Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews
Στο κόκκινο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, για τα οποία έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθυνών η ίδια με τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων. Η οικονομία είναι στο κόκκινο, καθώς το έλλειμμα ξεπερνάει τα 8 δισεκ. Ευρώ με προοπτική να φθάσει σύντομα τα 10 δισεκ. Ευρώ, ενώ ο τουρισμός βουλιάζει και ότι αυτό συνδέεται με το αποκαλούμενο τουριστικό προϊόν. Ο κορωνοϊός πλήττει την κοινωνία και από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προκύπτει ότι έγιναν πολλά τραγικά –για άλλους εγκληματικά- λάθη στη διαχείριση της σοβαρής αυτής υπόθεσης που θα επιδεινώσει την κατάσταση και στο πεδίο της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η ένταση στο Αιγαίο με την Τουρκία δείχνουν ότι όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα συμβεί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το αιφνιδιαστικό διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη επιχείρησε να μεταδώσει αίσθημα ασφάλειας και αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του, αλλά ήταν εμφανής η αμηχανία του για ενδεχόμενες κινήσεις των Τούρκων που δεν μπορεί να προβλέψει- όπως δεν μπορεί να προβλέψει και τις αντιδράσεις που θα έχει στην πράξη η διεθνής κοινότητα.
Το αρνητικό για την κυβέρνηση, αν και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έχει τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας, είναι ότι οι κινήσεις της δεν δημιουργούν ασφάλεια και καλλιεργείται κλίμα ανησυχίας λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.
Ανησυχία στο εσωτερικό της ΝΔ
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφεται στο παρασκήνιο ανησυχία και από το καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά και από την ομάδα Σαμαρά. Οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τις εξελίξεις και λένε σε συνομιλητές τους, ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πιο ενεργητικά και πιο αποφασιστικά. Απλά διαφέρει για τον καθένα ο βαθμός και ο τρόπος της αντίδρασης με την πλευρά των σαμαρικών να είναι στη σκληρή γραμμή, ενώ διαμηνύει και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός ότι με πειρατές, εννοώντας την Τουρκία, δεν κάνεις διάλογο. Από την άλλη πλευρά ο Κ. Καραμανλής εμμένει ότι η πάγια εθνική θέση είναι πως υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα που συνδέεται πλέον και με την ΑΟΖ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα με την Άγκυρα. Σε αυτό το πνεύμα είναι και ο Αντ. Σαμαράς, που δεν θέλει να ακούσει για ευρύτερες συζητήσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαλόγου, δηλ. διαπραγματεύσεις.
Τι φοβούνται…
Μια βασική αρχή στις διαπραγματεύσεις είναι ότι όταν καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι, κάτι θα δώσει η μια και κάτι η άλλη για να υπάρξει συμφωνία. Και αυτό που φοβούνται οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, αλλά και πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι εάν ή όχι η κυβέρνηση έχει αναλάβει και ανομολόγητες δεσμεύσεις, μέσω ενός διαλόγου χωρίς προ-απαιτούμενα με την Τουρκία- στον οποίο ωθείται εκούσα- άκουσα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την διπλωματική κινητικότητα, που έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, τα αποτελέσματα είναι προβληματικά. Η Ελλάδα «βρίσκει το δίκιο της» στα λόγια, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει διάθεση κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ μόνο από την Γαλλία είδε μια σχετική βοήθεια που όμως θέλει να ενεργοποιήσει την ήδη «παγωμένη» από την Ελλάδα προμήθεια για γαλλικές φρεγάτες, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο και με στρατιωτικά μέσα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς όσοι διεθνείς παράγοντες δεν σιωπούν μετά την επαφή τους με τον Πρωθυπουργό, απλώς υποδεικνύουν… διάλογο, με πιο χαρακτηριστική η στάση τη Γερμανίας που εν πολλοίς ορίζει και τη στάση της Ε.Ε.
Για πολλούς καραμανλικούς βουλευτές, οποιαδήποτε υποχώρηση του Πρωθυπουργού από την πάγια θέση θα είναι εγκληματική με ότι αυτό σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα. Στο σημείο αυτό θυμίζουν την προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία είναι και πάλι επίκαιρη: «Συστάσεις από φίλους και συμμάχους να τα βρούμε δεν γίνονται δεκτές».
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και ο ρόλος της ΠτΔ
Μπορεί όμως να υπάρξει αλλαγή της εθνικής γραμμής χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, καθώς με άλλη λαϊκή εντολή εξελέγη το 2019.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως έλεγαν έμπειρα στελέχη της ΝΔ, προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτός και εάν υπάρξει ενιαία εθνική γραμμή μέσω της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μόνο που αυτή τη σύσκεψη την αποφεύγει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ακούγοντας ορισμένους συμβούλους του να του λένε πως μια τέτοια εξέλιξη θα του μείωνε το κύρος. Για τους πιο μυημένους όμως το πρόβλημα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πρέπει να προεδρεύσει.
Από πλευρές της κυβέρνησης ακούγεται –διαρροή δεν δίνεται καθώς θα δημιουργήσει μείζονα κρίση στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρίας της Δημοκρατίας- για έλλειψη πολιτικής εμπειρίας για μια τέτοια συνεδρίαση. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε την πρόταση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, προτιμώντας τις απευθείας επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Επί της ουσίας αναδεικνύεται όμως και ο λόγος που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήθελε ηχηρό πολιτικό όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς θα ήταν παρεμβατικός, όπως π.χ. ο Προκόπης Παυλόπουλος, τη δεύτερη θητεία του οποίου έκοψε ο Πρωθυπουργός.
Δύσκολος χειμώνας…
Η νέα περίοδος που αρχίζει για τον Κυρ. Μητσοτάκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η ανοχή του κόσμου τελείωσε, ενώ και από τα ΜΜΕ που τον στήριζαν αρχίζει σιγά-σιγά η κριτική με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Καθημερινής.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και αυτό το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου που αρχίζουν να οργανώνουν τις άμυνες τους, μέχρι στιγμής επικοινωνιακές, ενώ παράλληλα υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός σε πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών για την πορεία της κυβέρνησης που δεν θετική όπως την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.