Το μεγάλο πρόβλημα που δεν συζητάει κανείς

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, ούτε πρόκειται για κάποιου τύπου ελληνική ιδιαιτερότητα: στις περισσότερες πρωτεύουσες και λοιπές μεγαλουπόλεις των ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα. Απλώς, στην Ελλάδα –και δη στην Αθήνα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Και ήρθε η δεκαετής οικονομική κρίση, η επί 1,5 χρόνο καραντίνα που απέτρεψε κάθε σχέδιο οικοδόμησης νέων πολυκατοικιών, να «κουμπώσουν» με τις «χρυσές βίζα» και την άναρχη ανάπτυξη του AirBNB και να εκτοξεύσουν τα ακίνητα στα ύψη.

Είτε μιλάμε για ενοίκιο είτε για αγορά, τα πράγματα είναι δραματικά: ένας νέος, θύμα της ελαστικής εργασίας και των απάνθρωπων ωραρίων, καλείται να δώσει 400 ευρώ για να νοικιάσει ένα δυάρι ή μία γκαρσονιέρα κάπου κοντά στο κέντρο. Μία οικογένεια καλείται να δώσει τον έναν από τους δύο μισθούς που μπαίνουν στο σπίτι (στην καλύτερη περίπτωση) αν θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της με παιδικό δωμάτιο και να διαμένει σε ένα στοιχειωδώς άνετο σπίτι. Όσο για τα καινούργια σπίτια, που παλιά ήταν σχετικά προσιτά; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε οικοδομές που ανεγείρονται τώρα στο Παγκράτι –όχι στο Κολωνάκι, στο Παγκράτι…- διαμερίσματα 100 τετραγωνικών μέτρων 2ου η 3ου ορόφου πωλούνται σε τιμές υψηλότερες των 350.000 ευρώ…

Εξάλλου, το θέμα απασχόλησε και το ΔΝΤ: στην σχετική ειδική μελέτη που έχει «ανέβει» στην ιστοσελίδα του, τόσο γνωστού στην Ελλάδα, Ταμείου, το ενοίκιο περιγράφεται ως «βασική αιτία διεύρυνσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη». Στην ίδια μελέτη σημειώνεται πως αυτό ίσχυε και πριν την πανδημία, απλώς κατά τη διάρκειά της τα πράγματα… εκτοξεύθηκαν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο ενοίκιο κατευθύνεται ποσοστό άνω του 40% του εισοδήματος των πιο φτωχών στρωμάτων, ενώ η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της σχετικής λίστας. Ωστόσο, με το θέμα δεν ασχολείται κανείς κεντρικά. Και κάπως έτσι, τριαντάρηδες συνεχίζουν να διαβιούν στο παιδικό τους δωμάτιο και παιδιά μεγαλώνουν εγκλωβισμένα σε μικρά σπίτια, που στοιχειώνουν τα όνειρά τους, επειδή οι καταταλαιπωρημένοι γονείς τους δεν μπορούν να στηρίξουν κάτι καλύτερο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή