Η ΕΊΔΗΣΗ προκάλεσε σοκ -παρότι δεν προβλήθηκε όσο τής άξιζε από τα ΜΜΕ: οι κάτοικοι των Βρασνών Θεσσαλονίκης επιστράτευσαν ακόμη και λιθοβολισμό την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να μην καταφέρουν να εγκαταστα- θούν στα -άδεια- ξενοδοχεία της περιοχής τους πρόσφυγες που ήταν προγραμματισμέ- νο να μετεγκατασταθούν εκεί από τα προ- σφυγονήσια. Οι ξενοδόχοι, που ανέμεναν πώς και πώς τους πρόσφυγες -και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τους συνόδευαν- αναγκάστηκαν, προφανώς, να συμβιβαστούν με τις αντιδράσεις των συντοπιτών τους. Οι οποίοι, μάλιστα, μέσω της ανακοίνωσης ενός τοπικού συλλόγου, μας πληροφόρη- σαν ότι δεν έχουν «μολυνθεί» ούτε καν από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες αλλά… παραμένουν «γηγενείς» εδώ και 2.000 χρόνια. Και, μπορεί οι ισχυρισμοί των κατοίκων των Βρασνών περί συνεχούς «ελληνικού DNA» να είναι για γέλια, όμως το γεγονός ότι τελικά «τους πέρασε» και οι πρόσφυγες «φυγα- δεύθηκαν» στην Εύβοια κάθε άλλο παρά γέλιο προκαλεί.
Η «νίκη» των κατοίκων των Βρασνών δεν είναι η πρώτη. Στον Καραβόμυλο το στρατόπεδο… ακόμη μετατρέπεται σε δομή φιλοξενίας. Ενώ στα Γρεβενά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εντόπιοι ξενοδόχοι πιέζονται από την τοπική κοινωνία να μην δεχθούν πρόσφυγες στα δωμάτιά τους.
Η τοπική διχοστασία, μάλιστα, έχει αποτυπωθεί και σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις πολιτικών παραγόντων: ο μεν βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή Ανδρέας Πάτσης έχει διαφωνήσει με το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στα ξενοδοχεία, επικαλούμενος μάλιστα κάποιο πλήγμα στον τουρισμό (!) της περιοχής. Ο δε περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός έχει αναφέρει τα ξενοδοχεία των Γρεβενών ως ένα παράδειγμα πώς το προσφυγικό μπορεί να βοηθήσει ντόπιες επιχειρήσεις και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Σημειωτέον ότι αντίστοιχες αντιδράσεις παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές -και αυτό δεν αφορά μόνο την περιφέρεια, αλλά ακόμη και «γαλάζια» στελέχη των βορείων προαστίων, όπως φάνηκε από την ρατσιστι- κή επιστολή της διαγραφείσης πρώην προ- έδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, που δεν ήθε- λε να εγκατασταθούν 100 ασυνόδευτα προ- σφυγόπουλα (!) στο κτήριο του «Φλέμινγκ» στα Μελίσσια.
Όλα αυτά, την ώρα που πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ο ένας μετά τον άλλο, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις κατά της εγκατάστασης προσφύγων στις εκλογικές τους περιφέρει- ες. Η κυβέρνηση, πάντως, ως τώρα, επιλέγει απλώς να υποχωρήσει στις αντιδράσεις και μετατρέπει τους πρόσφυγες σε μπαλάκι στη ρουλέτα: τους πηγαινοφέρνει στην
«ενδοχώρα», ώσπου να βρει ένα μέρος που οι αντιδράσεις θα είναι ήπιες.
Με άλλα λόγια, το Μαξίμου ζητεί υποτίθεται την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τους βουλευτές του με τους τοπικούς παράγοντες και τους βουλευτές του. Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί αλληλεγγύη από τον δήμαρχο της Μασσαλίας, του Μονάχου και του Κότορ, την ώρα που υποχωρεί στις αντιδράσεις του κοινοτάρχη τάδε στο δείνα χωριό ή στην «χ» κωμόπολη.
Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η κατάσταση στα νησιά τείνει να χαρακτηριστεί αβίωτη. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό για τα καλά. Ως εκ τούτου, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση και δεν επιχειρήσει να πείσει τις τοπικές κοινωνίες να δεχθούν πρόσφυγες, τότε το θέμα θα το βρει μπροστά της. Βεβαίως, όταν βγαίνουν βουλευτές της και μιλούν για «εισβολή», προφανώς το έργο δε θα είναι εύκολο. Όμως, αν δεν το κάνουν τώρα, θα γίνει χειρότερο. Και βέβαια, δεν τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις ότι οι κυβερνώντες θα το κάνουν επειδή θέλουν να ανακουφίσουν τον πόνο των προσφύγων ή να τηρήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ας το κάνουν ακόμη και για να μην τους «σκάσει» μπροστά τους, εκ του αποτελέσματος το ίδιο μας κάνει