Τέλειωσε την Νομική αλλά δούλεψε ως φαρμακέμπορος και φαρμακοποιός. Κρίμα που δεν έφτασε και γιατρός. Θα μπορούσε να εισηγηθεί μια επαναστατική πατέντα στις νεκροτομές: να ψάχνουν και το φρόνημα ως αιτία θανάτου..
Αυτές τις μέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Δρίτσας κατανοεί «έναν θυμό, μια αγανάκτηση»- μπορεί και δύο- από την πλευρά της ΝΔ. Πως έτσι; Απλώς «τα περισσότερα θύματα της δράσης της “17 Νοέμβρη”, είτε εκδότες, είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε οτιδήποτε άλλο ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη».
Στατιστικά λοιπόν «μπορεί να καταλάβει». Ίσως αν ήταν τα λιγότερα θύματα από αυτή την παράταξη, να τον δυσκόλευε. Από τη νεκροψία πάντως του προκύπτει ότι «ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός». Να εννοεί άραγε ότι η αναφορά του ονόματός του στον κατάλογο των θυμάτων τον μπερδεύει; Η ότι στην περίπτωσή του ο βαθμός κατανόησής του μεταβάλλεται;
Ο Δρίτσας ακόμη και όταν εντάχθηκε στον κοινοβουλευτικό ΣΥΡΙΖΑ κουβαλούσε υπολείμματα από τη θητεία του στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά-στη δικτατορία και στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Ενίοτε υπάρχει ένας ο αψύς ιδεολογικός τόνος της νεότητάς του στις προσεγγίσεις του. Παρεξηγήσιμος ακόμη και στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαβυλωνιακός, με συνιστώσες και αυτοπροσδιοριζόμενους «αλλού». Η συμμετοχή του στους 53+ «νομιμοποιούσε» κάπως τις φραστικές εκτροπές του.
Έκανε υπουργός της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Αλλά σχεδόν δυο δεκαετίες μετά την αποσυναρμολόγηση του εγχώριου «αντάρτικου πόλης» αποφαίνεται :
-«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές». Από τη μια η «πολιτική της 17Ν και από την άλλη οι «άλλες» πολιτικές.
Ο Φάντης μπλέκει το ρετσινόλαδο και το χαρμάνι βγαίνει μερέντα για το ψωμί του κάθε πικραμένου ακροδεξιού-που ψάχνει λόγια περί της «Δημοκρατίας που δεν εκβιάζεται», για να μην μπει ότι προτιμάει τον νεκρό ινδιάνο.
Κάποιοι αναζήτησαν πρόβλημα πολιτικού ορθολογισμού στο λόγο του βουλευτή. Μάλλον πρόβλημα πνευματικής ισορροπίας υποκρύπτεται στην αδυναμία ενσυναίσθησης ότι κάποιοι δεν έχουν απλώς τρομοκρατηθεί από τη 17Ν: Οι νεκροί από τις σφαίρες και τις βόμβες της.
Η ΝΔ μοίρασε τη μερέντα που της έστειλε στον μιντιακό μηχανισμό της και – σιγά μην έχανε- κάλεσε και τον Τσίπρα «να πάρει θέση». Το ρεπορτάζ κατέγραψε ότι ο βουλευτής ειδοποιήθηκε να καταπιεί τη θεωρία πως στις παρελάσεις έραιναν με άνθη το άγημα του Κουφοντίνα. Μαζί με την αναβάθμιση της ιατροδικαστικής επιστήμης στο επίπεδο «αν κάποιος είναι λίγο δεξιός, δεν πεθαίνει τόσο πολύ από τις τρομοκρατικές ομάδες».
Μια φράση του, όπως πχ «συγνώμη, ήταν παπάτζα αυτό που είπα», αρκούσε για να μαζέψει όσο γίνεται την «πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση που δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη». Αλλά και η «διορθωτική δήλωση» στάζει μερέντα: το «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», πήγαινε , λέει, στην «ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, που δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες». Μάλλον δεν κατάλαβε ότι το ίδιο είπε πάλι, στο πιο λάιτ.
Καημένε Τσίπρα τι τραβάς…
Μια φράση του, όπως πχ «συγνώμη, ήταν παπάτζα αυτό που είπα», αρκούσε για να μαζέψει όσο γίνεται την «πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση που δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη»
ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξετάζει ο Ερντογάν
Η στήριξη στο AKP και στον σύμμαχό του, το εθνικιστικό MHP, έχει πέσει στο 45%
Καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνονται, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει τις πιθανότητες αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να διασωθούν οι προοπτικές του στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023, ανέφεραν τρία στελέχη του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη στο AKP και στον σύμμαχό του, το εθνικιστικό MHP, έχει πέσει στο 45% και για τα δύο κόμματα μαζί. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι δυσαρεστημένοι υποστηρικτές που απομακρύνθηκαν από το AKP φαίνεται απίθανο να επιστρέψουν. Ο Ερντογάν, ο ισχυρότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας μετά τον ιδρυτή της, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχει χάσει την υποστήριξή του αφού επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη, η λίρα έκανε «βουτιά» και δύο ιδρυτικά στελέχη του AKP έφυγαν για να ιδρύσουν αντίπαλα κόμματα.
Η στήριξη στο AKP, που κυβερνά αδιαλείπτως από το 2002, έχει πέσει στο 36%, από 42% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ακροδεξιό MHP συγκεντρώνει ποσοστό 8%, σύμφωνα με μια ανάλυση 15 πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Η ήττα που υπέστη ο Ερντογάν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019 υπογραμμίζει πόσο μεγάλη πρόκληση θα είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι πιθανότητες για νέες συμμαχίες με άλλα κόμματα είναι περιορισμένες, αφού ο πρόεδρος έχει καταγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πρωτοβουλία, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ένα κυβερνητικό σχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χαλάρωση του πανεθνικού λοκντάουν λόγω της πανδημίας. Υποσχέθηκε επίσης αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες, χωρίς να τις προσδιορίσει.
«Ξεκινάμε ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Τρεις πηγές του AKP, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάτμηση μεγάλων, αστικών εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του κόμματος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του AKP. Ενδέχεται επίσης να μειωθεί στο 7% το όριο του 10%, το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα σήμερα για να μπει στη Βουλή. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε τους εθνικιστές εταίρους του Ερντογάν, αφού το ποσοστό τους έχει πέσει κάτω από το σημερινό όριο.
Το ποσοστό του 7% θα ήταν ωστόσο αρκετά υψηλό για να εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή των κομμάτων Gelecek («Μέλλον») του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) του Αλί Μπαμπατζάν. Και τα δύο στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 2%.