Τέλος οι μειώσεις στις συντάξεις και με «σφραγίδα» Eurogroup

Και με τη «βούλα» του Eurogroup, εγκρίθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός της Ελλάδας. Αν και το πράσινο φως είχε ήδη δοθεί σε τεχνικό επίπεδο, τώρα πήρε και την πολιτική σφραγίδα, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, να αναγνωρίζουν ότι η χώρα περνάει σε μία εποχή ανάπτυξης και κανονικότητας. Με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός των βασικών θεμάτων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολούθησε τη σύγκρουση του Ιταλού ομολόγου του και των υπολοίπων. Μία σύγκρουση, παρόμοια με αυτή που ζήσαμε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις τη διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Παράλληλα, υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Στη συνέχεια, κατά το δεύτερο μέρος του Eurogroup, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, όπως έκαναν γνωστό πηγές από την οδό Νίκης, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019, περιλαμβάνει ολόκληρο το πακέτο ελαφρύνσεων που παρουσιάστηκε στη Βουλή όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ από την πλευρά των δαπανών προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, η εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η  ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παρά τις ελαφρύνσεις οι θεσμοί αναγνώρισαν ότι η χώρα πετύχει και τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,5%  και πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%.

Μοσκοβισί: Ο προϋπολογισμός του 2019 στηρίζει τους αδύναμους

Ο επίτροπος  Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για την Επιτροπή, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε ότι «υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης».

Παρά τα θετικά, παραμένουν οι έντονες πιέσεις των θεσμών  για τον τραπεζικό τομέα και απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις. Το θέμα είχε τεθεί και στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, αλλά αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζεται να αναδειχθεί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Στη δεύτερη έκθεση, που θα βγει από τον έλεγχο που θα γίνει στις αρχές του χρόνου, τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι πιο δύσκολα, γιατί η ΕΚΤ και η Κομισιόν θεωρούν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 Αυτή, η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται με την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα μέσω των προγραμμάτων (SMPs, ANFAs), ο έλεγχος θα είναι αυστηρότερος σε όλους τους τομείς και κυρίως στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή