Ποιοι και πως θα σώσουν την ακίνητη περιουσία τους
Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να προχωρά με ταχύς ρυθμούς, το ενδιαφέρον χιλιάδων δανειοληπτών εστιάζεται στο άμεσα συνδεδεμένο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι τράπεζες κατευθύνονται στην εφαρμογή εναλλακτικών και την δυνατότητα ο οφειλέτης που δεν εξυπηρετεί το δάνειό του να έχει την ευκαιρία να κρατήσει την κυριότητα του ακινήτου του, μπαίνοντας σε νέα ρύθμιση.
Τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι της αξιολόγησης.
Ανταλλαγή με ακίνητο μικρότερης αξίας
Επέκταση της αποπληρωμής έως και 80 χρόνια
Η ρήτρα κληρονομικότητας
Καταβολή ενοικίου στην τράπεζα από τον πρώην ιδιοκτήτη
Ανταλλαγή με ακίνητο μικρότερης αξίας
Λύση που θέλει τις τράπεζες να απομακρύνονται από τις δύσκολες εναλλακτικές της έξωσης του πλειστηριασμού και να προσφέρει στον δανειολήπτη ένα νέο σπίτι μικρότερης αξίας. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, ο δανειολήπτης θα εγκαταλείπει το σπίτι που έχει αγοράσει με το «κόκκινο» δάνειο, με διαγραφή του χρέους που έχει ή μέρους του χρέους ανάλογα με τα ποσά που έχει καταβάλει ως τώρα και την αξία του νέου σπιτιού που θα του παραχωρεί η τράπεζα. Οι τράπεζες, εξετάζουν αυτό το σενάριο, επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να κινηθούν νομικά λόγω του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους ξεπερνούν τα 130.οοο άτομα και θα χρειαστούν ως και 15 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και προχωρήσουν οι υπόθέσεις.
Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής
Ένα σχέδιο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, είναι η μεγάλη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής. Μεγάλη γιατί δεν είναι μία απλή ρύθμιση για 2,5 ή 10 χρόνια αλλά στο σενάριο που εξετάζουν οι τραπεζίτες, είναι η επέκταση ακόμα και 80 χρόνια. Μία τόσο μεγάλη επέκταση, αν και αυξάνει τους τόκους, ρίχνει τόσο πολύ τι δόσεις που μπορούν να εξυπηρετηθούν πιο εύκολα από τους δανειολήπτες.
Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και «μετά θάνατον» με τη ρήτρα κληρονομικότητας.
Επίσης μία μεγάλη σε διάρκεια ρύθμιση η οποία όμως είναι τόσο μεγάλη που εκτός από το ακίνητο ο κληρονόμος αναλαμβάνει και την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Έτσι η δόση του μήνα γίνεται ακόμα μικρότερη και το στεγαστικό μπορεί να παραμείνει ζωντανό ακόμα και μετά τον θάνατο του δανειολήπτη.
Όταν ο ιδιοκτήτης γίνεται ενοικιαστής
Αυτό το σενάριο το οποίο επίσης έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό, ο δανειολήπτης παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό τους, δίνει το ακίνητο στην τράπεζα, αλλά με την συμφωνία να συνεχίσει να μένει μέσα, πληρώνοντας ενοίκιο.