Θρίλερ στο Χίλτον για συμφωνία

Λίγο πριν τις 18:00 ξεκίνησε η σύσκεψη της ομάδας Τσακαλώτου με τους πιστωτές
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι με τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα, προκειμένου να γεφυρώσουν και τις διαφορές που τους χωρίζουν από την τεχνική συμφωνία.
Συντάξεις, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις και τράπεζες είναι τα μεγάλα μέτωπα που απαιτούν συμβιβασμό από τις δύο πλευρές προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία. Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ.
Πριν ξεκινήσει η σημερινή συνάντηση οι δανειστές θα πρέπει να έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά, έως τη μια μετά το μεσημέρι σήμερα, τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών, στα οποία υπάρχει συμφωνία και αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές.
Σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας
Μέτρα, 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών
Μείωση στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ
Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, 121 εκατ. ευρώ.
Μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα (από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019).
Νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%, όπου το 0,2% θα δίνεται στους πολίτες.
Επενδύσεις
Από εχθές , στη συνάντηση Παπαδημητρίου – Χαρίτση, με τους δανειστές, συζητήθηκαν θέματα του ΕΣΠΑ και στην αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 6,75 δις ευρώ στα 7,2 δις ευρώ.
Συμφωνία στις 22 Μάιου, λέει και ο Σόιμπλε
Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι θα υπάρχει συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ παράλληλα επαίνεσε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα τα συμφωνημένα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και να εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση. Όσο παρατείνονται (οι διαπραγματεύσεις), τόσο περισσότερο θα ανησυχούν οι αγορές και η οικονομία» Απαντώντας γιατί είναι αισιόδοξος πως η επόμενη δόση θα μπορούσε να εκταμιευτεί πολύ σύντομα, απάντησε «γιατί διαπραγματευτήκαμε με πολύ αποφασιστικό τρόπο και η ελληνική κυβέρνηση είπε πως θα προσαρμόσει περισσότερο τις συντάξεις στην οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν είναι εύκολο, το γνωρίζω. Και θέλει να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό σύστημα ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν και πάλι από το 2020». Επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα «αποφασίσει και επισήμως τη συμμετοχή του τις επόμενες εβδομάδες».
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2018
Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια ομιλίας του στη Ουάσινγκτον. «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο δυνατό, για να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2018», τόνισε ο Λετονός, για να προσθέσει, ότι «από αυτή την άποψη, θέλουμε να ελπίζουμε σε αποφασιστική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο σημερινός κύκλος διαπραγμάτευσης δεν φέρει την τελική συμφωνία, τότε ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές συναντήσεις αύριο το πρωί.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης