Τι συνέβη από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ερμιονίδα μέχρι σήμερα – Οι μοιραίες παραλείψεις

Από τις 6 Μαρτίου, που ως γνωστόν εμφανίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα κορωνοϊού στην Ερμιονίδα, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 45 μέρες. Και από τότε οι παραλείψεις, ειδικά από την Πολιτεία ήταν πολλές, μέχρι να φτάσουμε στα τουλάχιστον 150 κρούσματα στη δομή προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Δομή που ουδέποτε είχε κλείσει, παρά μόνο από τη Μεγάλη Πέμπτη (16/04) και μετά, όταν και βρέθηκε θετική η αλλοδαπή καθαρίστρια, με τις Αρχές και τις υπηρεσίες να «κατεβαίνουν» στην περιοχή τη… Δευτέρα του Πάσχα (20/04). Με τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει, πάντως, από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα, εφόσον, βέβαια, ο ιός είχε… εξαπλωθεί.

Στην περιοχή η ανησυχία είναι μεγάλη, με τον Νότη Μηταράκη να τονίζει την Τετάρτη (22/04) – μετά και από σύσκεψη που είχε με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση στις δομές προσφύγων – ότι στην συγκεκριμένη περιοχή μεταφέρθηκαν μετανάστες και πριν από δυο εβδομάδες εν μέσω κορωνοϊού. Και το ερώτημα είναι το εξής: «Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πριν μεταφερθούν στην Ερμιονίδα ελέγχθηκαν εάν ήταν υγιείς;».

Ο δήμαρχος Ερμονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, έχει τονίσει ότι πριν από ημέρες είχε απευθυνθεί με επιστολές στην Περιφέρεια, στην Πολιτεία και στις αρμόδιες υπηρεσίες για τους κινδύνους που υπήρχαν στην περιοχή και στη δομή… Όταν μπήκαν οι περιορισμοί στη χώρα λόγω του κορωνοϊού, μετανάστες έβγαιναν εκτός κατά ομάδες και πήγαιναν σε διάφορες υπηρεσίες ή σε καταστήματα για να εξυπηρετηθούν. Γι’ αυτό τον λόγο και ο δήμαρχος είχε απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα. Αναφέροντας, ακόμα, ότι χρειάζονταν ενισχύσεις το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά και το αστυνομικό τμήμα.

Στις 6 Μαρτίου, το ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που έχει σπίτι στην περιοχή και διαγνώστηκε με κορωνοϊό σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα, τέθηκε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στο εξοχικό τους στην Ερμιονίδα. Στη συνέχεια και αφού παρουσιάστηκαν κάποιες επιπλοκές, ο άνδρας προσήλθε για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών και η γυναίκα παρέμεινε σε καραντίνα, αυτή τη φορά σε διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Τότε δεν είχε υπάρξει κάποια ενημέρωση από αρμόδια χείλη παρά μόνο φήμες μέσω των social media τις οποίες ο δήμαρχος Ερμιονίδας διέψευδε αρχικά μη γνωρίζοντας και ο ίδιος τι πραγματικά είχε συμβεί. Ο Γιάννης Γεωργόπουλος αρκετές μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου επιβεβαίωσε τελικά τα δύο κρούσματα που ήταν και η απαρχή της επιδημίας στην περιοχή.

Και ερχόμαστε τώρα στο σήμερα, όπου επιβεβαιώθηκαν ήδη 152 κρούσματα σχετιζόμενα με την δομή μεταναστών, ενώ έχουν ληφθεί άλλα 177 δείγματα που αφορούν επαφές στα πλαίσια της ιχνηλάτησης, και από τα οποία αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα.

Ίσως οι δυο περιπτώσεις να μην συνδέονται η μια με την άλλη, λόγω και του χρόνου που έχει παρέλθει μεταξύ τους, αλλά φαίνεται πως ο ιός είχε εισέλθει στην κοινότητα από τις αρχές Μαρτίου και δυνητικά μπορούσε να μολύνει περισσότερα άτομα.

Το ίδιο διάστημα οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στη δομή έβγαιναν κανονικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αγορές και εξυπηρέτηση με τράπεζες. Συνεπώς έρχονταν τακτικά σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με καταγγελίες αρκετοί από αυτούς δεν τηρούσαν την καραντίνα και έβγαιναν έξω σε ομάδες, σα να μην αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να κολλήσουν το ιό, ο οποίος κυκλοφορούσε ήδη στην κοινότητα.

Σε ότι αφορά το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» του Πορτοχελίου, ο κορωνοϊός φέρεται να μεταδόθηκε από μία υπάλληλο η οποία σταμάτησε την εργασία της στις 9 Απριλίου για λόγους υγείας. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν φορέας του ιού, και η μόνη συμπτωματική η οποία συνδέεται με τη δομή. Η ίδια εργαζόταν, ωστόσο, ως καθαρίστρια παράλληλα και σε σπίτια της περιοχής. Δεν αποκλείεται, ενώ είχε διαπιστωθεί η ασθένεια στους Ελληνοαμερικανούς στο Πορτοχέλι απο τις 6 Μαρτίου, στην κατοικία των οποίων πιθανόν να δούλευε η γυναίκα που αργότερα νόσησε. Δεν της έγινε έγκαιρα τέστ με αποτέλεσμα να εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού καθ όσον δούλευε στην δομή!

Η Δομή Φιλοξενίας τίθεται σε «προληπτική καραντίνα» την Πέμπτη 16 Απριλίου και την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου εντοπίζεται η πρώτη θετική στον κορωνοϊό φιλοξενούμενη, μία 28χρονη έγκυος, η οποία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ναυπλίου για λόγο άσχετο από τον κορωνοϊό.

Την επόμενη μέρα και ενώ ήδη είχε πεθάνει μια 39χρονη Κονγκολέζα απο παθολογικά αίτια, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ένας 19χρονος Σομαλός που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο Ναυπλίου με καρδιολογικό πρόβλημα, βρέθηκε και αυτός θετικός στον κορωνοϊό.

Κανείς δε φανταζόταν το… τσουνάμι που θα επακολουθούσε, με 150 ακόμα δείγματα από τα περίπου 500 που ελήφθησαν σε μετανάστες και προσωπικό του ξενοδοχείου να βρίσκονται θετικά και όλος ο χώρος έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα.

Να σημειωθεί πως ενώ γνώριζαν από την Μεγάλη Πέμπτη, ότι στη δομή υπάρχει φορέας του κορωνοϊού, τους έβαλαν όλους σε κοινή καραντίνα με αποτέλεσμα να μεταδοθεί αστραπιαία ο ιός και σε άλλα μέλη της δομής.

Παράλληλα, αρχικά σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των μεταναστών και των κατοίκων, περίπου 50 άτομα, εν μέσω κορωνοϊού, μεταφέρθηκαν από άλλη δομή σ’ αυτή στο Πορτοχέλι, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τους παλιούς μετανάστες της δομής και χιλιάδες κατοίκους της Ερμιονίδας. Κάτι που παραδέχθηκε, τελικά, στις κάμερες και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ανησυχία είναι μεγάλη ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά. Σημειώνεται πως όλα τα κρούσματα πλην του πρώτου (της εργαζόμενης του ξενοδοχείου), είναι ασυμπτωματικά. Αυτά αφορούν έναν ακόμα εργαζόμενο του ξενοδοχείου και έναν εργαζόμενο της δομής, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε μετανάστες. Η αγωνία στον γενικό πληθυσμό είναι έκδηλη εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των 177 δειγμάτων επαφών που ιχνηλατήθηκαν (οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως όλα είναι αρνητικά).

Έχουν δεχτεί τους πρόσφυγες χωρίς αντιδράσεις – Χιλιάδες οι εξοχικές κατοικίες

Να τονιστεί εδώ ότι η συγκεκριμένη πανέμορφη περιοχή του νομού Αργολίδος ως τώρα, ούτε είχε πρόβλημα με τους πρόσφυγες – η εν λόγω δομή στο εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια ξενοδοχείο «Γαλαξίας», στον παραλιακό επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Ερμιόνη με το Πόρτο Χέλι, είναι μια από δυο – τρεις που λειτουργούν στην περιοχή, σε παλιές εγκαταστάσεις – ούτε ανησύχησε ως σήμερα από τον κορωνοϊό, καθώς κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε μέχρι τον Μάρτιο στον ντόπιο πληθυσμό.

Ο κίνδυνος υπήρχε, κυρίως από τους χιλιάδες «Αθηναίους» που διαθέτουν εξοχικά στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό τον λόγο υπήρχαν και εκκλήσεις να μη μεταβούν κάποιοι στην περιοχή την περίοδο του Πάσχα. Είναι περιοχή που σε μεγάλο ποσοστό ζει από τον τουρισμό, ενώ οι εξοχικές κατοικίες είναι χιλιάδες.

Η κυβερνητική ολιγωρία

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται πως από την Πολιτεία δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο στις λειτουργούσες προσφυγικές δομές.

Η πρόληψη, η ενημέρωση και η προφύλαξη από τον ιό των προσφύγων και μεταναστών, θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί και επιβληθεί στις ΜΚΟ, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας αυτών των δομών. Η κυβέρνηση της ΝΔ που προ εβδομάδων προπαγάνδιζε μετά την ψήφιση σχετικού νόμου πως έρχεται να βάλει τέλος στο «αμαρτωλό παιχνίδι» των ΜΚΟ, θα μπορούσε, όμως, να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, αναγκάζοντας αυτό το μηχανισμό να δουλέψει για την προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει…

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία του κόσμου στην περιοχή δέχτηκε τους πρόσφυγες, αλλά να σημειωθεί ότι σε μια κοινωνία που είναι στα «κάγκελα» μετά από μερικές εβδομάδες υποχρεωτικού εγκλεισμού, σε μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό πανικόβλητη από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης ή του επερχόμενου οικονομικού κραχ, το έδαφος για να καλλιεργηθεί, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι, πλέον, πολύ γόνιμο.

Κάτι που δεν είναι σίγουρα στις προθέσεις της κυβέρνησης μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και το στίγμα εύκολο. Η σύνδεση του ιού με τον «ξένο», μπορεί δυστυχώς, να λειτουργήσει ως καθαρτήριο για πολλούς Έλληνες…

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αναστάσιος Γανώσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

(πληροφορίες από anagnostis.org, pbnews.gr)

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή