουμε τη χρονική συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού. Και το πώς η κυβέρνηση την εργαλειοποιεί για να αποτελειώσει τον ταξικό της στόχο, τους μικρούς αυτόνομους παραγωγούς και πωλητές. Η τιμωρητική διάθεση του νομοσχεδίου είναι έκδηλη κυρίως στο άρθρο 62 όπου προβλέπονται εξοντωτικές ποινές για μικροπαραβάσεις. Θεσπίζεται ότι ο μικροπωλητής θα χάνει τη θέση του αν φωραθεί να μην εκδίδει απόδειξη πάνω από δύο φορές τον χρόνο, το οποίο είναι μία ρύθμιση χειρότερη από τις συνήθεις της ΑΑΔΕ.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν επιδιώκει ρύθμιση αλλά εξόντωση με αβάσταχτα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις και αξεπέραστα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αδειοδότηση. Πρόκειται για έναν αδυσώπητο ταξικό πόλεμο στους αυτόνομους παραγωγούς και πωλητές των υπαίθριων αγορών. Όμως οι λαϊκές είναι ένας θεσμός με μακραίωνη ιστορία, που νομικά έχει καθιερωθεί ήδη από το 1929. Κι έχει βοηθήσει όλους τους φτωχούς και μικρομεσαίους ανθρώπους να αντέξουν ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων. Οι λαϊκές είναι ο χώρος όπου έβγαζαν το ψωμί τους άνθρωποι όπως οι γονείς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να προφέρει το όνομά του, ενώ τώρα η κυβέρνηση υποκριτικά τον δοξάζει λόγω της επιτυχίας και προσφοράς του.

Οι λαϊκές είναι και ο τόπος όπου δραστηριοποιούνταν πολλοί Πόντιοι, για να επιζήσουν, όταν ήρθαν στην Ελλάδα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε τους έδιωχνε. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι Πόντιοι συντοπίτες μου. Προσωπικά, έχω πάει στις περισσότερες λαϊκές της Ανατολικής Αττικής και έχω συνομιλήσει με τους ανθρώπους της τάξης μου. Και ξέρω για τι μιλάω. Ο πατέρας μου μας μεγάλωσε με το μεροκάματο από τις λαϊκές.

Ανήκει στους ανθρώπους που θέλουν μόνο να φέρουν ένα μεροκάματο στο σπίτι τους. Και που η κυβέρνηση θέλει να τους φτωχοποιήσει, γιατί προέρχονται από μία ταξική μήτρα που απλά αποστρέφεται. Ως κόρη ενός πωλητή στις λαϊκές, ως κόρη ενός πατέρα που με μεγάλωσε με το μεροκάματο των λαϊκών, ως νέα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή να είναι βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, έχω ζήσει στο πετσί μου τι σημαίνει ταξικός πόλεμος από τους «πάνω» στους «κάτω». Το οποίο είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει με το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές. Και για αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο.

*Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή