To Bitcoin, το «κρυπτονόμισμα» που με ζωή λιγότερη από δέκα χρόνια έχει καταφέρει να εγκατασταθεί στο κέντρο της προσοχής του κόσμου (και… ανά τον κόσμο), δεν είναι νόμισμα – δηλαδή μέσο ανταλλαγής αξίας με αναγκαστική κυκλοφορία. Αμα σου προτείνουν σε οποιαδήποτε επικράτεια να πληρωθείς σε Bitcoin, ή σε Ethereum (ένα άλλο ψηφιακό νόμισμα) ή σε Bitcoin-cash (μια προ εβδομάδων «διάσπαση» του Bitcoin), μπορείς ευγενικά να αρνηθείς, ή να πεις «τι είναι αυτό; τρώγεται;», ενώ δεν μπορείς να πεις το ίδιο για ευρώ ή για δολάρια ή για στερλίνες ή για γιεν στις αντίστοιχες επικράτειες.
Αφού το Bitcoin δεν είναι νόμισμα, δηλαδή δεν έχει να το ρυθμίζει καμιά νομισματική ή άλλη δημόσια αρχή, κανείς δεν αισθάνεται κατ’ αρχήν «υπεύθυνος» γι αυτό. Και όμως…
…Και όμως, όταν μια τέτοια οιονεί νομισματική μονάδα βλέπει την τιμή της να τριπλασιάζεται μέσα στους έως τώρα μήνες του 2017. όταν μόλις πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι ένα Bitcoin «άξιζε» 1.600 δολάρια ενώ τελευταία φορά που κοιτάξαμε ήταν 3.425 δολάρια. όταν μόλις ένα χρόνο πριν το φετινό καλοκαίρι ήταν στα…455 δολαρια. όταν το σύνολο των Bitcoins σε κυκλοφορία ξεπέρασε σε αξία τα 56 δις δολάρια (το σύνολο των Ethereum ήταν γύρω στα 36,5 δις, έχοντας σημειώσει άνοδο 4000% μέσα στο 2017, αλλά… χάνοντας 48% μέσα στον Ιούνιο), τότε αξίζει κάποια προσοχή. Εδώ, αγγίζουμε κάτι που ούτως ή άλλως τα περισσότερα ψηφιακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων άρχισαν και γράφουν συστηματικά προς τους χρήστες: «Τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή». Το ίδιο το Bitcoin, που το 2013 «πέταξε» από τα 10 δολάρια στα 1000 δολάρια – κι έτσι εγκαταστάθηκε στο κέντρο της προσοχής, διεθνώς! – το 2014 έγραψε χαμηλό στα 250 δολάρια…
Τι τα λέμε όλα αυτά – πέραν του ότι, όπως συνέβαινε και με τις δικές μας, επαρχιώτικες μετοχές-φούσκες του τέλους της δεκαετίας του 1999, όλοι διαβάζουμε για την «υψηλή πτήση» του Bitcoin ή του Ethereum, όμως πολύ λιγότερος λόγος συμβαίνει να γίνεται για τις φάσεις πτώσης/κατάρρευσης τους; Ακριβώς η διάδοση των κρυπτονομισμάτων-που-δεν-είναι-νομίσματα, που ξεκίνησαν να χρησιμεύουν ως τρόποι πληρωμής με χαμηλό κόστος (χωρίς δηλαδή τα αγιογδύτικα fees των ρυθμιζόμενων τραπεζών όταν αυτές ενεργούν για χάρη μας πληρωμές ή/και ανταλλαγές σε «κανονικά» νομίσματα), που ως βασική τους ιδιότητα προβάλλουν την διακριτικότητα (περνούν «κάτω από το ραντάρ» τραπεζικών και φορολογικών αρχών), που διακινούνται άμεσα και αποτελεσματικά – άρχισαν, που λέτε, και διαδίδονται ως τροπος αποταμίευσης/ως αποθήκη αξίας. Εδώ, το πράγμα βαραίνει: όταν έχεις ένα +100% σε δυο μήνες, είναι ωραίον πράγμα. όταν έχεις ένα -48% σε έναν μήνα, λιγότερο!
Υπάρχουν χώρες και ρυθμιστικές αρχές που είναι πολύ δεκτικές/ανοιχτές στο Bitcoin – Ελβετία, Ιαπωνία. Άλλες επιχειρούν να συγκρατήσουν την πλημμυρίδα – Γερμανία. Η ΕΕ πάει να νομοθετήσει ότι, οσάκις τα Bitcoin πάνε προς εξαργύρωση, θα πρέπει να δηλώνονται στοιχεία και πάντως κατοικία. Πάντως, με δεδομένη την ροπή μας ως έθνους και φυλής προς τον τζόγο, μήπως θα ήταν σώφρον η Τράπεζα της Ελλάδος να έκανε κάποια δημόσια τοποθέτηση/σύσταση/προειδοποίηση;