Τι λέει ο αστυνομικός που ψέκασε με χημικά τους συνταξιούχους

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ
Εξηγήσεις στους ανωτέρους του έδωσε ο αστυνομικός που προχώρησε σε χρήση χημικών κατά των συνταξιούχων οι οποίοι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως τόνισε στην απολογία του προέβη σε αυτή την καταδικαστέα από όλους ενέργεια, φοβούμενος ότι θα υπήρχαν θύματα αν οι συνταξιούχοι συνέχιζαν να ταρακουνάνε την κλούβα των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού.
Έτσι αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει, να διαλύσει το πλήθος με ρίψη δακρυγόνων.
«Φοβήθηκα ότι θα αναποδογύριζαν την κλούβα. Αν γύριζε θα πλάκωνε συνταξιούχους ή αστυνομικούς. Μπορεί να είχαμε θύματα. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να σταματήσουν να την κουνούν. Έπρεπε να τους απωθήσουμε. Να σταματήσει η ένταση.
Έκανα 3 ή 4 φορές χρήση της φυσούνας χημικών χαμηλά στα πόδια. Έκρινα πως ήταν η ιδανικότερη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα» είπε ο αστυνομικός σε ανώτατους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής μετά τη διαταγή της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης, που ανατέθηκε σε Ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.
Αντίστοιχες καταθέσεις θα ληφθούν από τους αξιωματικούς στο κέντρο επιχειρήσεων, τους επικεφαλής των μέτρων στην Ηρώδου Αττικού και των υπόλοιπων αστυνομικών της επίμαχης διμοιρίας, προκειμένου να υπάρχει μια ευρύτερη εικόνα για τις συνθήκες του περιστατικού και τις εντολές που είχαν δοθεί.
Επισημαίνεται ότι στο κέντρο επιχειρήσεων υπήρχε επικεφαλής αξιωματικός των μέτρων, ο οποίος φαίνεται να έχει δώσει εντολή να μην σπάσει ο αστυνομικός κλοιός όχι όμως να γίνει χρήση χημικών.
Το Αρχηγείο της Αστυνομίας διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση, η οποία σε είκοσι μέρες πρέπει να βγάλει αποτέλεσμα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παραπτώματα, θα γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Ο αστυνομικός που έκανε χρήση, εντοπίστηκε άμεσα από τις εικόνες και τα βίντεο, καθώς ήταν και ο μοναδικός που είχε στην κατοχή του την φυσούνα, ενώ ερευνάται και ένας δεύτερος που φαίνεται να έχει ρίξει δακρυγόνο από το πίσω μέρος της αστυνομικής κλούβας.
Ευθύνες στον τοπικό διοικητή επιρρίπτει ο Τόσκας
Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο αστυνομικός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημείωσε ότι «η εντολή χρήσης δακρυγόνων δόθηκε από τον τοπικό διοικητή».
«Δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας αναφερόμενος στα επεισόδια και τη χρήση χημικών από την αστυνομία.
«Ήταν γύρω στους 1.200 διαδηλωτές, συνταξιούχοι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το δίκιο τους, για τα προβλήματά τους. Ήταν τρεις σειρές αστυνομικών οι οποίες διασπάστηκαν και ήταν και μια τελευταία σειρά με τα λεωφορεία τα οποία ταρακουνήθηκαν με κίνδυνο να ανατραπεί το ένα από αυτά και να σπάσει ο κλοιός. Εκεί δόθηκε από τον τοπικό διοικητή η εντολή χρήσης δακρυγόνων. Γίνεται διοικητική εξέταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, μιλώντας στον Real Fm 97.8.
Και πρόσθεσε «Είμαι ξεκάθαρος, δεν έπρεπε να γίνει χρήση δακρυγόνων. Η χρήση αυτή, γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Βέβαια, και με ώθηση, να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ανθρώπους δεν μπόρεσαν.
Ο Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε ως υπερβολική τη χρήση των χημικών και δήλωσε πως είναι δίκαιη η οργή των συνταξιούχων. «Ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους επετράπη να δουν κάποιο υπουργό, γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός, δεν ήθελαν κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Σε ό,τι αφορά το δίκιο, και εγώ συνταξιούχος είμαι, μη νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων. Καταλαβαίνετε, η οργή αυτών των ανθρώπων είναι δίκαιη εν πολλοίς, περισσεύει σε πολλές περιπτώσεις και υπερβαίνονται τα όρια από οποιαδήποτε πλευρά» είπε.
Ψέκασαν ακόμη και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης
Μεταξύ των συνταξιούχων διαδηλωτών που δέχθηκαν τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων ήταν και η ηλικιωμένη Κατίνα Μανιτάρα, η φωτογραφία της οποίας με την εφημερίδα στο πρόσωπο για να προστατευθεί από τα χημικά κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Η 85χρονη συνταξιούχος, έζησε τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο, ως πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις.
Μεταξύ των συνταξιούχων διαδηλωτών βρέθηκε χθες και η ηλικιωμένη κυρία Κατίνα Μανιτάρα, η φωτογραφία της οποίας με την εφημερίδα στο πρόσωπο για να προστατευθεί από τα χημικά κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 85χρονη σήμερα συνταξιούχος, έζησε τον πόλεμο του ’40 και τον Εμφύλιο, ως πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις.
Η κ. Μανιτάρα, από τα 10 της χρόνια έδειξε να αγνοεί τον κίνδυνο, μεταφέροντας κρυφά μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.
Στα 11 της υπήρξε «Αετόπουλο» στη Φωκίδα και στα 14 μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς, ενώ στα 15 της βίωσε για πρώτη φορά και η ίδια τη φρίκη των βασανιστηρίων.
Στην ίδια ηλικία, τον Μάη του 1947, εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Φλεβάρη 1948, πήρε μέρος σαν γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της στην μάχη του Μακρύβαλτου, στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας.
Στην μάχη αυτή, ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι και από τότε ζει με αυτό σφηνωμένο στο κεφάλι.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και απέκτησε τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Η Κατίνα Μανιτάρα, έχει γράψει ένα βιβλίο το οποίο εξέδωσε ιδιωτικά σε ελάχιστα αντίτυπα και στο οποίο εξιστορεί στιγμές από την πορεία της δύσκολης αλλά ηρωικής ζωής της.
Σχετικά Άρθρα
25/07/2025 - 23:30
25/07/2025 - 23:10
25/07/2025 - 22:30
Δείτε επίσης