Το Blockchain αλλάζει τα δεδομένα, σε Εκπαίδευση, Υγεία και Τραπεζική!

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μίας νέας μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης! Η τεχνολογία Blockchain, εξαπλώνεται και στόχος των εμπνευστών της, είναι να κάνει την ζωή μας ευκολότερη, πιο ασφαλή και πιο αποδοτική.  Το Blockchain είναι επί της ουσίας ένας τρόπος διαχείρισης δεδομένων. Μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο. Κάθε νέα ομάδα καταχωρήσεων, που ονομάζεται «block» συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων. Εξού και το όνομα block-chain. Ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος και επιχειρηματίας Ερόλ Ουσέρ, που έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα Blockchain του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξηγεί με απλό τρόπο, την νέα αυτή τεχνολογική επανάσταση και το πως θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας.

Tο Blockchain λειτουργεί αποκεντρωμένο, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών. Σήμερα, π.χ. οι τράπεζες ή οι ασφαλιστικές εταιρείες, διαθέτουν μεγάλες βάσεις δεδομένων, τις οποίες τις φυλάσσουν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Όμως, η βάση είναι συγκεκριμένη, που σημαίνει ότι αν κάποιος κακόβουλος την παραβιάσει, τότε αποκτά όλα τα δεδομένα. Με το Blockchain οι πληροφορίες είναι αποκεντρωμένες, σε διαφορετικά σημεία, οπότε δεν υπάρχει ένας στόχος που θα μπορούσε πιθανόν να παραβιαστεί. Δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης αρχής και η εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Αυτή είναι και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Σύμφωνα με τον κ. Ουσέρ, εκτός από τα κρυπτονομίσματα, το Blockchain, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη Δημόσια Διοίκηση, την Εκπαίδευση, τον κλάδο της Υγείας σχεδόν όλες τις δραστηριότητές μας στο διαδίκτυο. Θεωρητικοί του διαδικτύου και των επιχειρήσεων, πιστεύουν πως η νέα τεχνολογία θα αλλάξει για πάντα το πως γίνονται οι εργασίες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, κυρίως τον τραπεζικό.

2

Ερόλ Ουσέρ: Προετοιμαστείτε, το Blockchain θα αλλάξει για πάντα τις ζωές μας

Η χρήση του διαδικτύου έχει υποστεί ταχεία εξέλιξη σε λίγες δεκαετίες. Tη δεκαετία του ’90, το διαδίκτυο περιγραφόταν ως «μια πρωτοβουλία ανάκτησης πληροφοριών υπερμέσων σε ευρεία περιοχή με στόχο την παροχή καθολικής πρόσβασης σε ένα μεγάλο “σύμπαν των εγγράφων”» ή απλά να θέσει το «Διαδίκτυο της Πληροφορίας» το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για πρόσβαση σε πόρους και υπηρεσίες δεδομένων που διαχειρίζονται μέσω των προγραμμάτων περιήγησης ιστού.

Τότε, κανείς δεν θα είχε σκεφτεί πώς θα αλλάξει θεμελιωδώς την καθημερινή μας ζωή στο μέλλον. Έχει εξελιχθεί γρήγορα από μια πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών, σε ένα χώρο όπου μπορούμε να ψωνίζουμε, να διαχειριστούμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό και να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους. Η ψηφιακή επανάσταση έχει κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την αξία του διαδικτύου και τις πολλές εκφάνσεις του.

Έτσι, σήμερα κινούμαστε σταδιακά προς αυτό που ο καναδός θεωρητικός της επενδυτικής στρατηγικής Don Tapscott αποκάλεσε «διαδίκτυο της Αξίας» (Internet of Value), που εντάσσει και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το Blockchain (τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών), μας επιτρέπει να επιτρέπουμε την ανταλλαγή οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ανά τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, που κυμαίνεται από μετοχές και ομόλογα έως μουσική και τέχνη και είναι το επόμενο αναπόφευκτο βήμα στην παγκόσμια πρόοδο προς το “Internet of Value”.

Πλήθος διαδικτυακών εφαρμογών έχουν καταστεί δυνατές, όπως η μεταφορά χρημάτων, σε άλλους χρήστες, επειδή το διαδίκτυο μειώνει το ελάχιστο κόστος συναλλαγών και επικοινωνίας. Αυτή είναι η ίδια δύναμη που οδηγεί τις νέες πλατφόρμες που έχουν αναδειχθεί για την παράδοση αγαθών και υπηρεσιών σε επίπεδα απόδοσης που ήταν προηγουμένως αδιανόητα και το Blockchain οδηγεί την επανάσταση στον επαναπροσδιορισμό του νέου διαδικτύου.

Τί είναι το «Blockchain»

Όπως ένα παραδοσιακό βιβλίο, το Blockchain είναι ουσιαστικά ένα αρχείο συναλλαγών. Αυτές οι συναλλαγές μπορεί να είναι οποιαδήποτε κίνηση χρημάτων, αγαθών ή ακόμα και ασφαλών δεδομένων. Για παράδειγμα, μια αγορά σε ένα σούπερ μάρκετ ή η ανάθεση ενός αριθμού Aadhar (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου), είναι τέτοιες εργασίες. Λειτουργεί σε τρία βασικά βήματα. Πρώτον, συγκεντρώνει τα δεδομένα που έχει δώσει ο χρήστης σε μορφές έξυπνων συμβάσεων, αναγνωριστικά συναλλαγών. Δεύτερον, παραγγέλλει τα ληφθέντα δεδομένα σε μπλοκ και τελικά τους συνδέει με ασφάλεια με κρυπτογράφηση καθιστώντας την αποκεντρωμένη και προσβάσιμη μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή / κινητής συσκευής σε όλο το δίκτυο.

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε συναλλαγές και προσωπικά δεδομένα

 Τώρα το ερώτημα εδώ είναι γιατί το χρειαζόμαστε; Τι είναι αυτό που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε από τα παντοπωλεία, αγοράζουμε πρώτες ύλες ή εκτάσεις γης, μεταφέρουμε χρήματα και πληρώνουμε λογαριασμούς; Η απάντηση είναι η ανάγκη για εμπιστοσύνη και ασφάλεια που υπάρχει τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τις επιχειρήσεις. Το Blockchain εξυπηρετεί καλύτερα αυτούς τους σκοπούς καθώς ο παράγοντας εμπιστοσύνης είναι εγγενής στο μέσο. Για παράδειγμα, εάν μεταφέρετε χρήματα online στον φίλο σας, τότε το μέσο σας γίνεται το διαδίκτυο και για να εξασφαλίσετε τη μεταφορά σας, χρησιμοποιείται  έξυπνος κώδικας. Η ίδια έννοια εφαρμόζεται από το Blockchain, αλλά η ασφάλεια γίνεται πιο ασφαλής με την κρυπτογράφηση.

Το Blockchain έχει τη δυνατότητα και μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς όπως η τραπεζική, η εκπαίδευση και η υγεία. Για παράδειγμα, κρατάμε τις αποταμιεύσεις, τα περιουσιακά στοιχεία και τα μετρητά στις τράπεζες επειδή είναι αξιόπιστες και ασφαλείς. Ωστόσο, τα δεδομένα τους είναι συγκεντρωμένα, καθιστώντας τους αρκετά επιρρεπείς σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου που μπορούν να σταματήσουν το όλο τραπεζικό σύστημα. Τώρα θεωρήστε ένα άτομο που εργάζεται στο εξωτερικό και θέλει να στείλει ένα έμβασμα στην οικογένειά του, στο σπίτι του, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει πολλαπλές εκκαθαρίσεις πριν το παραλάβει η οικογένειά του. Με την τεχνολογία Blockchain, αναπτύσσεται η έννοια του κρυπτονομίσματος, οδηγώντας έτσι σε ένα μητρώο ανοικτής πρόσβασης των νομισματικών ροών που καθιστά περιττή τη διαμεσολάβηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ακόμη λιγότερο κόστος.

Δεύτερον, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι μεγάλες αναλύσεις δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη απλοποιούν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, με την έξυπνη διάγνωση των ασθενειών και τα πρότυπα πολλών ηλεκτροκαρδιογραφιών που συνδέονται με ηλεκτροκαρδιογραφήματα, το Blockchain γίνεται μια τέλεια πλατφόρμα για την καταγραφή της ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς, που μπορεί να προσδιορίσει τις τάσεις από τα καταγεγραμμένα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και στις κάρτες υγείας. Μια βάση δεδομένων που μπορεί να θεωρηθεί ως η ταυτότητα της υγείας σας καθώς μεταφέρει ολόκληρο το ιατρικό σας ιστορικό.

Τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να βρουν αποτελεσματική εφαρμογή στη μείωση των ασυμμετριών πληροφόρησης εντός της αγοράς υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης παρέχοντας πιο ακριβή δεδομένα για τους ασθενείς.

Τέλος, το Blockchain μπορεί να επανεστιάσει το εκπαιδευτικό σύστημα παρέχοντας αυξημένη ακαδημαϊκή διαφάνεια. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο ακαδημαϊκών διαπιστευτηρίων που έχει τις βαθμολογίες σας από τη μέρα που ξεκινήσατε το σχολείο. Ακόμα και η πληρωμή διδάκτρων μπορεί να γίνει σε κρυπτονόμισμα – το οποίο είναι αποκεντρωμένο – από οπουδήποτε στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο,  η παγκόσμια βιομηχανία της Εκπαίδευσης, που έχει τζίρο τρισεκατομμυρίων, βρίσκεται στην αιχμή της επανάστασης. 

Επίσης, εάν εφαρμοστεί σε κυβερνητικές επιχειρήσεις, το Blockchain θα βοηθήσει στην άρση των φραγμών που δημιουργούνται από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, παρέχοντας ένα μέσο για την παράκαμψη των υφιστάμενων δομών εξουσίας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μεταμορφώσει τον τρόπο δημιουργίας και ρύθμισης των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Εφαρμόζοντας ένα διαφανές σύστημα συναλλαγών που περιλαμβάνει καταθέσεις μετρητών, ενώ οι δωρεές και εξόδων θα επιφέρουν μια αλλαγή σχήματος όσον αφορά τον τρόπο επιβολής των κανόνων για αυτούς τους οργανισμούς.

Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να αναδιοργανώσει το υπάρχον διαδικτυακό σύστημα, αυτοματοποιώντας πλήθος διαδικασιών, εξαλείφοντας την απάτη και ελέγχοντας τις αδειοδοτήσεις. Η εφαρμογή του σε διάφορους τομείς, μπορεί να αποτελέσει λύση στα πιο θεμελιώδη προβλήματα της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, το Blockchain θα μπορούσε να είναι η τέλεια πλατφόρμα για να μετατρέψει μια οικονομία γνώσης, σε μια ψηφιακή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή