Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Pfizer και τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει σε όλο τον κόσμο σχεδόν και επαναφέρει μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Πορτογαλία ή φέρνει νέα μέτρα, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται ταχύτατα στο Ισραήλ. Εντωμεταξύ, ανησυχία προκαλεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, η οποία φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά και έφθασε στο 64% από 94%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer καταγράφηκε από την 6η Ιουνίου, 5 ημέρες μετά την άρση των περιορισμών στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε δήλωση αξιωματούχων του υπουργείου ότι γενετική ανάλυση έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα ήταν υπεύθυνο για το 90% των νέων περιστατικών COVID-19 τις 2 προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 2ας Μαΐου και 5ης Ιουνίου πριν την πρόσφατη έξαρση έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε 94.3% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη λοίμωξης.

Παρόμοια πτώση παρατηρήθηκε στην αποτελεσματικότητα πρόληψης σοβαρής νόσησης σε όσους έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου, με το 55% των νέων λοιμώξεων να αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους.

Μεταξύ 2ας Μαΐου και 5ης Ιουνίου υπήρχε 98.2% προστασία από σοβαρή νόσηση αλλά μετά τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου υποχώρησε στο 93%.

Ωστόσο το εμβόλιο φάνηκε αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί σε νοσηλεία.

Αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δημιουργούν ανησυχία.

Τι προστασία παρέχει το εμβόλιο Pfizer από μόλυνση και συμπτωματική νόσηση

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή τόσο της μόλυνσης όσο και της συμπτωματικής νόσησης έπεσε στο 64% από τις 6 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα το εμβόλιο είχε 93% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό. 

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν ανέφερε ποιο ήταν το προηγούμενο ποσοστό προστασίας, ούτε έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Όμως, τον Μάιο αξιωματούχοι του υπουργείου είχαν δημοσιεύσει έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρείχαν προστασία άνω του 95% από τη μόλυνση, τη νοσηλεία και τη σοβαρή νόσηση. 

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters τα δεδομένα από το Ισραήλ, αλλά επικαλέστηκε άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα αντισώματα από το εμβόλιο μπορούσαν να εξουδετερώσουν όλες τις μεταλλάξεις που έχουν ελεγχθεί, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, αν και με μικρότερη ισχύ. 

Περίπου το 60% των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ τα ημερήσια κρούσματα που ξεπερνούσαν τα 10.000 τον Ιανουάριο έπεσαν σε μονοψήφιους αριθμούς τον προηγούμενο μήνα. 

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε το Ισραήλ στην άρση σχεδόν όλων των μέτρων κοινωνικών αποστάσεων, όπως και της απαίτησης για χρήση μάσκας, αν και το δεύτερο εν μέρει επανήλθε τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια περίοδο άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα. 

Έκτοτε σταδιακά ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σταδιακά και έφτασε τις 343 μολύνσεις την Κυριακή. Ο αριθμός των ασθενών που είναι σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 35 από 21. 

Ισραήλ: Γιατί κινδυνεύουν να πεταχτούν εκατ. δόσεις της Pfizer;

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που παρασκευάζουν οι Pfizer και BioNTech οι οποίες ανήκουν  στο Ισραήλ πρόκειται να λήξουν στα τέλη Ιουλίου. Μάλιστα δεδομένο ότι ναυάγησαν οι συζητήσεις του Ισραήλ με τη Βρετανία για να καταλήξουν σε συμφωνία ανταλλαγής των δόσεων, τα αποθέματα του Ισραήλ κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το Ισραήλ προσέφερε τις δόσεις του στη Βρετανία σε αντάλλαγμα για παρόμοιο αριθμό δόσεων του εμβολίου που πρόκειται να λάβει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Pfizer τον Σεπτέμβριο.

Η Βρετανία αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη τις δόσεις καθώς οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της πριν από την άρση των περιορισμών μέσα στον Ιούλιο.

Tο Channel 12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγή εμβολίων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισραήλ ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ αργότερα ανέφεραν ότι τεχνικά προβλήματα «βύθισαν» τη συμφωνία.

«Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δυνατότητα ανταλλαγής εμβολίων, αλλά δυστυχώς, παρά τη βούληση και των δύο μερών, για τεχνικούς λόγους, απέτυχαν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Channel 12 ανέφερε ότι η Pfizer δεν ήταν θετική σε αίτημα από το Ισραήλ για παράταση της ημερομηνίας λήξης των εμβολίων. Η εταιρεία είπε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι οι δόσεις θα ήταν ασφαλείς μετά τις 30 Ιουλίου.

Η επόμενη εναλλακτική που εξέτασε το Ισραήλ για να μην χαθούν οι δόσεις που λήγουν σύντομα, ήταν να τις περίπου 1 εκατ. δόσεις της Pfizer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ούτε αυτά τα σχέδια όμως ευοδώθηκαν καθώς οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν εμβόλια κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

«Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει εμβόλια που πρόκειται να λήξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ιμπραήμ Μελέμ. Η αρχή θα περιμένει μια παρτίδα εμβολίων που είχε παραγγείλει απευθείας από την Pfizer, πρόσθεσε.

Περίπου το 30% των επιλέξιμων για εμβολιασμό Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Από την άλλη στο Ισραήλ το ποσοστό των ενηλίκων Ισραηλινών που έχουν λάβει δύο δόσεις αγγίζει το 65%.  Με τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα να αυξάνεται ιδιαίτερα μεταξύ του μη εμβολιασμένου πληθυσμού, η ισραηλινή κυβέρνηση ενθαρρύνει τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 να εμβολιαστούν.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στους νέους δεν ήταν όμως τόσο επιτυχημένη. Επιπλέον υπάρχει άλλη μία ανησυχία, ότι οι υγειονομικές αρχές στο Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τις πρώτες δόσεις μετά τις 9 Ιουλίου, καθώς θα υπάρχει ανεπαρκής αριθμός δόσεων που δεν έχουν λήξει για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες αργότερα.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει τις χώρες να μην καταστρέφουν τις δόσεις κατά του Covid-19 που έχουν λήξει εν αναμονή περαιτέρω έρευνας σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή