Τι ζήτησαν τα Επιμελητήρια από τον Πρωθυπουργό, πριν την ΔΕΘ

Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων για την στροφή στην Ανάπτυξη
Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, διαθρωτικές αλλαγές και στήριξη των εξαγωγών, περιλαμβάνουν οι προτάσεις των Επιμελητήριων για την προσέλκυση επενδύσεων και για τη μείωση της ανεργίας, τις οποίες παρουσίασε στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που θα συμπεριλαμβάνει κίνητρα και για τη δραστηριοποίηση όχι μόνο των ξένων επενδυτών αλλά και των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Μίχαλος που επεσήμανε πως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός είναι η επιστροφή των κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αξιοποίηση αδρανών κεφαλαίων εντός του εσωτερικού της χώρας. Μέσα στις προτάσεις της ΚΕΕ, περιλαμβάνεται και μείωση των φορολογικών συντελεστών, με στόχο την απελευθέρωση των επιχειρήσεων.
Η αγορά, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη μείωσης του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με ένα νέο πλαίσιο που να θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
Ανάγκη για επενδύσεις 100 δις ευρώ!
Στο Εθνικό Σχέδιο που προτείνουν τα επιμελητήρια, τονίζεται πως χρειάζονται άλματα, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετική τροχιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία της να επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων». Σύμφωνα με τις πρωτάσεις των επιμελητηρίων, ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. «Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε», τονίζεται από την ΚΕΕ.
Στο 74% των κερδών, η φορολόγηση των επιχειρήσεων
Στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται σήμερα να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%. Με τα νέα φορολογικά μέτρα και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ένας επιχειρηματίας που θέλει να δημιουργήσει ατομική, ομόρρυθμη ή ΙΚΕ – ΕΠΕ – ΑΕ, υποχρεούται ουσιαστικά να καταβάλλει στο κράτος το 50% έως και 74% των κερδών του, τονίζεται από τα επιμελητήρια, με την ΚΕΕ, να διατυπώνει το ερώτημα, «ποιος νέος άνθρωπος θα δεχθεί σήμερα να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο, για να έχει συνεταίρο το κράτος;»
Οι προτάσεις των Επιμελητηρίων για την στροφή στην Ανάπτυξη
Μείωση φορολογικών συντελεστών, με την καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες. Παράλληλα τονίζεται πως χρειάζεται σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών, με
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων:
-Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
-Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων.
-Υψηλότερη διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ. Θέσπιση υποχρεωτικής εγκατάστασης/χρήσης του ειδικού τερματικού (POS) από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, με επιδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
-Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
Διαρθρωτικές αλλαγές:
-Ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά -δεδομένα.
-Ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού.
-Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
-Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.
-Δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων.
-Διαμόρφωση συνθηκών για μια πραγματική ανταγωνιστική αγορά ενέργειας
-Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.
Στήριξη Εξαγωγών:
-Με κινητοποίηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου και των κοινοτικών πόρων, για τη στήριξη επενδύσεων.
-Επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.
-Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών.
-Παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας, όπως η απλοποίηση διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, η κατάργηση εισφοράς 0,6% του Ν 128/75, η αναγνώριση έκπτωσης 0,5% για επισφαλείς απαιτήσεις επί των πωλήσεων των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η κατάργηση του χαρτοσήμου 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων και των δανείων μετόχων.
Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επιτάχυνση των δράσεων, αντί για συνεχείς αναβολές και αλληλοαναιρούμενες κυβερνητικές δηλώσεις.
Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων όπως η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, η επέκταση της Αττικής Οδού και του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, η κατασκευή έργων Πράσινης Ενέργειας, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.
Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στο ανταγωνισμό.
Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Τραπεζών: με διοικήσεις οι οποίες θα έχουν ως προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση του ρόλου του ως βασικού πυλώνα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αντί της μεγιστοποίησης του κέρδους για funds με ευκαιριακή και βραχυπρόθεσμη επενδυτική παρουσία στη χώρα.
Σχετικά Άρθρα
19/07/2025 - 19:15
19/07/2025 - 16:00
Δείτε επίσης