Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
15
44
04

Θεοδωρίδου: Ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με προβλήματα υγείας

Μοιραστείτε το

Εν μέσω ανησυχιών για την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ιδιαίτερα μετά τις διακοπές του καλοκαιριού όπου υπάρχουν φόβοι για φαινόμενα συνωστισμού και καθώς το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας την πίεση στο ΕΣΥ, οι ειδικοί επιστήμονες ενημερώνουν για τις τελευταίες παρατηρήσεις τους σε ότι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα ενημερώνουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Θεοδωρίδου: Μετά τις διακοπές εμβολιάζουμε τα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός παιδιών με κίνδυνο. Παχύσαρκα, με νευρομυικές παθήσεις, νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι τα mRNA. Εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι γνωστές. Οι μυοκαρδίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ. Το νούμερο των επιπτώσεων της φυσικής λοίμωξης από κορωνοϊό είναι υπερδεκαπλάσιο. Για τα ερωτήματα που έχουν οι γονείς, γιατί είναι ένα καινούργιο εμβόλιο.

Από 12 ως 15, οι γιατροί βάζουν διάφορα εμβόλια που δεν πρέπει να ξεχαστούν παρά το εμβόλιο covid. Δεν χρειάζεται κανένα αυστηρό μεσοδιάστημα. Θα μπορούσαν να γίνουν και την ίδια μέρα. Μετά τις διακοπές εκτός από τις συνήθεις ετοιμασίες θα πρέπει και ο εμβολιασμός να μπει στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των παιδιών.

Μετά τα παιδιά θα ασχοληθούμε και πάλι με τους μεγάλους

Μετά τα παιδιά θα ασχοληθούμε πάλι με τους μεγάλους. Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης. Ο δόκιμος όρος είναι «ενισχυτική». Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας όσο και της κυτταρικής έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο και στη χώρα μας.

Αναφέρω αξιόλογες μελέτες από ερευνητικές ομάδες ΕΚΠΑ σε συνεργασία και με το Ωνάσειο. Από τους καθηγητές Δημόπουλο, Μπολέτη, Χατζάκη, Ψυχογιού. Σύμφωνα με τις μελέτες στις ειδικές ομάδες πληθυσμού μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα στους ανοσοκατεσταλμένους.

Σε ποιους συστήνεται παγκοσμίως τρίτη δόση

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σύγκριση με τους υγιείς είναι περίπου η μισή. Η χορήγηση πρέπει να γίνει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Στις 13 Αυγούστου το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση ενισχυτικής δόσης. Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες. Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να συστήσουμε τρίτη ενισχυτική δόση

Προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε για ενισχυτική δόση στην Ελλάδα, ζήτησε τις απόψεις ιατρικών επιστημονικών οργανισμών. Η γνωμοδότηση θα στηριχτεί στα δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης. Τα εμβόλια παραμένουν και με την μετάλλαξη Δέλτα ισχυρή ασπίδα.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.