Τέλος στο θρίλερ της δόσης τη Δευτέρα μπαίνουν τα λεφτά!

160 ΔΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΟΥ ESM!                                                                                             

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 8 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Μετά από επτά μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, σημαντικό κόστος στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας και την ψυχολογία της αγοράς, επιτέλους εγκρίθηκε στο Λουξεμβούργο, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, από τους υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης!

Τέλος στο θρίλερ για τα μέτρα και την δόση, βάζουν επιτέλους οι ευρωπαίοι, που τόσο μέσα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, όσο και από τα λεγόμενα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, οι υπουργοί άναψαν το πράσινο φως για την δόση, αύριο οι επιτελείς τους θα βάλουν και την επίσημη βούλα και την Δευτέρα έρχονται τα λεφτά!

Όπως είχε γράψει η kontranews, ότι και να γίνει οι ευρωπαίοι δεν θα άφηναν το θέμα σε εκκρεμότητα, για μετά το δημοψήφισμα της 23ης  Ιουνίου, καθώς το ενδεχόμενο οι Βρετανοί να αποφασίσουν «Brexit» είναι υπαρκτό και ενδεχόμενος να ακολουθήσει οικονομική «αναταραχή». Σε αυτό το πλαίσιο, όσο περισσότερα θέματα κλείσουν προηγουμένως, τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη, τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα.

Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο του  ESM που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι ομόφωνα ενέκριναν το συμπληρωματικό – επικαιροποιημένο  μνημόνιο (MoU), δηλαδή τις αλλαγές που αποφασίστηκαν με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που επί της ουσίας προκαταβάλει και την από0φαση των επιτελών τους στο διοικητικό συμβούλιο του ESM. Όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, «την Παρασκευή η έγκριση, την Δευτέρα τα λεφτά»! Φυσικά αναφέρονταν στην εκταμίευση της  υπό-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έκαναν όλη την δουλειά στα προαπαιτούμενα

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως έχει εγκριθεί το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, της Ελλάδας που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκε. Το νέο  κείμενο αντικαθιστά το μνημόνιο, που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

«Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», δήλωσε για το ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει πως, «η Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε όλη τη δουλειά σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα (…) εκτός από τέσσερα πολύ μικρά θέματα τα οποία θα χειριστούμε αργότερα». Από την άλλη ξεκαθάρισε πως η συζήτηση αυτή ολοκληρώθηκε και δεν θα απασχολήσει το Eurogroup.

Ο ESM κρατά 160 δις από το χρέος λέει, ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε πως πλέον είναι  μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής  της Ελλάδας, καθώς μαζί με τα δάνεια του EFSF, έχει δώσει πάνω από 160 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, θα ο Μηχανισμός θα έχει στα χέρια του, τα 2/3 του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε από τον Γερμανό στα «προνομιακά» επιτόκια, που πληρώνει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο ελληνικός προϋπολογισμός να εξοικονομεί περί τα  8,1 δισ. ευρώ από το φθηνό δανεισμό του Ταμείου, κάθε έτος!  Με την νέα συμφωνία να προβλέπει και σημαντικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσέθεσε πως τα επιπλέον μέτρα,  θα προσθέσουν στο όφελος για την οικονομία του χρέους.

Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ονομαστικό «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος  και άρα καθησύχασε τους Ευρωπαίους,  δεν θα υπάρξει κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους.

Όχι άλλη αβεβαιότητα στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει ο ESM

Σεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις ούτε και μια νέα περίοδο «πολιτικής αβεβαιότητας», τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο κομμάτι που αφορά την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το κεφάλαιο για την Ελλάδα, που επεκτείνεται σε έξι(!) σελίδες περιλαμβάνει την  επισήμανση πως η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του μνημονίου θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας, εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος».

Μάλιστα ειδική αναφορά γίνεται, στις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα. Χαρακτηρίζεται αναγκαία  η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα.

Μάλιστα αναφορά υπάρχει και στο θέμα βαρύτιτας για τους Θεσμούς, των αποκρατικοποιήσεων όπου οι αναλυτές του ESM, τονίζουν πως, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς αδικαιολόγητες ή πολιτικές παρεμβάσεις.

Το «καλό» παράδειγμα της Κύπρου

Οι δανειστές, απέναντι στις ελληνικές ενστάσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, αντιπαρατάσσουν το «καλό παράδειγμα», όπως λένε της Κύπρου η οποία μετά από την υιοθέτηση των σκληρών μέτρων βγήκε από τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως, «ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το δανειακό πρόγραμμα του ΕSM τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση». Αυτά αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για την καθυστέρηση  στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ο Γερμανός τόνισε πως, «σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ κάποιες πήγαν προς τα πίσω». Μάλιστα δίνει το  παράδειγμα, της εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού  αποδυναμώνοντας τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία.

21,4 δισ. ευρώ πήραμε από τους δανειστές στο 3ο πρόγραμμα

Στο τέλος του 2015, ο ΕSM εκταμίευσε για την Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα, 21,4 δισ. ευρώ.

Όλα τα ανεξόφλητα του EFSF και του ESM, ανέρχονται σε 152,3 δισ. ευρώ, και στην έκθεση τονίζεται πως, «πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα»! EFSF και ο ESM κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του νέου μνημονίου.

Την Τετάρτη η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για ελληνικές τράπεζες!

Βέβαιο θεωρούν στην Ευρώπη, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει το waiver  για τις ελληνικές τράπεζες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 22 Ιουνίου, στην Φρανκφούρτη.

Η επαναφορά αυτής της εξαίρεσης, θα επιτρέψει στην Ευρώπη να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και ανοίξει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται δύο πηγές με πολύ καλή γνώση του θέματος, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις τράπεζες να απεξαρτηθούν από τον ακριβό έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της ΕΚΤ, τον ELA και μάλιστα πολλά από τα δάνεια του ELA, μπορούν να περάσουν στην κανονική φτηνή χρηματοδότηση και οι τράπεζες να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά. 

Όμως το waiver, είναι μόνο ένα από τα δώρα που περιμένει η ελληνική πλευρά από τον Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει και η πρώτη ελληνική συμμετοχή και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα μεταφραστεί σε ρευστότητα ύψους 3-4 δις ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική Οικονομία.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή