ΑΦΟΡΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ BREXIT
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο φάνηκε να κυλά ευχάριστα: Η υποδοχή που του επιφύλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν θερμότατη, οι ομιλίες του Ομπάμα ήταν λαμπρές και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι εξίσου ευχάριστες συναντήσεις με όλες τις γενιές της βασιλικής οικογένειας.
Εξαίρεση όμως είναι οι οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η σαφής έκκληση του Ομπάμα υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, με το στρατόπεδο του Brexit να του επιρρίπτει υποκρισία και… «αντι-βρετανισμό λόγω κενυατικής καταγωγής».
Το πολιτικό αποκορύφωμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν το μήνυμα του Ομπάμα πως, όπως είπε, η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναφορές του στο ζήτημα -το οποίο έχει και χαρακτήρα εσωτερικής μάχης για τον ίδιο τον Κάμερον, με τμήμα του κόμματός του να κηρύσσει το Brexit- ήταν εκτενείς και σε απροσδόκητα σαφή τόνο.
Ανάλογο ήταν και το κύμα επικρίσεων που προκάλεσε στο αντίπαλο στρατόπεδο, το οποίο δεν περιορίστηκε στο να κατηγορήσει τον Αμερικανό πρόεδρο για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βρετανίας αλλά πήγε και αρκετά βήματα παραπέρα.
Ηχηρότερη όλων ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που έχει γίνει το πιο προβεβλημένο «άλογο της άμαξας» του Brexit.
«Οι ΗΠΑ φυλάσσουν τη δημοκρατία τους με την μεγαλύτερη υστερία από οποιαδήποτε άλλη χώρα» είπε, και ως εκ τούτου η παρέμβαση Ομπάμα είναι «παράδειγμα της λογικής “κάνε ό,τι λέω, κι όχι ό,τι κάνω». Έτσι, συνέχισε ο Τζόνσον, η τοποθέτησή του ήταν «ασυνάρτητη, ασυνεπής και, ναι, υποκριτική».
Ακόμη χειρότερα όμως, ο Τζόνσον κατηγόρησε σε άρθρο του στην τάμπλοϊντ Sun τον Ομπάμα πως η στάση του απέναντι στη Βρετανία ξεκινά από… «αντι-αποικιοκρατικές αντιλήψεις» εξαιτίας της καταγωγής του. Αφορμή ήταν η υποτιθέμενη απομάκρυνση μίας προτομής του Τσόρτσιλ από το Οβάλ Γραφείο.
Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον έγραψε, θέλοντας έμμεσα να απονομιμοποιήσει την άποψη του Ομπάμα για το δημοψήφισμα, πως κίνητρο του Ομπάμα «είναι η προγονική αντιπάθεια τού εν μέρει Κενυάτη προέδρου απέναντι στη Βρετανική Αυτοκρατορία».
Η αναφορά προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αμέσως σχόλια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όσον αφορά δε την ιστορία με την προτομή του Τσόρτσιλ, ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά πως η προτομή απομακρύνθηκε με απόφαση Ομπάμα.
Στη γενικότερη γραμμή του Τζόνσον έμειναν και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Brexit: O επικεφαλής του UKIP κατηγόρησε τον Ομπάμα πως «ήρθε για να δασκαλέψει τους Βρετανούς», λέγοντας πως «έκανε το χατήρι του Κάμερον».
Από την ευρωσκεπτικιστική πλευρά των κυβερνώντων Συντηρητικών, ο Λίαμ Φοξ περιορίστηκε στο ότι ο Ομπάμα θα φύγει από το Λευκό Οίκο το Νοέμβριο, «οπότε οι απόψεις του δεν έχουν σημασία».