ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα – μαμούθ ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό σε μια περίοδο κατά την οποία το μέλλον της οικονομίας διαγράφεται δυσοίωνο εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η εφιαλτική πανδημία.
Η υπογραφή της σύμβασης για τα μαχητικά RAFALE που έγινε χθες στο Πεντάγωνο από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί ήταν μόνο η αρχή.
Η προμήθεια των RAFALE στοιχίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 2,4 δισεκατομμύρια, ενώ για πρώτη φορά αποκλείονται από το πρόγραμμα οι εγχώριες βιομηχανίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διασώζεται η γραμμή παραγωγής της Dassault αφού η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύτηκε RAFALE είναι η Ελλάδα και χωρίς τη σύμβαση αυτή το συγκεκριμένο μαχητικό θα ολοκληρώνει τον κύκλο του.
Φαίνεται όμως ότι έχει ανοίξει για καλά η όρεξη των Γάλλων.
Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν είναι ασφυκτικές προκειμένου να προμηθευτούμε και γαλλικές φρεγάτες που θα στοιχίσουν στο Ελληνικό Δημόσιο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατέθεσε χθες στο Πεντάγωνο αναβαθμισμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει και μια ενδιάμεση λύση με τη διάθεση στο Ναυτικό δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των φρεγατών.
Γερμανοί και Αμερικανοί αντιδρούν έντονα στη γαλλική επέλαση των εξοπλιστικών με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για ισορροπίες που διαμορφώνονται.
Το ερώτημα που τίθεται έχει σχέση με το κόστος της στήριξης της χώρας μας από τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίμαχη περίοδο κατά την οποία είχε κλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία.
Αν είναι να πληρώσουμε οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για μια δήλωση στήριξης τότε κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της… Δανιμαρκίας.
Επεσαν οι υπογραφές
Επισφραγίστηκε η αγορά των 18 Rafale, με την επίσκεψη στην Αθήνα της Γαλλίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φλοράνς Παρλί και την υπογραφή των συμβάσεων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών. Οι υπογραφές για τα μαχητικά έπεσαν ανάμεσα στην Παρλί και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία. Αναφερόμενος στα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ), σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής». Μιλώντας για την επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών, ο υπουργός τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς «και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές». Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η προμήθεια των Rafale λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αποτρεπτικής ικανότητας για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία , ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη Rafale. Η Φλ. Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ανοίγει η συζήτηση για τις φρεγάτες
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του. «Η ελπίδα που θα διατυπώσω είναι να συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης Ελλάδας Γαλλίας» είπε η Γαλλίδα υπουργός ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού». Όπως είναι γνωστό, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).
Παράγοντας ασφάλειας η θωράκιση της Ελλάδας
«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, λίγη ώρα μετά την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη”mare nostrum”, όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε. Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών». «Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως. Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου. Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Χρόνος ρεκόρ
Από την πλευρά της, η Φλοράνς Παρλί υπογράμμισε ότι «σήμερα η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη. Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας». «Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμότατα τις ελληνικές ομάδες εργασίας που κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης. Μιας σύμβασης που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας. Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη» πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.