Ο πρωθυπουργός στην πενταμερή διάσκεψη για τη Συρία
Συνεχείς προσπάθειες καταβάλλει η Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες που θα βάλουν οριστικό φρένο στις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή Διάσκεψη Δωρητών “Supporting Syria and the Region” όπου θα συζητηθούν το προσφυγικό και το πώς θα αντιμετωπιστούν ο εμφύλιος στη Συρία και οι επιπτώσεις του στις προσφυγικές ροές.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει και διμερείς επαφές κυρίως με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Και, βέβαια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στην «πενταμερή» με Μέρκελ, Νταβούτογλου, Ρούτε, Φάινμαν και Τίμερμανς.
Τι θα πει ο Τσίπρας
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη «θα αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που έχουμε κατακτήσει, όχι μόνο στο επιχειρησιακό, αλλά και στο πολιτικό σκέλος» της διαχείρισης του προσφυγικού. Τουλάχιστον αυτό, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως η χώρα μας βρίσκεται στις συμπληγάδες μιας απρόθυμης ΕΕ, να εφαρμόσει τις αποφάσεις για ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μιας απρόθυμης Άγκυρας, να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.
Ο πρωθυπουργός, χωρίς πολλά διαπραγματευτικά όπλα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκρούσει πιέσεις για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και για… προσωρινή φιλοξενία, έναντι καθαρών δεσμεύσεων για διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ανησυχία για τις εξελίξεις
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει προβληματισμένο από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, αφού ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένει ορατός.
Μεγάλη, όμως, ανησυχία καταγράφεται για την γενικότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την πρώτη μη οικονομική κρίση στην ιστορία της και είναι «ανέτοιμη και με ιδεοληπτικές θέσεις στο εσωτερικό της». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι με την πρώτη ευκαιρία η Αθήνα την καλεί να “σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό.
Με φόντο όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση πατάει “γκάζι” για να παρουσιάσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου. Δηλαδή να έχει τουλάχιστον έτοιμα τα hotspots. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα ανέλαβε ο στρατός.!