Του Δημήτρη Μαρκόπουλου από την Κυριακάτικη Kontranews
Για πολλούς και όχι άδικα, το 2020 αποτελεί την χειρότερη χρονιά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θυμίζω ότι η χρονιά που πέρασε, είχε ξεκινήσει για την πατρίδα μας με τις πλέον ευοίωνες προοπτικές, με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών να συμφωνούν για τους επικείμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτύγχανε η Οικονομία, ενώ παράλληλα η αισιοδοξία όλων (κοινωνίας, αγοράς) βρισκόταν στο ζενίθ. Και όμως, η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη της φονικής πανδημίας.
Η κυβέρνηση έστησε εκ του μηδενός έναν νέο κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα, παράλληλα με την υγειονομική κρίση αντιμετώπιζε ταυτόχρονα την εθνική κρίση λόγω της αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και την ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού που εργαλειοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας. Ωστόσο, παρά την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις επιπλέον υγειονομικού προσωπικού και την εξασφάλιση επιπρόσθετων κλινών ΜΕΘ, το δεύτερο –και φονικότερο– κύμα της πανδημίας, που ξέσπασε από το φθινόπωρο, δοκίμασε τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, όπως και τις αντοχές της κοινωνίας. Εντούτοις, επειδή το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή, οι εικόνες από τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα μας, παραμονές της έλευσης του νέου έτους σηματοδότησαν την αρχή του τέλους του εφιάλτη και παράλληλα κόμισαν το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Το 2020, αυτή η πρωτοφανής από κάθε άποψη χρονιά, τελείωσε έχοντας αφήσει το βαρύ αποτύπωμά της, όμως υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε για το 2021.
Οι πανδημίες, κατά κοινή ομολογία, αποτελούν επιταχυντές εξελίξεων και αφετηρία δομικών και ριζικών αλλαγών. Καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, θα χαρακτήριζα το 2021 ως έτος ορόσημο και ως τη χρονιά των μεγάλων απαιτήσεων και των ακόμα μεγαλύτερων προκλήσεων. Είναι η χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση, αφού αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησε το 2020 (θωράκιση ΕΣΥ, ψηφιοποίηση Δημοσίου, τελεκπαίδευση, νομοθέτηση σημαντικών μειώσεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, κατοχύρωση εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος) και προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, θα κληθεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε να προσελκύσει τις επενδύσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και παράλληλα να αξιοποιήσει κατάλληλα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με τις πρώτες προκαταβολές να αναμένονται από τον προσεχή Μάιο, οι οποίες θα πρέπει να διατεθούν σε επενδύσεις σε έργα υποδομών, πράσινης ενέργειας και μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Αναντίρρητα η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα των πρώτων μηνών της νέας χρονιάς οφείλει να διατηρήσει αδιατάρακτη την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας Υγείας αφενός και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας αφετέρου. Είναι επίσης η χρονιά κατά την οποία η κοινωνία θα πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις παθογένειες που ανέδειξε με κυνισμό η υγειονομική κρίση (φανατισμός, ημιμάθεια, συνομωσιολογία, έλλειψη συναίσθησης ατομικής ευθύνης) που την κρατούν δέσμια ενός νοσηρού παρελθόντος.
Παράλληλα, έχει έλθει η ώρα της αυτοκριτικής και για την αντιπολίτευση προκειμένου να πάψει πλέον να επενδύει στην καταστροφολογία και να αναρωτηθεί σε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα (οικονομική ενίσχυση, εμβόλια) αν το απονενοημένο δημοψήφισμα του 2015 μάς είχε οδηγήσει εκτός Ευρώπης. Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες μιας εμβληματικής χρονιάς για την Πατρίδα μας καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Ξέρουμε ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τις εξωγενείς προκλήσεις που της κληροδότησε το 2020.
Είναι όμως στο χέρι μας να γίνει το 2021 η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα. Υπάρχουν τα εφόδια, αλλά και η πολιτική βούληση ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του χθες σε δύναμη για το αύριο και να πορευτούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!
* Βουλευτής Β’ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία