To ΔΝΤ θα πει «ναι» στην Ελλάδα για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο!

Eurasia: H Ελλάδα θα πετύχει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο! – Eurasia: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει εμπόδια και θα μπει στο πρόγραμμα!  

Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να πει «ναι» στο ελληνικό σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς να βάλει νέα εμπόδια!  Σύμφωνα με την νέα ανάλυση του Eurasia Group το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι έτοιμο να βάλει την υπογραφή του στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους!

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μία απροσδόκητη  αλλαγή στάσης στην για το ΔΝΤ που παραδοσιακά είναι επικριτής της στάσης των Ευρωπαίων για τον χειρισμό του ελληνικού χρέους. Μία εξέλιξη που θα επιτρέψει στο Ταμείο να  κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους με την ΕΕ, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για συνέχιση της συνεργασίας και στο μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια στροφή στην πολιτική του Ταμείου, θα εκπλήξει πολλούς, το think tank  επισημαίνει ότι υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για αυτή και οι περισσότεροι δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα ή το μνημόνιο!

Όπως αναφέρει το δελτίο, υπάρχει μια αυξημένη παραδοχή ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα και το Ταμείο ρισκάρει να απομονωθεί, αν βρεθεί εκτός του ελληνικού προγράμματος.  Επίσης, αν το Ταμείο ανταγωνιζόταν την ΕΕ σε αυτό το θέμα, τότε θα υπήρχε ο κίνδυνος να μείνει «απομονωμένο» από τους δύο κύριους χρηματοδότες του, ενδεχόμενο που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του.

 Ακόμα περισσότερο, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται «να βλέπει φως», σύμφωνα με το Eurasia. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Ταμείου είναι δυνατό και τα στελέχη του έχουν ήδη αρχίσει να καλυτερεύουν τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους και εξετάζουν σοβαρά να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

 Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup δεν θεωρείται πιθανό να μειώσει το χρέος της Ελλάδας περισσότερο από ότι έχει αποφασιστεί στις 15 Ιουνίου 2017 και αν πολλοί έσπευσαν στο παρελθόν να προβλέψουν σύγκρουση με το ΔΝΤ για αυτό το θέμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.

Το μίνι-μνημόνιο με το ΔΝΤ θα «κουμπώσει» στο ελληνικό πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί μαζί του στις 20 Αυγούστου. Ο λόγος ύπαρξής του, είναι μόνο και μόνο γιατί το έχουν ζητήσει ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να μοιραστεί η ευθύνη για το αποτέλεσμα του προγράμματος και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε εκταμίευση κάποιας δόσης. Το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό σινιάλο που στέλνει στις κεφαλαιαγορές.

Τα σενάρια ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος

Στο βασικό του σενάριο, το Eurasia Group αναφέρει  ότι η Ελλάδα θα εξέλθει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και θα εισέλθει σε μια περίοδο «αυξημένης εποπτείας». Αυτό θεωρείται από πολλούς ως «καθαρή έξοδος», αφού δεν θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από τους θεσμούς.

Αν και οι Βρυξέλλες εργάζονται προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του προγράμματος, υπάρχουν στο τραπέζι τρεις επιλογές. Η αυστηρότερη, που περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM την ECCL. Οι αναλυτές, δεν την θεωρούν πιθανή καθώς θα συνοδευόταν από ένα νέο μίνι-μνημόνιο και αξιολογήσεις. Κάτι τέτοιο δεν το θέλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που για πολλούς λόγους θέλουν να προβάλουν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την «διάσωση της Ελλάδος».

Το δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει μία μεταμνημονιακή επιτήρηση (post-program surveillance ή PPS). Αυτή είναι μία δοκιμασμένη συνταγή που έχει χρησιμοποιηθεί στην Πορτογαλία και άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν τα μνημόνια. Αν και σε αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση ή μνημόνιο, θα υπάρχουν αποστολές  θεσμών στην Ελλάδα. Το χειρότερο σε αυτό το σενάριο, είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός κυρώσεων. Το Eurogroup θα ήθελε να υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στον δρόμο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, το τρίτο σενάριο, που εξετάζουν οι Βρυξέλλες και σύμφωνα με το Eurasia είναι το πιο πιθανό, είναι το καθεστώς  «αυξημένης εποπτείας». Σε αυτό το μοντέλο, προβλέπεται ένα ενισχυμένο PPS. Δηλαδή, θα υπάρχει έλεγχος της πορείας της Οικονομίας από τους θεσμούς,  κάτι που λογικά θα καθησυχάσει το Eurogroup και θα γίνονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις. Παράλληλα, οι θεσμοί θα μπορούν να ζητούν τεστ αντοχής για τις τράπεζες, όπως και να κάνουν συστάσεις πολιτικής στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που φανεί ότι η Οικονομία ότι θα βγει από αναπτυξιακή τροχιά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή