Τι αλλάζει στα κόκκινα δάνεια

ΤΟ DEAL ΤΟΥ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΧΣ                                                                                        

ΣΤΑ 103 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΧΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

ΣΕ FUND «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΞΙΑΣ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ!

Στα 103 δισ. ευρώ έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στο τέλος του 2015, σύμφωνα με μελέτη του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με το Ταμείο, το βάρος των κόκκινων δανείων, «επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών, με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας».

Με την συμφωνία εντός και εκτός συνόρων, ότι οι τράπεζες πρέπει  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ελαφρυνθούν από το βάρος των δανείων αυτών, το ΤΧΣ παρουσιάζει σχέδιο δράσης πέντε αξόνων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Άρης Ξενόφος, κατά την παρουσίαση της μελέτης με τα, «Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα Μεγάλων Επιχειρήσεων», τόνισε ότι  «οι νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος αντίστοιχα, δύνανται να διαμορφώσουν σταδιακά ένα πλαίσιο δράσης που θα επιτρέψει την ανάταση της χρηματοπιστωτικής αγοράς προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Το σχέδιο 5 αξόνων του ΤΧΣ:

1. Έρευνα, εντοπισμός και ιεράρχηση των περιορισμών και εμποδίων για την αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρικών χρεών που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς ΜΕΑ.  Τα εμπόδια, έχουν κατηγοριοποιηθεί, ως «Nομικά & Κανονιστικά», «Φορολογικά/Λογιστικά» και «Θέματα Τραπεζικής Αγοράς»

2. Το σχεδιασμό πλαισίου συντονισμού μεταξύ των τραπεζών, όπου το ΤΧΣ θα σχεδιάσει ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο  την η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και αρχών προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξεύρεση λύσεων.

3.Τον προσδιορισμό περιμέτρου προβληματικών επιχειρήσεων και κλάδων. Ο μηχανισμός θα απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δυνατότητα ή μη αναδιάρθρωσης, τον αριθμό των τραπεζών που έχει έκθεση ο όμιλος, και επιλεγμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες ανά όμιλο ή ακόμα και σε σύνολο κλάδων.

4. Την αξιολόγηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του τραπεζικού τομέα. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, οι τράπεζες θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, μέσω επέκτασης των αναλύσεων, σαφούς καθορισμού των ορίων για διαφορετικές κατηγορίες πελατών και σύνδεση πελατών με συγκεκριμένες επιλογές αναδιάρθρωσης.

5. Τη διεύρυνση του ρόλου των κεφαλαιαγορών Τη διεύρυνση του ρόλου των κεφαλαιαγορών, με ένα προοδευτικό νομικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο γύρω από τις πτωχευτικές διαδικασίες καθώς και ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες, για την ενεργή συμμετοχή επενδυτών στις κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα,  οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών και άλλοι ειδικοί αναδιαρθρώσεων, πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού συντονισμού ή ενός οχήματος αναδιάρθρωσης κεφαλαίων.

Η συμφωνία του 1,2 δισ. ευρώ KKR, Alpha Bank και Eurobank

Σε δεσμευτική συμφωνία κατέληξαν οι Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit, σύμφωνα με την οποία θα αναθέσουν τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κόκκινα δάνεια επιλεγμένων επιχειρήσεων μεταβιβαστούν στην πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζει το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR, το οποίο πήρε και  την πρώτη άδεια λειτουργίας για διαχείριση κόκκινων δανείων. Συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank και από κοινού με τη Mediobanca για την Eurobank, ήταν η HSBC Bank plc.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα οφέλη από την συμφωνία θα είναι πολλά αφού θα ενισχυθούν:

    Η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων από εταιρείες με μακρόχρονη διεθνή εμπειρία.

    Χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων,

    Στρατηγικός σχεδιασμός, business plan από εξειδικευμένους συμβούλους

    Μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες με την εξυγίανση και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που θα προστατεύσουν θέσεις εργασίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή