Το νέο Ταμείο που θα φέρει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ!

Έπεσαν οι υπογραφές, για το νέο Ταμείο, που θα διοχετεύει πόρους στην υγιή επιχειρηματικότητα!  Το νέο, καινοτόμο Ταμείο ονομάζεται EquiFund και ιδρύθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η πλατφόρμα επενδύσεων του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ξεκινά τη λειτουργία της με 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το EIF, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Τη διαχείριση της, θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όπως EIB, EBRD, Black Sea Bank, World Bank κα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Τα πλεονεκτήματα για την ελληνική Οικονομία

Από το υπουργείο, τονίζουν έξι πλεονεκτήματα που θα κάνουν αυτό το καινοτόμο εργαλείο να επιτύχει τους στόχους της κυβέρνησης, για επιστροφή στην Ανάπτυξη. Αυτά είναι;

-Η συνδυασμένη χρήση δημόσιας (εθνικής και κοινοτικής) χρηματοδότησης σε μία επενδυτική πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης επιπλέον πόρων και κεφαλαίων, με στόχο να μοχλεύσει συνολικά περισσότερα από 1 δις ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.

-Αξιοποιείται ουσιαστικά και ενδυναμώνεται η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την ανάπτυξη εξωστρεφούς, έξυπνης κα δυναμικής επιχειρηματικότητας μέσω παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής (mentoring/coaching) και δικτύωσης (networking) μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων με το επενδυτικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό οικοσύστημα.

-Εστιάζει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις συνέργειες κάθε είδους προκειμένου να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

-Συμβάλει στη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

-Στοχεύει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα. Συμβάλει στην αντιστροφή του brain drain σε brain gain.

-Εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επιστρεπτέες ενισχύσεις (revolving). Επομένως τα χρήματα που επιστρέφονται από τους αρχικούς επενδυτές επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό.

Οι υπογραφές έπεσαν σε μία εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.

Αλέξης Τσίπρας: Ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018!

«Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, θα συγκεντρώσει χρηματοδοτικούς πόρους 260 εκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, από κρατικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Χάρη στις συνέργειες και τις συμμετοχές που διευκολύνει με τις ελληνικές τράπεζες, τους διεθνείς επενδυτές, το πρόγραμμα Γιούνκερ καθώς και τη δυνατότητα μόχλευσης που έχει, ο αντίκτυπός του στην πραγματική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του, στην  παρουσίαση του νέου αυτού εργαλείου.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «η αποκλειστική του στόχευση προς μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις βοηθά τη μετάβαση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου προς ένα σύγχρονο και εξωστρεφές πρότυπο. Κατάλληλο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, τις προκλήσεις μιας διεθνοποιημένης οικονομίας και θα έλεγα ειδικότερα τις προκλήσεις  της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της γνώσης».

Ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα και θα σταματήσει το «Brain Drain». «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αντιστροφής αυτού του φαινομένου, δηλαδή να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες, σε υψηλά εξειδικευμένους και με πτυχία νέους ανθρώπους να γυρίσουν στην Ελλάδα για να βρουν σημαντικές ευκαιρίες, επιχειρηματικές ευκαιρίες, να εκπληρώσουν εδώ τους δημιουργικούς τους στόχους», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις προοπτικές ανάπτυξης, τόνισε ότι «αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η Ελλάδα το 2017 όχι απλά επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά επιστρέφει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα. Οι προβλέψεις είναι για 2,7% ανάπτυξη το 2017 και 3,1% ανάπτυξη το 2018. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Δ. Παπαδημητρίου:  Ανάπτυξη με κάθε μέσο, παλιό και νέο!

«Η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη διευκόλυνση και ενίσχυση επενδύσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί τώρα το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών μέσω του οποίου θα μπορούν επενδυτές να χρηματοδοτούν ΜμΕ παίρνοντας μέρος των μετοχών τους».

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά!

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα προικοδοτηθεί με 260 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, στα οποία θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές προσφέροντας μόχλευση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστική μάλιστα εμπλοκή στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ.

Αλέξης Χαρίτσης: Προτεραιότητα στην σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής

Στόχοι του υπουργείου είναι η συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και παράλληλα η διασφάλιση νέων επενδυτικών πόρων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Η επενδυτική πλατφόρμα, για πρώτη φορά συνδυάζει πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) και πόρους του Σχεδίου Γιούνκερ από την ΕΤΕπ και που, προπάντων, προσφέρει χρηματοδότηση με τη σύγχρονη και αποδοτική μορφή της συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση των επιχειρήσεων (equity capital, venture capital).

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτσης, η δημιουργία EquiFund επιδιώκει τη σύζευξη ανάμεσα σε καινοτόμες και δυναμικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, από τη μια μεριά, και σε επενδυτές, εγχώριους και διεθνείς, από την άλλη, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, καθώς αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας, αλλά, λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεων, αδυνατούν να τις εντοπίσουν και προσεγγίσουν μία προς μία.

Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα πλησιάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις κάθε κατεύθυνσης, μέσα από τα δύο Παράθυρα της γενικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη, όμως, προτεραιότητα δίνεται, μέσα από το Παράθυρο Καινοτομίας, στη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή.

«Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία. Να μπορέσει να αξιοποιήσει την υψηλού επιπέδου έρευνα που γίνεται στη χώρα. Να μπορέσει η χώρα να προσφέρει – σε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι φτηνής και απαξιωμένης εργασίας – μια αληθινή προοπτική στις νέες και τους νέους επιστήμονες, που  είτε βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα είτε την έχουν εγκαταλείψει τα χρόνια της κρίσης».

Το νέο Ταμείο που θα φέρει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή