To ΔΝΤ φέρνει νέες περικοπές στις συντάξεις, έως 40%!

Την εξαθλίωση των συνταξιούχων θα φέρουν τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ! Ζητούν μείωση έως 40% στις παλιές συντάξεις, αυτές που καταβάλλονταν, έως και τα μέσα του 2015, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς! Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 πρέπει να έχουν επαναϋπολογιστεί το σύνολο των 2 εκατ. ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, οι συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά, έως και 40%, αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου, προβλέπει ότι οι μειώσεις, θα διατηρηθούν ως προσωπική διαφορά και στην πράξη, οι συντάξεις θα παραμείνουν σταθερές.
Όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, απαιτεί ένα νέο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει και την κατάργηση αυτού του «μπόνους» της προσωπικής διαφοράς, με αποτέλεσμα, να έρθει νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις.
O νόμος «Κατρούγκαλου», προβλέπει πως, «Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του νόμου ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ακόμα και αν μετά τον νέο υπολογισμό, οι συντάξεις βγουν «μισές», οι μειώσεις δεν μετρηθούν, καθώς θα προστατευτούν από την «προσωπική διαφορά». Μία προστασία που θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος, έχει συνδέσει το ύψος των συντάξεων με την πορεία της Οικονομίας και συγκεκριμένα με την διακύμανση του ΑΕΠ. Δηλαδή, πως όταν έρθει η προβλεπόμενη από το μνημόνιο Ανάπτυξη και ακολουθήσουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν μειώσεις με τον επανυπολογισμό, δεν θα πάρουν τις αυξήσεις.
Όμως τώρα, το Ταμείο θεωρεί το ασφαλιστικό μη βιώσιμο και θέλει μείωση της συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης, ώστε να μην χρειάζεται η επιχορήγηση του Δημοσίου για να επιβιώσουν τα Ταμεία, αλλά να γίνουν αυτόνομα. Αυτό αν και θεωρητικά είναι λογικό και σύμφωνο με την αρχιτεκτονική του συστήματος, θα έφερνε την καταστροφή στην ελληνική οικονομία. Με το 50% των νοικοκυριών να ζει με κύριο εισόδημα μία σύνταξη, οι περικοπές έως 40%, θα έφερναν νέα συρρίκνωση στην ελληνική αγορά, τα νοικοκυριά θα έδιναν μάχη επιβίωσης και η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, θα έφερνε χιλιάδες νέα «λουκέτα»!
«Κούρεμα» 30% στις συντάξεις αναμένεται να φέρουν και οι νέες «ευέλικτες» συμβάσεις εργασίας με τα μειωμένα και τους μειωμένους μισθούς που κυμαίνονται κοντά στα 250 ευρώ, μεικτά κάθε μήνα.
Με την νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, να φέρνει όλο και λιγότερες μόνιμες θέσεις απασχόλησης και σημαντική αύξηση στην ευέλικτη ή την εκ περιτροπής εργασίας, τα εισοδήματα έχουν «γκρεμιστεί». Τέτοιου είδους συμβάσεις είναι το 60% των νέων προσλήψεων! Στοιχεία που ανακοινώνει και επίσημα το υπουργείο Εργασίας, μέσα από το σύστημα «Εργάνη».
Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα στις εισφορές, εκτιμάται σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές και εργατολόγους, ότι θα φτάσει τα 90 δις ευρώ έως το 2050. Με αυτή την «τρύπα» στα οικονομικά των Ταμείων να αυξάνεται, τα Ταμεία, θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην κρατική ενίσχυση, καθώς η υψηλή ανεργία, η αδήλωτη εργασία, και η εισφοροαποφυγή συντελούν στα ελλείμματα. Σε αυτό το δύσκολο κλίμα, τα χρέη προς τα Ταμεία, εκτιμώνται από το αρμόδιο υπουργείο κοντά στα 30 δις ευρώ! Τα 17,5 δις ευρώ, έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
15/07/2025 - 20:40
15/07/2025 - 18:30
Δείτε επίσης