Αγωνία για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλούν θρομβώσεις
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ με το εμβόλιο της Astra Zeneca τινάζει στον αέρα το πρόγραμμα εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τους εμβολιασμούς μέχρι οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προκαλεί θρομβώσεις αλλάζει ριζικά και το σκηνικό γιατί αναμένεται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Ήδη μέχρι σήμερα εκτός από τη Γερμανία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και μια σειρά άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται και η οποία φοβίζει αυτούς που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο, οι Εθνικοί Οργανισμοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν παγώσει τους εμβολιασμούς.
Κάποιοι επιχειρούν να αποδώσουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι σοβαρό, γιατί τορπιλίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίαζε ήδη επικίνδυνες καθυστερήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Από την ταχύτερη ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος εξαρτάται και το άνοιγμα του τουρισμού που είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη τότε θα καθυστερήσει και η άφιξη των τουριστών με αποτέλεσμα η βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός να υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Το θρίλερ με το εμβόλιο της Astra Zeneca συζητήθηκε και στη σύσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Κικίλια, Κοντοζαμάνη και Τσιόδρα.
Η απόφαση που ελήφθη είναι να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμών αλλά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το πάγωμα των εμβολιασμών και από τη Γαλλία άρχισαν να προκαλούν προβληματισμούς στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους.
Συναγερμός στην Ευρώπη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Astra Zeneca, καθώς μετά τη Γερμανία ανέστειλαν τη χρήση του η Γαλλία και η Ιταλία, με τις ευρωπαϊκές αρχές να έχουν τεθεί σε συναγερμό, εν μέσω μέσω φόβων για σύνδεση του εμβολίου με την πρόκληση θρόμβων και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές. Η Γαλλία αποφάσισε να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) την Τρίτη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού». Και ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου Αstra Zeneca σε όλην τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ. Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και μετά από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί με τις θρομβώσεις. Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου». Τόνισε πως οι αναφορές για θρομβώσεις αφορούσαν εγκεφαλικές φλέβες, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ή πότε συνέβησαν τα περιστατικά. Ανάλογη απόφαση έχουν πάρει επίσης η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο,η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Όσον αφορά στην Ελλάδα πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, με δεδομένο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πει ότι είναι ασφαλές και δεν έχει εκδοθεί άλλη οδηγία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και άλλοι οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ωστόσο, η Γερμανία προστίθεται στη λίστα των χωρών που παίρνουν επιπλέον μέτρα, κι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ζήτημα.
Εξετάζει το θέμα και ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra Zeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο. Απαντώντας στο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό». «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.
«Ασφαλές» λέει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία Astra Zeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες. Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την Astra Zeneca. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Η επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca στην Ελλάδα παρά τις όποιες αναφορές έγιναν διεθνώς και αφορούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό. Η ανακοίνωση: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση. Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας».