Θεωρούν σίγουρες τις εκλογές το φθινόπωρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικές ισορροπίες

• Τα «καρφιά» με αφορμή το κείμενο για τον Κουφοντίνα

• Μετρούν δυνάμεις τάσεις και ρεύματα

Μόνο ήρεμη και …βαρετή δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την κατάσταση και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, ο διάλογος για το μέλλον και την πορεία του κόμματος συνεχίζεται και οι διαφορετικές απόψεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλές φορές δίνουν μια εικόνα εσωστρέφειας στον κόσμο. «Πάντα έτσι λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εσωκομματικό διάλογο, δημοκρατία και συνθέσεις διαφορετικών απόψεων» απαντούν με ένα στόμα και μία φωνή όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα σε ποια τάση ή ρεύμα ανήκουν. Όμως η αλήθεια είναι πως πολλές φορές αυτή η λογική δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον πολύ κόσμο…

Άναψε φωτιές το κείμενο για τον Κουφοντίνα

Η λέξη «διχασμός» θα ήταν σίγουρα πολύ βαριά για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το θέμα με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Αλλά σίγουρα υπάρχει μια διάσταση απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να διαχειριστεί – τουλάχιστον επικοινωνιακά – το ζήτημα.

Όλα ξεκινήσαν με ένα άρθρο 17 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ιστορικά στελέχη που είχαν βασανιστεί και φυλακιστεί από τη χούντα, όπως πχ ο Νίκος Μανιός και ο Παύλος Κλαυδιανός) το οποίο υποστηρίζει πως ο νόμος επιτρέπει στον Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού, κάτι που ζητά επίμονα και ο ίδιος ο κρατούμενος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκ δεξιών πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας το πως «υπερασπίζεται τρομοκράτες».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – και ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού – Γιώργος Τσίπρας πήρε αποστάσεις από το κείμενο, τονίζοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΘΕΜΑ: «Δεν έπρεπε να γίνει τόση φασαρία, δεν έπρεπε να υπάρχουν 17 υπογραφές. Δεν πρέπει να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με τον Κουφοντίνα».

«Η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους» ανέφερε το γραφείο τύπου. Με απλά λόγια, λέει πως σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζει τρομοκράτες, αλλά ο νόμος δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις ακόμα και σε καταδικασμένους δολοφόνους.

Εσωτερικές αναταράξεις

«Πόσο διασκεδάζω με τις κάθε λογής «νουθεσίες», δε λέγεται. Από όπου και αν προέρχονται… «Νουθεσίες» για το συλλογικό αλλά και το προσωπικό καλό. Που συνοδεύονται, σχεδόν πάντα, και από αυτό το «μα, τι θέλεις και μιλάς;», ή «μα, είναι ώρα για τέτοια;» ή «μα, δεν βλέπεις προς τα πού πάει το ρεύμα;…» σημείωσε η Αννέτα Καβάδια, η οποία είχε υπογράψει το αρχικό κείμενο.

«Ναι, είναι η ώρα -πάντα ήταν η ώρα-, να μιλήσεις για δικαιώματα και ανθρωπιά. Πάντα ήταν η ώρα -και είναι και σήμερα- να υπερασπιστείς το κράτος δικαίου απέναντι σε αυτούς, που επιχειρούν να το καταλύσουν. Α, φυσικά δεν θα βγάλουμε τον σκασμό. Όποιοι θέλουν να σιγήσουν ας το κάνουν. Δικαίωμα τους είναι άλλωστε…» σημείωσε ο Πάνος Λάμπρου.

Και όπως είναι αντιληπτό οι παραπάνω ενδεικτικές τοποθετήσεις εκτός από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ως αποδέκτες και αρκετούς στο εσωτερικό…

Αρκετοί είναι αυτοί στο εσωτερικό που θεωρούν το κείμενο λάθος. Παρότι παραδέχονται ότι είναι πολύ προσεκτικά γραμμένο και ότι υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου και όχι την τρομοκρατία, πιστεύουν ότι έδωσε πάτημα στη ΝΔ να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα. Και όλο αυτό, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος προς πιο μετριοπαθείς πολίτες.

Σε εκλογική ετοιμότητα

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν σίγουρο ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κάνει εκλογές το φθινόπωρο. Πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί την αισιοδοξία που θα φέρει το εμβόλιο και πως θα προχωρήσει σε κάποιες οικονομικές προεκλογικές παροχές. «Το 2022 θα έχει φανεί η καταστροφή που θα έχουν φέρει η πανδημία και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δεν θα συμφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήσει κάλπες. Θέλει να το πράξει νωρίτερα» δήλωσε στην Κυριακάτικη Kontranews κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάει πίσω το Συνέδριο

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αναβληθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και απ’ ότι φαίνεται δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα. Ειδικά τώρα που υπάρχει η πεποίθηση ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Το ενδεχόμενο να γίνει Συνέδριο αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, οπότε άπαντες βρίσκονται σε αναμονή.

Ικανοποίηση στη ΡΕΝΕ

Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη πανελλαδική τηλε-συνδιάσκεψη του νέου ρεύματος ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ, της Ριζοσπαστικής ΕΝαλλακτικής Ενότητας. Οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι η πρώτη τους συνάντηση πήγε πολύ καλά και πως η ΡΕΝΕ δίνει «ανάσα και αισιοδοξία» στα μέλη του κόμματος που είχαν κουραστεί με τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις τάσεις.

Σημειώνουν πως στοχεύουν να εντάξουν νέους ανθρώπους από την κοινωνία, να αναδείξουν νέα ικανά στελέχη και να δώσουν τέλος στην εσωστρέφεια. Θεωρούν πως οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσουν καθώς τις θεωρούν «παρωχημένες» και να αντικατασταθούν από ρεύματα ιδεών, τα οποία δεν έχουν συγκεκριμένη μορφή και ιεραρχία.

Επίσης, μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, δηλώνουν πως δεν θα εμπλακούν στις ερχόμενες νομαρχιακές συνδιασκέψεις, ούτε θα δώσουν «γραμμή» στα μέλη. Μέχρι στιγμής, λέγεται ότι το νέο ρεύμα στηρίζεται από 17 βουλευτές τουλάχιστον.

Στα εσωκομματικά πηγαδάκια που κατηγορούν τα μέλη της ΡΕΝΕ πως επιθυμούν να «παγώσουν» τη διεύρυνση για να προσεγγίσουν τους 53+, απαντούν πως οι πρωτεργάτες της ΡΕΝΕ ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν το άνοιγμα του κόμματος προς το κέντρο και τα κινήματα…

Μετρά δυνάμεις η Κίνηση Μελών

Ικανοποίηση επικρατεί και στην Κίνηση Μελών, η οποία θεωρητικά αποδυναμώθηκε εσωκομματικά, αφού από αυτήν αποχώρησαν τα μέλη που έφτιαξαν και που πλέον προσκεινται στη ΡΕΝΕ. Στην Κίνηση Μελών (Παππάς, Σπίρτζης, Μπαλάφας, Ζαχαριάδης, Κόκκαλης, κ.α.) υποστηρίζουν πως «ανήκουν» 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, πάνω από 40 βουλευτές (παραπάνω από τους μισούς εκλεγμένους) και πολλοί αυτοδιοικητικοί.

«Δεν είμαστε εσωκομματική αντιπολίτευση»

Από τη μεριά τους, τα στελέχη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Ομπρέλας (η οποία έχει ως βάση την τάση των 53+) δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», όπως δηλώνει ξεκάθαρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή Κυριακάτικη Kontranews. To σίγουρο είναι πως οι ισορροπίες είναι ακόμα εύθραυστες και οι κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή