«Κόκκινα» δάνεια
Το ελληνικό σχέδιο, έχει κατατεθεί στους θεσμούς, , αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η γνωμοδότηση του «κουαρτέτου» των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις από τους δανειστές, αλλά αναμένεται να ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, αυτό που έχουν εντοπίσει ως σημείο διαφωνίας οι θεσμοί είναι πως για την αποφυγή του ηθικού κινδύνου, πρέπει να κλείσουν τα «παράθυρα» από των νόμων Κατσέλη και Δένδια.
Τράπεζες
Η κυβέρνηση θέλει με την πρώτη μεγάλη δόση από τους δανειστές, να καλυφθούν και τα 10 δις που υπολογίζονται πως θα χρειαστούν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Και οι δύο πλευρές θέλουν να τελειώνουν με αυτό το θέμα μόλις τελειώσουν τα τεστ αντοχής των τραπεζών και σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2015. Οι οικονομολόγοι των θεσμών, φοβούνται πως αν ξεφύγει η κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες, θα χρειαστούν πολλαπλάσια κονδύλια για την εξυγείανσή τους και για αυτό μέσα στις εκθέσεις τους πιέζουν για επιστροφή στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό.
Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα του Νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Αν και υπάρχει η γενική συμφωνία, υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δανειστές, πιέζουν προς απεμπλοκή των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τη δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει την αποδυνάμωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα μέχρι στιγμής σημεία συμφωνίας, είναι ότι, το νέο ταμείο, θα έχει έδρα την Αθήνα αλλά θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η «προίκα» αυτού του νέου ταμείου.
Αν και ο στόχος των 50δις θεωρείται ιδιαιτέρα φιλόδοξος, Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι αρχικά θα εισφέρουν οι τράπεζες οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του ESM και στη συνέχεια θα δοθούν στο Ταμείο ώστε να υπάρξει διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους. Ακίνητα του Δημοσίου, που θα μπουν οικόπεδα και μεγάλες εκτάσεις που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα και τα οποία δημιουργούν μια σημαντική αξία.
Όχι όμως αποκλειστικά προς πώληση, αφού σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου ταμείου, θα είναι η δημιουργία εσόδων για το Δημόσιο. Οπότε περιμένουμε να δούμε και την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου.
Ανοιχτό είναι το παράθυρο να ενταχθούν και μελλοντικά έσοδα από την πώληση υδρογονανθράκων ή εκμετάλλευση ορυχείων Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα εισφέρουν και εταιρείες του δημοσίου προς πώληση ή ακόμη και δικαιώματα π.χ. στους υδρογονάνθρακες, ενέργεια, φυσικό αέριο, λιμάνια και αεροδρόμια.