Κυριακή, 20 Ιουλίου 2025

Το «φτηνό χρήμα» συνεχίζεται λέει η ΕΚΤ και οι Γερμανοί τρώνε το καπέλο τους!

Η νομισματική στήριξη και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, θα συνεχίσουν, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Οι πολιτικές της ΕΚΤ, έχουν στόχο να ανέβει ο πληθωρισμός πιο κοντά στο όριο του 2%, βοηθώντας παράλληλα και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ζεστό «χρήμα» για την «αφύπνιση» της αγοράς και την επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αναφέρουν ότι  «Είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί η ιδιαίτερα ισχυρή νομισματική στήριξη, που έχει ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις των στελεχών». Η άνοδος του πληθωρισμού και το «φτηνό χρήμα», είναι καλή εξέλιξη για την  Ελλάδα, όμως από πολλούς θεωρείται ήττα για τους Γερμανούς, που ασκούν πιέσεις για ένα πιο «σκληρό» Ευρώ, περισσότερο στα πρότυπα του Γερμανικού Μάρκου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είχε κληθεί για «ανάκριση» στην γερμανική βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δηλώνει ότι χρειάζονται μέτρα για τόνωση της Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Όμως οι γερμανοί πιέζουν για μέτρα, σε πολύ διαφορετικό δρόμο για την ανάπτυξη από αυτό που θέλει η ΕΚΤ, με «πάγωμα» της χορήγησης ρευστότητας, προκαλώντας έλλειψη, σε χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στις εθνικές τους αγορές. Από την άλλη η Γερμανία θα  γινόταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι δεν να αλλάξουν τα μέτρα που έχουν τεθεί και πως από εδώ και πέρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρέπει να είναι η  διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των ήδη αποφασισμένων μέτρων. Είναι «σημαντικό να επιβεβαιωθεί η δέσμευση του Δ.Σ. για μηνιαίες αγορές ομολόγων 80 δισ. ευρώ, οι οποίες πρόκειται να γίνουν έως το τέλος του Μαρτίου 2017, ή και μετά, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Δ.Σ. δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που θα είναι συνεπής με τον στόχο» αναφέρθηκε σχετικά.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τα μέλη συζήτησαν τις πιθανές μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει σχετικά με την επάρκεια  επιλέξιμων τίτλων στην αγορά. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε, ότι υποβλήθηκε αίτημα στις σχετικές επιτροπές του Ευρωσυστήματος να εξετάσουν περαιτέρω τις εναλλακτικές επιλογές για να διασφαλισθεί η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος.

Δείτε επίσης