Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία από τον Μάρτιο έως σήμερα

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

• Οι 3 νάρκες που απειλούν τον Κυριάκο

Όπως έλεγε ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Λουί Αλτουσέρ, η πολιτική επιλογή, η ιδεολο­γία και η φιλοσοφία εκδηλώνονται με σχετική χρονική υστέρηση μετά τα κοινωνικά γεγονότα και την πρά­ξη. Συνεπώς μετρώντας και μελετώ­ντας τις υποδόριες κινήσεις στο κοι­νωνικό σώμα, μπορούμε να δούμε τις τάσεις και τις κατευθύνσεις των πολιτικών εξελίξεων.

Τούτων λεχθέντων, θα διαπι­στώσουμε πώς αναμένεται να κινη­θούν οι πολίτες ανάλογα με τις εξε­λίξεις στα μέτωπα του κορωνοϊού, των εθνικών θεμάτων, της οικονο­μίας και του μεταναστευτικού, που είναι τα πολύ μεγάλα θέματα, που απασχολούν τη χώρα και τους πολί­τες και θα σφραγίσουν τις εξελίξεις.

Οδηγός μας οι διάφορες δημο­σκοπήσεις και η πορεία των ευρη­μάτων των δημοσκοπήσεων από τον περασμένο Μάρτιο. Όχι, όμως για την πρόθεση ψήφου, αλλά μόνο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχο­λούν, μας αγχώνουν, μας φοβίζουν.

Αν συμφωνείτε ή όχι με τις δημο­σκοπήσεις είναι ένα άλλο ζήτημα. Όμως, να ξέρετε ότι η προσεκτική μελέτη διαχρονικά των ποιοτικών στοιχείων, μπορεί να φέρει στην επι­φάνεια τις τάσεις που διαπερνούν την κοινωνία και οι οποίες αναμέ­νεται με κάποια χρονική υστέρηση σε μεγάλο βαθμό να εκδηλωθούν και στο πολιτικό σκέλος, όπως προ­αναφέραμε παραθέτοντας τον Γάλλο φιλόσοφο Λουί Αλτουσέρ.

Η αχίλλειος πτέρνα

Από τα ευρήματα προκύπτει πως ένα πεδίο συντριπτικής υπεροχής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, αρχίζει να γεννά προβλήματα και ενδεχομένως να εξελιχτεί σε «αχίλλειος πτέρνα», αν η Νίκη Κεραμέως συνεχίσει τις άστοχες παρεμβάσεις ή αν η παν­δημία (ο μη γένοιτο), προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους μαθη­τές, τους δασκάλους, τους καθηγη­τές και γενικότερα το σχολείο. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η Νίκη Κεραμέως είναι η υπουργός με τις περισσότερες αρνη­τικές γνώμες.

Η διαχείριση της πανδημίας

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το 51,2% πολιτών στη δημο­σκόπηση της MRB απαντά θετικά για τους χειρισμούς στις υγειονομι­κές επιπτώσεις της πανδημίας (στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να γνω­ρίζαμε ποια ήταν ακριβώς η ερώτη­ση που υποβλήθηκε στους ερωτώ­μενους), ενώ υπάρχει και το 44,7% που εκφράζει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση.

Για το θέμα παραπλήσια είναι τα ευρήματα και της GPO. Τα μέτρα για την πανδημία κρίνονται θετικά από το 52,1% (30% θετικά και 22,1% μάλλον θετικά). Το 44,1% τα κρί­νει αρνητικά (21,1% αρνητικά και 23% μάλλον αρνητικά).

Σε άλλη δημοσκόπηση, της Prorata, το 52% απάντησε αρνη­τικά σε ερώτηση για την αξιολόγη­ση της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση (δείτε τη διαφο­ρά ανάμεσα στις δύο ερωτήσεις που οδηγεί στην ίδια εκτίμηση από τις εταιρείες. Η μία κάνει λόγο για τις υγειονομικές επιπτώσεις της παν­δημίας και η άλλη στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση) και το 47% θετικά.

Πιέζεται η κυβέρνηση

Αλλά επειδή, όπως είπαμε, μία δημο- σκόπηση είναι η φωτογραφία της στιγμής, καλό είναι να μελετήσου­με και άλλες φωτογραφίες για να συνθέσουμε το… φιλμ της εξέλιξης. Λοιπόν το Μάρτιο οι θετικές γνώμες ήταν 80%, τον Απρίλιο 74%, τον Μάιο 71% και το Σεπτέμβριο 47%.

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι αρνητικές γνώμες και από 18% τον Μάρτιο, ανέβηκαν στο 25% τον Απρίλιο, 27% το Μάιο και 52% τον Σεπτέμβριο.

Αν τα προαναφερόμενα ευρή­ματα, τα συνδυάσουμε με την επί­δραση της αντιμετώπισης της παν­δημίας στην οικονομία, τότε δια­πιστώνουμε ότι κορωνοϊός, παν­δημία και μεταναστευτικό πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση, η οποία παίρνει ανάσες από τους χειρι­σμούς στα Ελληνοτουρκικά (στη δημοσκόπηση της MRB 53% υπέρ των χειρισμών της κυβέρνησης και 38,2% κατά).

Όμως, αυτό το τελευταίο κιν­δυνεύει να ανατραπεί σε περίπτω­ση συμβιβασμού με την Τουρκία (βεβαίως εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος του συμβιβασμού και τυχόν παραχωρήσεις από την Ελλάδα). Στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει συμ­βιβασμός για να αποφευχθεί θερ­μό επεισόδιο με την Τουρκία υπερ­τερούν τα όχι (47,7%) από τα ναι (43,8%) και συνεπώς γίνεται αντι­ληπτό ότι οι χειρισμοί στα Ελλη­νοτουρκικά βρίσκονται σε σημείο πολύ λεπτής ισορροπίας.

Αρνητική εικόνα για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό

Επίσης, μπορεί επικοινωνιακά να μην το βλέπουμε καθημερινά (εξάλ­λου για ποια ζητήματα ενημερωνό­μαστε σωστά από τα κανάλια;) σε μεγάλη πληγή, ίσως τη μεγαλύτε­ρη για την κυβέρνηση, εξελίσσεται το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 63,9% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό.

Η άστοχη επιλογή Μητσοτάκη

Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε άλλο ένα εύρημα από τη δημοσκό­πηση της Prorata, γιατί συνδέεται ευθέως με το διάγγελμα του Κυριά­κου Μητσοτάκη. Η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα ποιος ευθύ­νεται για την εξάπλωση του κορω­νοϊού είναι αποκαλυπτική για το λάθος που έκανε ο πρωθυπουρ­γός να επιχειρήσει να φορτώσει το βάρος για τον κορωνοϊό στους πολίτες. Τώρα οι πολίτες πιστεύ­ουν ότι την ευθύνη σε ποσοστό 51% έχει το κράτος, ενώ το 44% εκτιμά ότι η εξάπλωση είναι ευθύνη των πολιτών. Εντυπωσιακή είναι η εξέ­λιξη. Τον Απρίλιο το 59% έριχνε την ευθύνη στους πολίτες και το 27% στο κράτος, τον Μάιο τα δύο ποσοστά ήταν αντίστοιχα 56% και 29% και τον Σεπτέμβριο ανατράπη­κε η εικόνα και περάσαμε στο 44% να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και το 51% στο κράτος. Συνεπώς, μάλλον άστοχη ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή