Τεράστιες ζημιές από την κατάληψη του σιδηρόδρομου στην Ειδομένη

282 βαγόνια με προϊόντα εγκλωβισμένα στα σύνορα

Στη μέγγενη του προσφυγικού προβλήματος βρίσκονται παγιδευμένες εκατοντάδες επιχειρήσεις και μεταφορικές εταιρίες, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη που συνεχίζεται για 33η ημέρα.

Οι απώλειες είναι μεγάλες ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι έμποροι, αφού κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος μετά και το φιάσκο της περασμένης Δευτέρας, όταν οι καταληψίες πρόσφυγες απομακρύνθηκαν μόνο για λίγα λεπτά αλλά επέστρεψαν αμέσως και επανακατέλαβαν τις γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για περισσότερο από ένα μήνα 282 βαγόνια με προϊόντα παραμένουν εγκλωβισμένα σε ελληνικό έδαφος.

Την οργή του για την κατάσταση που επικρατεί εξέφρασε ο εκπρόσωπος των μεταφορικών εταιρειών, Αναστάσιος Σεχπερίδης, λέγοντας ότι αναγκάζονται πλέον να προβούν σε αναγκαστικές άδειες για να μην απολυθεί κόσμος ή γίνει μείωση μισθών.

«Εδώ και 32 ημέρες (σ.σ. 33 σήμερα) είναι κλειστή η γραμμή, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, έχουμε ζημιά 800 χιλιάδες ευρώ, και έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, δεν έχουν καταλάβει τι έγινε στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεχπερίδης, εξηγώντας ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τα λιμάνια, καθώς οι εταιρείες, με ζημία, μεταφέρουν τα φορτία τους μέσω Αλβανίας και Βουλγαρίας, γεγονός το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος, αφού για κάθε τρένο που αλλάζει πορεία το κόστος αυξάνεται από 5.000 έως και 10.000 ευρώ.

Οι ζημίες που έχει προκαλέσει η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στα ελληνοσκοπιανά σύνορα από πρόσφυγες για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αποτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ, που αυξάνονται μέρα με την ημέρα, ενώ οι ζημίες που έχει προκαλέσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ  η διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ, με το πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού σιδηροδρομικού διαδρόμου να γίνεται βαρύ.

Την ίδια ώρα το κλίμα στον καταυλισμό παραμένει έκρυθμο μετά και τα νέα επεισόδια της Δευτέρας με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό 40χρονου Σύρου κοντά διερχόμενο σε αστυνομικό όχημα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ο άτυχος πρόσφυγας εκτελούσε εργασίες εξωτερικά της σκηνής του, έχασε την ισορροπία του και κατά την πτώση του στο έδαφος επέπεσε στην πλαϊνή πλευρά του μεταγωγικού βαν της ΕΛ.ΑΣ το οποίο οδηγούσε 46χρονος αστυνομικός.

Ο 40χρονος αρχικά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της

Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Αστυνομίας, για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Τροχαίας Κιλκίς, που  διερευνά τις συνθήκες του συμβάντος.

Την εκδοχή του ατυχήματος, πάντως, επιβεβαιώνουν και οι συγγενείς του τραυματία.

Αδειάζει ο Πειραιάς

Μια άλλη σαφώς βελτιωμένη εικόνα αρχίζει να παρουσιάζει σιγά – σιγά ο Πειραιάς μετά τη σταδιακή μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Μετά την πύλη Ε3 στο επιβατικό κοινό παραδόθηκε και η πύλη Ε2, από την οποία απομακρύνθηκαν χθες οι λιγοστοί πρόσφυγες που παρέμεναν εκεί.

Στο λιμάνι εξακολουθούν να βρίσκονται 3.260 άτομα, που διαμένουν προσωρινά στην πύλη Ε1 και την πέτρινη αποθήκη μέχρι να μεταφερθούν κι αυτοί με τη σειρά τους σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσης στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, θα συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά ίσως ακόμη και σήμερα ή αύριο, όπως δήλωσε 

ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Αναφορικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενόψει των εορτών του Πάσχα, είπε ότι αυτά θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από Μεγάλη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να αδειάσει εντελώς το λιμάνι πριν από το Πάσχα.

Στο μεταξύ, χθες έφτασαν επιτόπου δύο φορτηγά με 3 τόνους τρόφιμα, φάρμακα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης από τα Χανιά, μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 10 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που διανέμονται σταδιακά στους πρόσφυγες.

Συλλήψεις στη Χίο

Στο μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης ενός 29χρονου Αφγανού στη Χίο, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε 13χρονο ομοεθνή του μέσα στους χώρους του hot spot του νησιού.

Ο φερόμενος δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο. Μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.

Η πράξη του βιασμού φέρεται ότι τελέστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 15 Απριλίου, και καταγγέλθηκε από το θύμα και την οικογένειά του. Ο 13χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χίου, όπου παρακολουθείται από ειδικό παιδοψυχολόγο.

Στα χέρια των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων έπεσαν και αλληλέγγυοι μετά από έφοδο των αρχών στον χώρο όπου στεγάζονται, παρασκευάζοντας φαγητό για πρόσφυγες και μετανάστες, γνωστό σαν «soli cafe».

Πρόκειται για ένα παλιό σπίτι στο κέντρο της Χίου, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πολύ κοντά σε έναν ανοικτό καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων που λειτουργεί εκεί. Η επιχείρηση έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής έπειτα από μηνυτήρια αναφορά περιοίκου.  Η αστυνομία συνέλαβε μέσα στο κτίριο μία Ελληνίδα με 3,5 γραμμάρια χασίς, και προσήγαγε μία Ολλανδή, ένα Γερμανό και δύο Σύρους πρόσφυγες.

Προσαγωγές έξι ατόμων πραγματοποιήθηκαν και έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας περίπου 20 «αλληλέγγυων» για τα κλειστά σύνορα.

Οι διαδηλωτές έγραψαν με σπρέι στο δρόμο και στους τοίχους του υπουργείου το σύνθημα «Στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά-με τους μετανάστες είμαστε μαζί επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί».

Όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

54.062 πρόσφυγες στη χώρα

Σε 54.062 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις ήταν 150 το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά ανέρχεται σε 7.515.

Στη νότια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 300, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 14.906 άνθρωποι. Στην κεντρική Ελλάδα, υπάρχουν 2.019 άτομα την ώρα που στο camp της Ειδομένης βρίσκονται 10.257 ψυχές και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.201, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.284.

Οικονομική βοήθεια από την Κομισιόν

Τη χορήγηση 83 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης που πρότεινε στις 2 Μαρτίου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί άμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και σε έξι διεθνείς ΜΚΟ.

Με τη χρηματοδότηση αυτή η Επιτροπή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, επισιτισμού, συνθηκών υγιεινής και διαμόρφωσης χώρων για τα παιδιά και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επιπλέον, 110 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Από αυτά, τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία (τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση) και τα υπόλοιπα  50 εκατ. για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Συνολικά, η ΕΕ έχει παράσχει μέχρι στιγμής στην Τουρκία για το προσφυγικό 187 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή