ΑπΟ τη στΗλη αυτή αρκετές φορές έχουμε κατηγορήσει την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), ότι, αποτελεί παραμάγαζο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με άνωθεν εντολές προβαίνει στην παραχάραξη των εθνικολογιστικών στοιχείων. Από μεθοδολογικής άποψης, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μιας χώρας αντανακλάται στο ετήσιο ποσοστό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Στο δελτίο τύπου της 12ης Φεβρουαρίου 2016, η ΕΛΣΤΑΤ ανάφερε ότι το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν αρνητικός -0,7%. Με νέο δελτίο τύπου στις 29.2.2016, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική της εκτίμηση, προσδιορίζοντας τον αναπτυξιακό ρυθμό της χώρας για το 2015 σε -0,3%. Με νεώτερο δελτίο τύπου της 4ης Μαρτίου 2016, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι το 2015 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό -0,2%. Μέσα σε αυτό το κομφούζιο των δελτίων τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και υποστηρίζει ότι το 2015 ο αναπτυξιακός ρυθμός της Ελλάδας ήταν αρνητικός της τάξης του -2%.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο και λογικό: Τελικά το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας ήταν -0,7%, -0,3%, -0,2% ή -2%; Προσωπικά δεν θα ήθελα να διανοηθώ ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει παραποιήσει τα στοιχεία του πραγματικού ΑΕΠ. Ωστόσο, από την επεξεργασία μιας σειράς στατιστικών δεδομένων, τα οποία αφορούν την εξέλιξη της δραστηριότητας σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα εθνικολογιστικά στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ μάλλον είναι πειραγμένα.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Το κομβικό σημείο της πιθανολογούμενης παραχάραξης εστιάζεται στο δ’ τρίμηνο του 2015, δηλαδή στην περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015. Ενώ στο δελτίο τύπου της 12ης Φεβρουαρίου 2016, η ΕΛΣΤΑΤ μνημόνευε ότι την περίοδο δ’ τρίμηνο 2014-δ’ τρίμηνο 2015 το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας ελαττώθηκε -1,9%, με το δελτίο τύπου της 4ης Μαρτίου 2016 αναπροσαρμόζει το ποσοστό μείωσης σε -0,7%. Εντούτοις, η μετάλλαξη του -1,9% σε -0,7% δεν επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στοιχεία που κατά περιοδικά διαστήματα δημοσιεύει και αφορούν την τάση της δραστηριότητας σε βασικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας.
Οι ακόλουθες στατιστικές παρατηρήσεις καταμαρτυρούν του λόγου το αληθές: 1) Την περίοδο δ’ τρίμηνο 2014-δ’ τρίμηνο 2015, η βιομηχανική παραγωγή ελαττώθηκε -1,5%. Την περίοδο αυτή αξιοπρόσεκτη είναι η πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών (πωλήσεις) στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε σε -10,3%. 3) Την περίοδο δ’ τρίμηνο 2014-δ’ τρίμηνο 2015, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα του λιανικού εμπορίου παρουσίασε μείωση -3%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν ότι την περίοδο 2014-2015 το ποσοστό μείωσης των λιανικών πωλήσεων από -1,2% διευρύνθηκε σε -2,8%, αντικατοπτρίζοντας την εμφανή πτωτική τάση της συνολικής ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης.
Στην αυριανή μας ανάλυση, με την παράθεση περισσότερων ποσοτικών δεδομένων, θα διαπιστωθεί ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 ήταν κατά πολύ βαθύτερη από το -0,2% που ισχυρίζεται η ΕΛΣΤΑΤ. Ποιοι είναι όμως οι βαθύτεροι αιτιώδεις παράγοντες, που ώθησαν την ΕΛΣΤΑΤ να προβεί στην αλλοίωση των επιμέρους εθνικολογιστικών στοιχείων τα οποία συνθέτουν το ΑΕΠ της χώρας;