Τεράστια οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη 2»

Ρύπανση 1,5 χλμ. από τα πετρελαιοειδή του δεξαμενόπλοιου που χύθηκαν στη θάλασσα
Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει στο Σαρωνικό η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2» τα ξημερώματα της Κυριακής, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη.
Οι εικόνες που καταγράφονται ανοικτά της Σαλαμίνας είναι σοκαριστικές, αφού η θαλάσσια ρύπανση σε μήκος ενάμιση χιλιομέτρου. Νερά κατάμαυρα από την πίσσα και το μαζούτ αντικρίζει κανείς από χθες στις παραλίες της από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια.
Το τάνκερ ήταν φορτωμένο με 2.570 τόνους καύσιμων – 2.200 μετρικούς τόνους πετρέλαιο καύσιμο και 370 τόνους μαζούτ θαλάσσης.
Μεγάλος μέρος των πετρελαιοειδών έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται στο Σαρωνικό, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημιάς στο τοπικό οικοσύστημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού «αεροσκάφος AC-3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε περιπολία στην περιοχή του συμβάντος περί ώρα 07:25, όπου και εντοπίστηκε διάσπαρτη ιριδίζουσα ρύπανση κατά τόπους χρώματος καφέ από το σημείο της βύθισης προς τα βόρεια μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Ψυτάλλειας».
Από χθες το πρωί ιδιωτικά συνεργεία καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ 2», συνεχίζονται από ιδιώτες δύτες. Για την απάντληση των καυσίμων αναμένεται να κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο στο υπ. Ναυτιλίας από ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.
Την ίδια ώρα κάτοικοι και τοπικοί φορείς βράζουν από οργή, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που συνέβη ποτέ στην περιοχή τους.
Ενδεικτική είναι η καταγγελία του πρώην αντιδημάρχου και νυν δημοτικού σύμβουλου του Δήμου Σαλαμίνας, Μάνου Δερτούζου, που με ανάρτησή του στο facebook αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οικολογική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων με την ρύπανση της θάλασσας και η μεγαλύτερη στα χρονικά για το νησί μας συνέβη κατά την διάρκεια της ημέρας με επίκεντρο τα Σελήνια και είναι άγνωστο ακόμη εάν περιοριστεί στον κόλπο των Σεληνίων που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος ή εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο […]. Το οικολογικό έγκλημα έχει συντελεστεί και εάν δεν αντλήσουν το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος το συντομότερο η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έπρεπε να είχαν παρέμβει αμέσως με την βύθιση του πλοίου […]. Η πίσσα που εκβράζεται στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί ΜΕΡΙΚΩΣ η παράκτια χλωρίδα».
Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αντιρρύπανσης για τον περιορισμό των εφιαλτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Η εταιρεία προέβη άμεσα στην ανάθεση εργασιών ναυαγιαίρεσης και προστασίας / καθαρισμού του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε εταιρεία, η οποία λίγο μετά το συμβάν έσπευσε στην περιοχή με όλα τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό, προκειμένου να περιορίσει και εν τέλει σταματήσει την διαρροή του φορτίου. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Σεπτεμβρίου 2017 ποντίστηκε πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο, ενώ μετέβησαν στην περιοχή και βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, ένας πλωτός γερανός, δύο λάντζες, 2 σκάφη περισυλλογής και άλλα βοηθητικά σκάφη με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύτες και εξειδικευμένο προσωπικό» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Τα αίτια της βύθισης του πλοίου, ενώ αυτό ήταν αγκυροβολημένο, παραμένουν θολά και αδιευκρίνιστα.
Πληροφορίες, οι οποίες διερευνώνται από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά για το ναυτικό ατύχημα, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.
Τη στιγμή του ναυαγίου, από τα συνολικά έντεκα μέλη του πληρώματος στο πλοίο βρίσκονταν ένας ναύτης και ο Α’ μηχανοδηγός.
Αμφότεροι περισυλλέγησαν σώοι από λάντζα και ρυμουλκό σκάφος και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, από όπου έλαβαν εξιτήριο καθώς είναι καλά στην υγεία τους.
Ο πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ενώ στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.
Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Σχετικά Άρθρα
24/07/2025 - 23:00
Δείτε επίσης