Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση χρήσης του πλαστικού χρήματος παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεζυρόπουλος.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, ανέφερε ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και της «Συμφωνίας Αλήθειας», που παρουσίασε ο πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ).
Σημείωσε ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, μικρότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος.
«Σήμερα εξειδικεύουμε ένα τμήμα του προγράμματος που είναι και ένα κλειδί στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η αρνητική εξέλιξη των capital controls είχε ως θετικό ότι διεύρυναν αναγκαστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αλλά, παρά τον διπλασιασμό, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Στόχος είναι να φθάσουμε, με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το κράτος και την οικονομία, το όφελος θα είναι η πατάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Για τις επιχειρήσεις, το όφελος θα είναι ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Για τους πολίτες, θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους και θα μειωθεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Έχει υπολογιστεί ότι με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε ενάμισι χρόνο», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Κλείνοντας, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι δυσάρεστο για τους φοροφυγάδες, όμως θα είναι χρήσιμο για τους έντιμους φορολογούμενους και για το κράτος.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τέσσερις βασικές παραδοχές:
Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί σύνθετη μεταρρύθμιση, με πολλά ποιοτικά και ποσοστικά οφέλη για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις. Μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Η Ελλάδα είναι ουραγός στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιβολή capital controls, αν και είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες, συνετέλεσε στην αλλαγή των συνηθειών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αύξησε τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Από πέρυσι έχει τη δέσμευση για σχέδιο σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά ακόμη τίποτε. Θα έπρεπε να το έχει κάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Συμπερασματικά, είπε ότι «αν και τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά, η κυβέρνηση αδρανεί. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να καλύψει το κενό με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με διοικητικά μέτρα και οικονομικά κίνητρα.
Σχέδιο, που καταρτίστηκε με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Απαιτεί, όμως, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, της Τράπεζα της Ελλάδος του επιχειρηματικού κόσμου, των καταναλωτών».
Ακολούθως, παρουσίασε τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου:
Υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.
Υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.
Υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
Σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο να συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.
Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα οικονομικά κίνητρα:
Λοταρία αποδείξεων, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητο ή σπίτι.
Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή. Όχι σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές για ιατρικές, νομικές υπηρεσίες ή υδραυλικές κ.λπ.
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτείται σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχή κινήτρων.
Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.
Μείωση των χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών.
Επισήμανε ότι τα οφέλη θα είναι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε βάθος διετίας.
Κριτική Ν.Δ. στην κυβέρνηση για την Υγεία
Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την επέκταση της σύμβασης, μεταξύ υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ασκεί η Νέα Δημοκρατία, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα.
Στην ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, αναφέρεται: «Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επέκτεινε τη συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., υπογράφοντας νέα συμφωνία, ύψους 2.500.000 ευρώ, ως το 2018. Συμφωνία, που ήρθε να συμπληρώσει την “εν κρυπτώ” σύμβαση, που το Υπουργείο είχε συνάψει από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούνιο του 2016.
Είναι εκείνοι που “απειλούσαν” με Ειδικά Δικαστήρια τους Υπουργούς Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, για την σύμβαση που είχαν υπογράψει με τον Π.Ο.Υ., ύψους 800.000 ευρώ.
Είναι οι ίδιοι, που θα επαναφέρουν το πλαφόν συνταγογράφησης για τα γενόσημα, ενώ πριν ήταν κάθετα αντίθετοι.
Και οι “κωλοτούμπες” συνεχίζονται…
Μόνο που την ανικανότητά τους, πληρώνει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος».