Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα με Δρακόντειο νόμο

Τη διαφάνεια σε πρώτο πλανο βάζει η κυβέρνηση και για τους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά και τους βουλευτές που τα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα , εξαγοράζονταν με μάυρες σακούλες τύπου ζήμενς και μεταφορείς όπως ο Τσουκάτος του «αδιάφθορου» Σημίτη. Η κυβέρνηση της αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα φέρνει μέτρα που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και στον έλεγχο των οικονομικών τους , με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που ήδη εχει έτοιμη η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Η προτάσεις αυτές εχουν λάβει υπόψιν και διαφοροποιήσει όμως τις θέσεις που εξέφρασαν τόσο η επιτροπή του Ευρωπαικού Συμβουλίου GRECO αλλά και οι δανειστές. Αλλωστε ήδη ο ν.4304/2014 προβλέπει ως περίοδο ελέγχου για την χρηματοδότηση των κομμάτων ένα διάστημα 6 μηνών πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Ο νόμος προβλέπει τον έλεγχο των δαπανών, όχι ομως και των εσόδων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δωρεές. Σε αυτό το σημείο η GRECO έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα ζητώντας αλλαγές. Μετά το καλοκαίρι όμως και οι θεσμοί προχώρησαν σε “επισημάνσεις” προς την Ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες μάλιστα ενσωματώθηκαν στον νέο μνημόνιο και αποτελούν ήδη υποχρεώσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα πρότειναν:
Α. Τη δυνατότητα διοργάνωσης κομματικών εξορμήσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση (με ετήσιο ύψος των 150.000 ευρώ), στα πλαίσια των οποίων δεν είναι αναγκαία η ονομαστική αναφορά των χρηματοδοτών
Β. Το ακατάσχετο του 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης
Γ. Οτι το ποσό «της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη»
Δ. Τη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, έχει έτοιμο κατάλογο που περιλαμβάνει μία σειρά απαγορεύσεων που εάν μπουν σε εφαρμογή, ανοίγουν την πόρτα της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, προτείνονται:
1) Περιορισμοί στις ανώνυμες δωρεές. Σύμφωνα με την ΓΓΚΔ, μία ανώνυμη δωρεά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150ευρώ, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία, ενώ το ανώτατο όριο των ανώνυμων δωρεών (σε σύνολο) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. “Η λύση αυτή αποτελεί, ίσως, μία ιδανική λύση στην προκύπτουσα σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στη μυστικότητα της ψήφου και στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και την ανάγκη διαφάνειας της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων” αναφέρεται χαρακτιριστικά.
2) Πλήρη κατάργηση της διάταξης ως προς το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης σε ποσοστο 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα, με έναν μόνο αςτερίςκο: εάν πρόκειται για μισθούς εργαζομένων, τότε το ακατάσχετο δεν πρέπει να ξεπερνά ποσοστό 15% επί της κρατικής χρηματοδότησης.
3) Σήμερα, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, ολόκληρο το ποσό της δωρεάς εκπίπτει από το φορολογητέο ειςόδημα του χρηματοδότη. Κατά την κρίση της γενικής γραμματείας, θα πρέπει να μειωθεί στο 50% η έκπτωςη του φόρου , που σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ προς τα κόμματα και τα 5.000 ευρώ προς τους υποψήφιους βουλευτές.
4) Προτείνεται η απαγόρευση της χρηματοδότησης από ΝΠΙΔ, και κάθε μορφής επιχειρήσεις, είτε ημεδαπές, είτε αλλοδαπές, είτε εξωχώριες. “Τέτοιου είδους χρηματοδότηση δεν αντιστοιχεί στο προσωποπαγές δικαίωμα έκφρασης της πολιτικής βούλησης των εκλογέων, και αφετέρου οδηγεί σε επικίνδυνες για τη δημόσια ζωή εξαρτήσεις” αναφέρεται χαρακτηριστικά.
5) Σύμφωνα με τον τελευταιο νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων, απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος έτους. Αυτή και μόνο η διάταξη, σύμφωνα με την ΓΓΚΔ δεν αρκεί και πρέπει να μπουν ακόμη δύο “σφήνες” που θα εντείνουν την διαφάνεια. Ποιες είναι αυτές;
* ότι η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σύφμωνα με τους όρους που χορηγήθηκαν
*να ορίζεται ρητά ότι σε περίπτωση που υπάρξει διαγραφή μέρους ή συνόλου τραπεζικού δανείου,α υτό θα αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση για την οποία θα πρέπει να ενημερώνεται ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
*Παράλληλα, θα μπορούσε να συμφωνηθούν τρόποι μεταξύ των υπερδανεισμένων κομμάτων, των Τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μία παρακράτηση μέρους της ετήσιας επιχορήγησης των κομμάτων, η οποία να παραδίδεται απευθείας στις τράπεζες για τη μείωση του δανεισμού.
6) Προτείνεται η υποχρεωτική χρήση Ορκωτών Ελεγκτών για την σύνταξη των οικονομικών λογαριασμών και του ετήσιου απολογισμού των κομμάτων
7) Όπως επισημαίνει η Greco δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο νόμο αναφορικά με τη χρονική στιγμή της υποβολής των στοιχείων (εσόδων και δαπανών) των κομμάτων μετά το πέρας της προεκλογικής περιόδου, ούτε για το χρόνο δημοσίευσης των πληροφοριών αυτών. Γι’αυτόν τον λόγο , θα πρέπει να προβλεφθεί ότι τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα πάσης φύσεως βιβλία, παραστατικά και λοιπά έγγραφα εντός προθεσμίας δύο μηνών από το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.
Σχετικά Άρθρα
21/07/2025 - 23:15
21/07/2025 - 22:06
Δείτε επίσης