ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ σχέδιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει μια σειρά συνεχών προκλήσεων για δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ορκωμοσία του προέδρου που θα εκλεγεί στην Αμερική.
Τόσο ο Ερντογάν, όσο και οι στρατηγοί στην Τουρκία χαρακτηρίζουν την περίοδο των 81 ημερών που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση του προέδρου στον Λευκό Οίκο ως την πλέον κατάλληλη για να προωθήσουν τη βρόμικη δουλειά στο Αιγαίο.
Στην ουσία εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας λόγω των αμερικανικών εκλογών, αλλά και των αναταράξεων που θα προκαλέσει στις ΗΠΑ οποιοδήποτε αποτέλεσμα για να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι τρεις νέες NAVTEX που εξέδωσαν χθες οι Τούρκοι δεσμεύοντας παράνομα θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος των NAVTEX είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού, προκειμένου να υποκύψει η Ελλάδα στις απαιτήσεις της Άγκυρας για ένα διάλογο εφ΄ όλης της ύλης.
Βέβαια ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία αλλά έχει θέσει σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.
Η Άγκυρα πρόκειται να προχωρήσει και σε σεισμογραφικές έρευνες νότια της Κρήτης σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει εμπράκτως και την ΑΟΖ που έχει χαράξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο.
Το βρόμικο σχέδιο των Τούρκων θα υλοποιηθεί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου.
Η απροθυμία των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων όπως διαφάνηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής έχει αποθρασύνει τους Τούρκους.
Στην Άγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμα κι αν επιβληθούν κυρώσεις ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
Είναι βέβαιοι ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία δεν έχει καμία τύχη γιατί η γερμανική πολεμική βιομηχανία έχει συμβόλαια δεκάδων δις ευρώ με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια των Τούρκων είναι η Αμερική, η οποία όμως στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει κενό εξουσίας, λόγω εκλογών.
Γιατί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ορκωμοσία του προέδρου που θα εκλεγεί στις ΗΠΑ είναι κρίσιμο με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.
Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να στριμώξουν τον Ερντογάν
Ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ευρώπη “περί άλλων τυρβάζει”: Μία μακρά λίστα θεμάτων περιλάμβανε η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, μέχρι την κατάσταση στην… Αφρική. Ομως για την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές σε βάρος δύο χωρών-μελών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών δεν θέλησαν να αφιερώσουν ούτε λίγα λεπτά. Το θέμα δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη. Το μόνο που κατόρθωσαν να αποσπάσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, είναι μία «επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων» της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου, όπου αποδοκιμάζονταν η στάση της Τουρκίας.
“Φωνή βοώντος εν τη ερήμω” οι εκκλήσεις της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς για ενεργότερη ευρωπαϊκή παρέμβαση που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Τουρκία, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να “βάλει νερό στο κρασί” του. Στο κείμενο συμπερασμάτων περιελήφθησαντελικά δύο φράσεις για το θέμα, κατ’ απαίτηση των ηγετών της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναφέρεται ειδικότερα ότι «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασίαγια τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειεςκαι να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας «προκλήσεις».
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Μισέλ υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ προέβλεπε να αξιολογήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο ενόψει ενδεχόμενων κυρώσεων.