Πυρετώδεις προετοιμασίες από το ΔΝΤ, που ανοίγει τον φάκελο των εργασιακών! Αν και επισήμως η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, αποκάλυψε πως, πως η αξιολόγηση της αγοράς εργασίας μόλις ξεκίνησε! Οι όποιες επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μάλιστα, την ημέρα που έκλεισε και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ, βάζει μπροστά την δεύτερη, δίχως να αφήνει ούτε μία μέρα περιθώριο.
«Η αξιολόγηση πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας θα ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», τονίζουν από την Ουάσινγκτον, ενώ αναμένουμε πως τα επερχόμενα μέτρα στην αγορά εργασίας πρέπει να βασίζονται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει, προστατεύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά θα παραμείνει δεσμευμένο στην συζήτηση των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν.
Μάλιστα, το Ταμείο τόνισε πως, χρειάζεται ποσοτικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους (Κάτι που ζήτησε και η ΤτΕ) για να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του προγράμματος.
Η συμμετοχή του στην χρηματοδότηση είναι και ο βασικό μοχλός πίεσης προς τους ευρωπαίους για να φέρουν νωρίτερα τις παρεμβάσεις για το χρέος, αλλά οι Γερμανοί δεν φαίνεται να ιδρώνουν από τις αιτιάσεις του Ταμείου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ράις τόνισε πως το ΔΝΤ, θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του χρέους εντός του 2016. Όπως εξήγησε, είναι απαραίτητη για να εγκριθεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, όπως τόνισε «ελπίζουμε να στηρίξουμε το ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου αλλά και με την παροχή χρηματοδότησης, αλλά για μια τέτοια απόφαση χρειάζεται να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους». Τέλος τοποθέτησε χρονικά στον Ιούλιο την δημοσίευση και την συζήτηση της έκθεσης για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Πάντως αν η νέα έκθεση του Ταμείου είναι σαν την προηγούμενη, τότε Ευρώπη και ΔΝΤ, δεν αναμένεται να τα βρούνε μέσα στο 2016… Ακριβώς για αυτό, έμπειροι αναλυτές, τονίζουν πως η νέα έκθεση του Ταμείου, θα έχει σημαντικούς συμβιβασμούς και θα προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές θέσεις.