Μπορεί κάθε φορά που το κλίμα στην Ευρώπη για την Τουρκία βάραινε, να ήταν η Άνγκελα Μέρκελ και εν γένει η Γερμανία που «φρέναρε» κάθε σενάριο κυρώσεων και κάποιας επώδυνης για την Άγκυρα απόφασης, ωστόσο ο πλέον σταθερός «σύμμαχος» της Τουρκίας στην Ευρώπη ήταν πάντα η Ιταλία. Η Ρώμη σχεδόν ηγείτο στην κατηγορία των φιλικών προς την Άγκυρα ευρωπαϊκών χωρών και για τον λόγο αυτό, πολλές φορές στο παρελθόν είχε «κακοκαρδίσει» τη χώρα μας, με την εφεκτική στάση που κατά καιρούς ελάμβανε, αγνοώντας τις βαριές προσβολές που υφίσταντο η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ωστόσο, τώρα φαίνεται πως κάτι αλλάζει: τα πρώτα σημάδια αλλαγής της ιταλικής στάσης έναντι της Τουρκίας φάνηκαν προ καιρού με τη μεταστροφή της ιταλικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στο Λιβυκό ζήτημα. Και την περασμένη εβδομάδα, με την επιλογή του να χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα», ο Μάριο Ντράγκι έδωσε νέες διαστάσεις σε αυτή την αλλαγή γραμμής, που όλα δείχνουν πως είναι στρατηγικής φύσεως και όχι σύμπτωση ή γέννημα κάποιας συγκυρίας. Εξάλλου, ο Μάριο Ντράγκι, με το ειδικό βάρος που έχει εντός της Ε.Ε., έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι γνωρίζει πολύ καλά πότε να μιλάει, αλλά και τί να λέει. Όλες οι λέξεις, οι διατυπώσεις του είναι προσεκτικά διαλεγμένες -συνήθεια που τού έχει μείνει από τότε που ήταν, πριν την Κριστίν Λαγκάρντ, κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
Ως εκ τούτου, η επιλογή του ιταλού πρωθυπουργού να χαρακτηρίσει τον τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα» ούτε τυχαία ήταν, ούτε αυθόρμητη, ούτε κάποια λεκτική «υπερβολή» -ο Ντράγκι δεν είναι Τραμπ και ξέρει πάντα τί λέει. Βεβαίως, στην ίδια παρέμβασή του, ο ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας ακόμη κι όταν είμαστε αναγκασμένοι να συνεργαστούμε με κάποιον. Με άλλα λόγια, διεμήνυσε ότι θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία με την Τουρκία, αλλά χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Ερντογάν. Και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα νέο μοτίβο, που ενδέχεται να επιφέρει ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, κάθε φορά που θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ