Κίνδυνος «Black out» στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα μπορούσε να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ακόμα και τον Οκτώβριο εάν η οικονομία συνεχίσει να κινείται με ισχυρούς ανοδικούς ρυθμούς. Αν το πρόγραμμα κλείσει νωρίς, τότε η Ελλάδα μπορεί να μην προλάβει να συμμετάσχει! Κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ότι από τις 19 Ιανουαρίου με τη δημοσίευση των αξιολογήσεων της S&P θα ξεκινήσει ένα κύκλος αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγησης (16/2 Fitch και 30/3 Moody’s ). Αυτό το τρίμηνο των αναβαθμίσεων, θεωρείται απαραίτητο για να αποκτήσουν οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου, επενδυτική βαθμίδα. Τώρα ομόλογα που έχουν βαθμούς όπως τα ελληνικά δεν προτείνονται για επενδύσεις και αυτός είναι ο λόγος που δίνει η ΕΚΤ, στο ερώτημα γιατί δεν αγοράζει ελληνικούς τίτλους, «γιατί είναι πολύ χαμηλή η βαθμολογία τους».
Αυτό βέβαια δημιουργεί ένα παράδοξο. Οι επενδυτές στις αγορές, θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα ως μία πολύ καλή επένδυση, γιατί έχουν καλές αποδόσεις. Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα να είναι σε θέση να δανειστεί αρκετά φτηνά, ωστόσο οι οίκοι S&P και η Fitch της δίνουν αξιολόγηση «B-», ενώ η Moody’s την βαθμολογεί με «Caa». Η ΕΚΤ, περιμένει να δει την αναβάθμιση και την ελάφρυνση του χρέους, που είναι και το μεγάλο βαρίδι της ελληνικής Οικονομίας.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung, ο ο Ardo Hansson, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ δήλωσε:«νομίζω ότι μπορούμε να πάμε στο μηδέν χωρίς προβλήματα». Ο ίδιος τονίζει ότι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράσει ομόλογα για λίγους ακόμα μήνες ή διακόψει απότομα το πρόγραμμα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή, προσθέτοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμού.
Ένα απότομο κλείσιμο του προγράμματος, θα στοίχιζε στην Ελλάδα, που θέλει να ενταχθεί όχι μόνο για την επιπλέον ρευστότητα, αλλά και για το θετικό μήνυμα που θα έστελνε η «σφραγίδα» της ΕΚΤ. Ότι και ο επίσημος φορέας, επιλέγει ελληνικά ομόλογα. Θα έφερνε ένα νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων και ενδεχομένως και αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2019.
Επισήμως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2017 τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί, ανάλογα την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.
Η ανταλλαγή ομολόγων ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των αγορών στα ομόλογα!
Το 2017 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά των ελληνικών ομολόγων, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς στη μελέτη της Greek Fixed Income Monitor, με θέμε την ανταλλαγή ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα, αναφέρει ότι η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από σημαντικά γεγονότα που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των αγορών και ώθησαν τις ελληνικές κρατικές εκδόσεις σε ιστορικά υψηλά. Ύστερα και από την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και τις προσδοκίες για βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας και μακροοικονομικές προοπτικές ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων κατέγραψε ανοδικό ράλι φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 471 μονάδες στις 18/12/2017. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη τους τελευταίους δύο μήνες του 2017 κλείνοντας στις 468,9 μονάδες στα τέλη Δεκεμβρίου, ενισχυμένος κατά 10,2% σε μηνιαία βάση.
Της ανοδικής τάσης του Δείκτη προηγήθηκαν αναφορές στον Τύπο για την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI από τα μέσα Σεπτεμβρίου τις οποίες και προεξόφλησαν άμεσα οι αγορές. Η βελτίωση των προσδοκιών της αγοράς για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αποτυπώθηκε στο κόστος δανεισμού της χώρας με την μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη (YTM) του δείκτη στο 5,05% στα τέλη Νοεμβρίου και 3,99% τον Δεκέμβριο, δηλαδή 337 μονάδες βάσης (μ.β.) χαμηλότερα από τα τέλη του προηγούμενου έτους. Ενδεικτικά, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου η απόδοση της 10ετίας μειώθηκε κατά 119 μ.β. στο 4,07% ενώ η 2ετία κατέγραψε ανάλογη πτώση της τάξης των 129 μ.β. φτάνοντας στο 1,54%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, αν και η ανταλλαγή ομολόγων δεν έχει ουσιαστικά επίδραση στο ύψος του χρέους, σηματοδοτεί μια αλλαγή στο επίπεδο εμπιστοσύνης των αγορών στις κρατικές εκδόσεις. Οι προσδοκίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση χωρίς αδιέξοδα της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνηγορούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους ο Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 35,13%, ρυθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τον ρυθμό 6,9% του δείκτη κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Citi: Η Ελλάδα θα είναι σε εποπτεία, με ή χωρίς ελάφρυνση του χρέους
Εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε νέους όρους και προϋποθέσεις, για την έξοδο από το μνημόνιο ή τη ρύθμιση του χρέους, αυτό θα της προκαλέσει ένα άλλο σοβαρό πλήγμα, αναφέρει σε νέο της σημείωμα η Citi, σχετικά με τις δηλώσεις του απερχόμενου επικεφαλής του Eurogroup Working Group, Τhomas Weiser.
Η αμερικάνικη τράπεζα, επισημαίνει ότι το τέλος της επίσημης χρηματοδότησης πιθανότατα θα έρθει το προσεχές καλοκαίρι, αλλά η επίσημη εποπτεία των διεθνών πιστωτών πιθανότατα θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, με ή χωρίς συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους.
Ο κ. Βίζερ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ελάφρυνση του χρέους, αλλά με όρους και όταν το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Επίσης, είπε ότι οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά αναμένει ότι θα υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις.
Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής, υπογραμμίζοντας το σύστημα δικαιοσύνης ως ένα από τα κύρια εμπόδια.