Θ. Φέσσας: Οι επενδύσεις ξένων ιδιωτών θα φέρουν την ανάπτυξη

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ                                                                        

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΒΑΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Την ανάγκη να έρθουν στην χώρα μεγάλες, ξένες επενδύσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με θέμα το Βιομηχανικό Συνέδριο, που διοργανώνει στις 23-24 Μαΐου 2016. 

Τόνισε, ότι οι επενδύσεις θα έλθουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ξένους επενδυτές καθώς δεν υπάρχουν πόροι στην Ελλάδα και ούτε νέα δανεικά, ενώ υπάρχει ανάγκη να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και στη βάση μίας «νέας συμφωνίας» ο ελληνικός λαός να καταλάβει τα προβλήματα και να δεχθεί ορισμένες λύσεις, που τις χαρακτήρισε «επώδυνες» αλλά «απαραίτητες».

Απαντώντας σχετικά με την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, τόνισε πως, «αν κάποιος βάζει συνεχώς βάρος ή εμπόδια σε μια χώρα που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα ουσιαστικό, σημαντικό και πολιτικό επίσης αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς.

Η άσκηση της πολιτικής γίνεται από τους πολιτικούς». Από την άλλη πλευρά, αυτή της αγοράς, ο κ. Φέσσας τόνισε πως, «εμείς παλεύουμε για πολιτικές συναινέσεις».

Η συνεργασία και η συνεννόηση θα φέρει την ανάπτυξη

Σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας και τον παραλληλισμό της,  με ελατήριο έτοιμο να εκτιναχτεί τόνισε πως, «η οικονομία ως ελατήριο δεν ταιριάζει στη σκέψη μου. Η οικονομία ως γρανάζια συνεργασίας όπου όλοι μαζί δημόσιο, ιδιώτες, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις θα συνεργαστούν για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, νομίζω ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος στο καυτό θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, είπε πως θεωρεί ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση, ενώ σχετικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και την ετοιμότητα των επιχειρήσεων, τόνισε πως, «εκ των πραγμάτων είναι έτοιμες, είτε το δεχτούν είτε γιατί επιβάλλεται να τα δεχτούν».

Αναπτυξιακά αντίβαρα και επιμερισμός του φορολογικού βάρους

Στην συνέχεια, τόνισε πως, χρειάζονται αναπτυξιακά αντίβαρα, παράλληλα με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, για το τρέχον φορολογικό καθεστώς και την προσέλκυση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι εφόσον η εφαρμογή του μνημονίου γίνει πιστά από την Πολιτεία και εφόσον υπάρξουν και αναπτυξιακά αντίβαρα στα μέτρα που έχουν, ήδη, ληφθεί τότε νομίζω ότι μπορεί όντως να υπάρξει και επιχειρηματική άνθηση.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε για τα φορολογικά βάρη, αυτά θα πρέπει να επιμεριστούν, καθώς αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, είναι ότι το 55% δεν πληρώνει καθόλου φόρο και το 3% επωμίζεται το 42% των φορολογικών βαρών.

Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που, «έχει παλιώσει»

Το άνοιγμα των εργασιακών θεμάτων, απασχολεί όλους τους εργοδοτικούς φορείς και καθώς αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το Φθινόπωρο,  ο ΣΕΒ τόνισε πως, δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων και πως  δεν  χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για το «λοκ άουτ».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι από την πλευρά του Συνδέσμου, δεν θέτει θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό και δεν τίθεται κανένα μισθολογικό θέμα, ενώ σχετικά με την ανάλυση του Συνδέσμου για τους μισθούς και το πλήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο διάστημα, τόνισε πως, ο ΣΕΒ δεν πρότεινε μείωση υπαλλήλων ή περικοπές μισθών αλλά έδωσε ένα συγκριτικό στοιχείο ως προς το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό που ζήτησε ο Σύνδεσμος είναι αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, ο  ΣΕΒ θέτει θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, «έχει παλιώσει», καθώς μετρά ήδη  τριάντα τέσσερα χρόνια ζωής χρειάζεται αλλαγές και επικαιροποίηση. 

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που κυβέρνηση και Θεσμοί ποντάρουν πολλά για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Φέσσας τόνισε πως, «όποια κρατική επιχείρηση ιδιωτικοποιήθηκε έγινε πολύ πιο αποδοτική και βοήθησε στα έσοδα».

Το Συνέδριο: «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές».

Το θέμα της Συνέντευξης Τύπου, ήταν το μεγάλο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, που θα πραγματοποιηθεί  στις 23- 24 Μαΐου,  με θέμα: «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές».

«Παράγουμε αξία. Εξάγουμε παντού. Δημιουργούμε δουλειές», είναι ένα από τα  μηνύματα του Συνεδρίου, το οποίο θα επικεντρωθεί σε τρείς, κυρίως βασικούς άξονες, «Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό», «Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα» και  «Πού θα επενδύσω». 

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Φέσσα, η 24 Μαΐου, είναι μια «συμβολική  ημερομηνία, οργανώνουμε το Βιομηχανικό Συνέδριο που αποτελεί μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι θα συμβεί μετά την κρίση. Για τον ΣΕΒ οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα έρθουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από χρήματα που θα έρθουν από ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι ούτε υπάρχουν αρκετοί πόροι στην Ελλάδα για να επενδυθούν, ούτε προφανώς υπάρχουν άλλα δανεικά». 

Στο Συνέδριο, αναμένεται πως θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή