Θ. Θεοχαρόπουλος: Οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας

Για το ασφαλιστικό, τις κυβερνητικές προτάσεις για το θέμα και τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Θ. Θεοχαρόπουλου:

-Δε μπορεί να είναι λύση η μείωση των κύριων συντάξεων στους νέους συνταξιούχους.

-Όσοι δεν έχουν βγει στη σύνταξη θα πληρώσουν τα σπασμένα.

-Διαφωνούμε με την αύξηση των εισφορών, θα έχουμε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

-Οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας.

-Χρειάζεται μια γενναία μεταρρύθμιση χωρίς λογικές που μεταθέτουν το πρόβλημα και χωρίς ισοδύναμα που θα αυξήσουν την ανεργία.

-Προσπαθούμε να έχουμε εποικοδομητική συνεισφορά με προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές.

-Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε ψηφίσει άρθρα και νομοσχέδια που έχουν έρθει, αλλά έχουμε καταψηφίσει τα νομοσχέδια και άρθρα που θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Θα μελετήσουμε την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα τοποθετηθούμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Συνάντησα χθες τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, μου έδωσε την πρόταση της κυβέρνησης και του παρέδωσα τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, συγκεκριμένες, για την δομή, την αρχιτεκτονική και την χρηματοδότηση του συστήματος με βαθιές αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Συζητήσαμε για τις προτάσεις μας και σε αρκετές από αυτές ο Υπουργός βρήκε ότι μπορεί να υπάρξει ένα πεδίο διαλόγου. Επεσήμανα στον Υπουργό ότι με αυτό το επίπεδο ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό. Στο θέμα της ανεργίας, εδώ και 11 μήνες δεν έχει γίνει κάτι, ούτε ένας συντονισμός, ώστε να μπορέσουν έστω να μπουν οι βάσεις για να μειωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με το ασφαλιστικό. Με βάση αυτό επεσήμανα στον Υπουργό ότι δεν μπορεί να είναι λύση η μείωση κύριων συντάξεων για όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής. Εξάλλου ο πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωσε ότι χρωστάμε στις επόμενες γενιές μία μεταρρύθμιση. Αυτή η πρόταση που μας παρέδωσε κάνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς όσοι δεν έχουν βγει στην σύνταξη πληρώνουν τα σπασμένα, έχοντας σοβαρές μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Όταν ο στόχος είναι η μείωση της ανεργίας για να λυθεί και το ασφαλιστικό, δεν μπορούμε να βάζουμε ισοδύναμα μέτρα, όπως είναι η αύξηση των εισφορών, που  θα οδηγήσουν σε κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας. Οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι λογικές που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα. Να βάλουμε ως βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας και όχι ισοδύναμα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας.

Οι προτάσεις που έκανα στον Υπουργό ήταν συγκεκριμένες, για παράδειγμα για την χρηματοδότηση, επειδή το Σύστημα Κοινωνικής ασφάλισης σε ετήσια βάση παρουσιάζει ελλείμματα 2 δις ευρώ πρέπει να συναφθεί ένα δάνειο 6 δις ευρώ από τα ίδια τα Ταμεία με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό φορέα της Ε.Ε. και να παρασχεθούν οι εγγυήσεις μέσα από την περιουσία των ταμείων και η αποπληρωμή να γίνει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όταν θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες σε σχέση με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο Υπουργός μου είπε ότι μελετά κάτι παρόμοιο με την πρότασή μας στην συζήτηση την οποία κάναμε. Προσπάθησα και προσπαθούμε να έχουμε μία εποικοδομητική συνεισφορά με προτάσεις και αλλαγές έτσι ώστε να υπάρξει μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όχι προτάσεις οι οποίες δεν οδηγούν στην επίλυση αλλά χειροτερεύουν το ασφαλιστικό πρόβλημα.

Εμείς δεν κάνουμε μία στείρα αντιπολίτευση, αλλά προγραμματική. Για αυτό έχουμε ψηφίσει άρθρα και νομοσχέδια που έχουν έρθει, αλλά έχουμε καταψηφίσει τα νομοσχέδια και άρθρα που θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Αυτό θα κάνουμε και τώρα, θα δούμε την πρόταση, η οποία μας κατατέθηκε μόλις χθες το απόγευμα, θα την μελετήσουμε, θα δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης στην Βουλή μετά την διαπραγμάτευση και θα τοποθετηθούμε. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά μέτρα όπως η σύνδεση της βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, μέτρο που ζητήθηκε από ορισμένους εταίρους και από την επιτροπή σοφών του Υπουργείου. Αυτά πρέπει να μείνουν στην άκρη γιατί είναι εκτός από το πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής που είναι αναγκαίο στις μέρες μας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή