Του Αντώνη Δ. Συρίγου από την Κυριακάτικη Kontranews
Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα ότι η επιχείρησή του εμβολιασμού θα ακούει στο όνομα «ελευθερία». Αρχικά πίστεψα ότι επρόκειτο περί αστείου. Μάλιστα σκέφτηκα να προτείνω να γιορτάζει κι αυτή την 15η Δεκεμβρίου μαζί με τον Άγιο Ελευθέριο, μεγάλη η χάρη του. Εν συνεχεία σκέφτηκα ότι πρόκειται περί τυχαίας ονοματοδοσίας μιας και οι λέξεις έχουν πάψει πια να σημαίνουν οτιδήποτε και άρα μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν. Ακολούθως όμως, μια μαύρη σκέψη κατέλαβε τον νου μου. Αν πια οι λέξεις δεν έχουν νόημα, τότε ποιος ο λόγος να τις ακυρώνομε χρησιμοποιώντας τις με αυτό το τρόπο;
Έτσι κι αλλιώς ο εμβολιασμός εμμέσως, δηλ. με την υποχρεωτική αναγόρευσή του ως απαιτούμενου από τρίτους, π.χ αεροπορικές εταιρείες και με την ενοχοποίηση των επιφυλακτικών, επιβάλλεται στανικώς και χωρίς κρατική παρέμβαση.
Κάποιοι νομικοί θα εσκέπτοντο εν προκειμένω και την τριτενέργεια ατομικού δικαιώματος, αλλά δεν το σχολιάζω. Έτσι λοιπόν, ο κατά το κράτος μας εθελούσιος εμβολιασμός, το μπόλι, καθίσταται υποχρεωτικός και μάλιστα χωρίς συνταγματικές εγγυήσεις.
Εξ άλλου τούτο δεν σημαίνει «ελευθερία»; Έτσι λοιπόν, αν θέλεις κάνεις το εμβόλιο, αν πάλι δεν θέλεις, δεν μπορείς να ταξιδέψεις, ίσως και να συναλλαγείς αύριο και εν πάσει περιπτώσει, αν επιλέξεις οικειοθελώς να μην το κάνεις αφού το κράτος δεν σε υποχρεώνει… ε! τότε κακό του κεφαλιού σου, είσαι δακτυλοδεικτούμενος και η ευθύνη δική σου.
Τότε όμως πρέπει να μας δικαιολογήσουν τα δικαστήρια στα οποία ελευθέρως και πάλιν (εκτός αν δεν έχει λεφτά) μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης, αν επιτρέπεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, να ανατεθεί ανελέγκτως μάλιστα, σε ιδιώτες, δηλαδή αυτούς που θα επιβάλλουν τα κωλύματα και τις απαγορεύσεις και στη δημόσια κατακραυγή.
Καλά θα μου πει κάποιος, τότε τι πρέπει να γίνει, να μην εμβολιαστούμε; Η απάντηση είναι όχι. Η άρνηση του εμβολιασμού σε τέτοιες συνθήκες είναι αστόχαστη επιλογή. Απλά την απόφαση πρέπει να τη λάβει το κράτος και να μην επιχειρείται τούτο μόνο διά παροτρύνσεων μέσω του θεαματικού εμβολιασμού σημαινόντων αξιωματούχων εν είδει φτηνού reality. Αυτός που έχει την υποχρέωση να πράξει είναι το κράτος αναλαμβάνοντας την ευθύνη από πιθανή αστοχία ή παρενέργεια τής «ελευθερίας» και όχι υπεκφεύγοντας. Διότι τότε η κατ’ ευφημισμόν ελευθερία καταντά συνώνυμη της κουτοπονηρίας και η πολιτική μεταβάλλεται σε τέχνασμα.
Εξ άλλου στα ευνομούμενα κράτη, ο πολίτης πρέπει να ξέρει με ποιον έχει να κάνει και από ποιον να ζητήσει τα ρέστα. Και αυτός είναι το κράτος, που οφείλει να παίρνει τις αποφάσεις και όχι οι τρίτοι. Η συγκεκριμένη απόφαση περί υποχρεωτικότητος ή μη της «ελευθερίας» αφορά τα ατομικά δικαιώματα και γι’ αυτό αν εθεσμοθετείτο θα έπρεπε να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής και να τοποθετηθούν με σαφήνεια όλα τα κόμματα. Ενώ δια τής ευρηματικής λύσεως η οποία επελέγη, αποφεύγεται κάθε υπεύθυνη τοποθέτηση, αντικαθίστανται η κυβέρνηση και τα κόμματα από τους εμβολιασθέντες on camera αρχηγούς τους και άρα η «ελευθερία» είναι βολική και συνάμα ανέξοδη.
Εξ άλλου η ελευθέρα επιλογή της ασκήσεως των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί ακόμη και σήμερα μία πομφόλυγα για όσους συνταγματολόγους ασκούν κριτική όσον αφορά την εφαρμογή της στην πράξη. Έλεγε ο Ανατόλ Φρανς ότι «φυσικά και είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Απαγορεύεται το ίδιο, τόσο στους πλούσιους όσο και στους πτωχούς, να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί». Το μόνο που δεν είχε υποπτευθεί, είναι ότι η εφαρμογή του νόμου θα ανετίθετο σε ιδιώτες και ο πειθαναγκασμός στη δημοσία κατακραυγή.
Έτσι λοιπόν είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε αλλά ανάλογα με την επιλογή μας δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε και θα μας βρίζουν όλοι, άλλως πώς, «θέλει αρετήν και τόλμην» η «ελευθερία» όπως θα μας απαντήσουν.
Συμπερασματικά και με λίγα λόγια η «ελευθερία» θα καταντήσει λευτερίτσα. Και προβάλλει αδήριτα και βασανιστικά το ερώτημα. Αν το εμβόλιο είναι δοκιμασμένο και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό, γιατί το κράτος δεν καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό αλλά παρουσιάζεται στους πολίτες του εκστατικό, ενδεές και ανήμπορο να αποφασίσει, εμποιώντας τους φόβον και ανησυχία; Το γιατί νομίζω το εξήγησα ανωτέρω εν συντομία. Όσον δε αφορά εμάς τους πολιτευομένους, ή τους πολιτικούς τέλος πάντων, επιβεβαιώνεται μια άλλη σοφή ρήση του προαναφερθέντος Γάλλου συγγραφέα και Νομπελίστα (1921), δηλαδή ότι «οι πολιτικοί είναι σαν τα άλογα, δεν μπορούν να προχωρήσουν ίσια χωρίς παρωπίδες», ακόμη κι αν τούτο αφορά… το μπόλι.
*Δικηγόρος