Θεοχαρόπουλος: Έπρεπε να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά…

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 4 ΑΔΕΙΕΣ»

Για τον εν εξελίξει διαγωγνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για τον ΕΝΦΙΑ, για την Κεντροαριστερά αλλά και την υπόθεση Γεωργίου μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κ Θεοχαρόπουλος επεσήμανε μιλώντας στον Real FM ότι: «Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έπρεπε να μπουν στην διαδικασία, με την κρατική εποπτεία, όχι τον σφιχτό εναγκαλισμό, για να μην υπάρχει χειραγώγηση της ενημέρωσης και στην πορεία θα φανεί πόσοι μπορούν να αντέξουν.»

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

Για τις τηλεοπτικές άδειες

– Η σημερινή διαδικασία  τύπου “Big brother” δεν τιμά κανέναν…

– Έπρεπε να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες.

– Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έπρεπε να μπουν στην διαδικασία, με την κρατική εποπτεία, όχι τον σφιχτό εναγκαλισμό, για να μην υπάρχει χειραγώγηση της ενημέρωσης και στην πορεία θα φανεί πόσοι μπορούν να αντέξουν.

– Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι να υπάρχουν και άλλα κριτήρια εκτός των χρημάτων και όσοι τα πληρούσαν να συμμετείχαν.

Ερ: Και το κυβερνητικό επιχείρημα περί περιορισμένης διαφημιστικής πίτας;   

Δεν αληθεύει το επιχείρημα. Η άποψη ότι η διαφημιστική πίτα είναι συγκεκριμένη και αρκεί μόνο για τέσσερις δεν ισχύει γιατί τότε το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε για τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Και ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το ποσό δεν θα καλύπτεται από έναν έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά;

Ερ: Τελικά δεν υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον όπως φάνηκε αρχικά.  

Οφείλεται σε δύο λόγους πρώτα στην κατάσταση της χώρας, στην αγορά και την διαφημιστική πίτα και δεύτερον στην κατάσταση που δημιουργεί το κράτος. Φαντάζεστε πολλά διεθνή μέσα να μπορούν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία; Είναι τιμή για την χώρα αυτή η διαδικασία λες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασφαλίσουμε  την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα;

Για τον ΕΝΦΙΑ

– Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

– Όταν μιλούσαμε για αντικατάστασή του με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μια φορολογική μεταρρύθμιση με προοδευτικές κλίμακες, που θα έδινε περίπου τα ίδια έσοδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον γνωστό λαϊκισμό του, μιλούσε για πλήρη κατάργηση.

– Οι αυταπάτες οδήγησαν στην πλήρη υιοθέτηση και χειροτέρευση του ΕΝΦΙΑ, επειδή ποτέ δεν έψαξαν τρόπο αντικατάστασης.

– Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση, με προοδευτικές κλίμακες, με σταθερό φορολογικό σύστημα, καθώς πέραν του άδικου είναι και μη σταθερό το σύστημα, γεγονός που οδηγεί στο πάγωμα της αγοράς, σε ένα φαύλο κύκλο.

– Χρειαζόμαστε φορολογικά έσοδα όσο δεν κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερ: Ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δώστε χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Τομέας Υγείας: Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα παντού για να μειωθεί η σπατάλη πόρων. Δεν ξέρουμε που φεύγουν όλα αυτά τα χρήματα.

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Δεν λειτουργεί το σύστημα εισροών–εκροών. Χάνουμε δις  ευρώ. Και δεν λειτουργεί ενώ είναι έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο κράτος δεν υπάρχει διασύνδεση με αποτέλεσμα να χάνονται πόροι. Δεν υπάρχει καν ηλεκτρονική διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών ώστε να μειωθούν  οι σπατάλες πόρων.

Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

– Υπάρχει δικαστική διερεύνηση, συνεπώς απαιτείται υπεύθυνη στάση, σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ίδια βέβαια να προστατέψει το ρόλο της.

– Η διαχείριση του θέματος αναδεικνύει την στρεβλή ανάγνωση των αιτιών της κρίσης, και με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορέσουμε αυτήν την κρίση να την υπερβούμε.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι δεν έφερε η κρίση τα μνημόνια.

– Υποστηρίζω ότι τα μνημόνια τα έφερε η κρίση, και μάλιστα η περίοδος του 2007–2009, της διακυβέρνησης Καραμανλή που διόγκωσε σε απίστευτο βαθμό τα ελλείμματα και όλες τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

– Η ΝΔ, ενώ παρουσιάζει ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό προσωπείο υπό τον κ. Μητσοτάκη, δεν τολμά να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα και κρύβεται πίσω από την δικαιοσύνη. Αν αποδέχεται όμως και δεν καταδικάζει τις πολιτικές της ΝΔ του 2004-2009 είναι φανερό ότι το κόμμα του θα κάνει τα ίδια, αν αναλάβει την εξουσία.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα υπερεθνικό θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεούται να έχει άποψη για το θέμα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία τελούν υπό τον έλεγχο των Κοινοτικών Οργάνων.

– Η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και της ΟΝΕ, δεν είναι εξωτερικός παράγοντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μοναδική αντίδραση της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν ότι δεν έχουμε καμία απόφαση δικαστική για έλλειψη αξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων.

Για την κεντροαριστερά

– Υπάρχουν καθυστερήσεις και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ατέρμονες διαδικασίες, χρειάζεται να το αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε με ενότητα, όλοι μαζί.

– Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα στην χώρα, να δημιουργηθεί εντός λίγων μηνών, με συνέδριο για την συγκρότησή του και εκλογή επικεφαλής από τη βάση.

– Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός του χώρου. Να αποφασίσουν όλες οι δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, να προχωρήσουμε μαζί, χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμούς και να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές και συλλογικές ανασφάλειες.

– Αν δεν υπάρξει μια ενωμένη προοδευτική παράταξη, δεν θα υπάρξει εναλλακτική προοδευτική λύση για τους πολίτες, για αυτό και έχω δεσμευθεί προσωπικά να λειτουργήσω με στόχο την ενότητα και την ανανέωση, χωρίς αποκλεισμούς.

– Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει η διαδικασία και από τα πάνω και από τα κάτω. Και στη βάση και στις ηγεσίας και στα πρόσωπα που θα τραβήξουν μπροστά την διαδικασία. Αυτά γίνονται ταυτόχρονα, όχι ξεχωριστά.

– Υπάρχει πολιτικό κενό στην χώρα μας, δεν υπάρχει ισχυρός εκπρόσωπος της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών στη χώρα, που να εκφράζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας. Αυτό το πολιτικό κενό πρέπει να καλύψουμε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή