Αγριεμένος και αγανακτισμένος ο Πρωθυπουργός πάει για σύγκρουση
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια στο πραξικοπηματικό κλείσιμο των συνόρων που τινάζει στον αέρα τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών
ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΣ, θυμωμένος και αποφασισμένος για μετωπική σύγκρουση με τους Ευρωπαίους για το τεράστιο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο άκρατος και χυδαίος τυχοδιωκτισμός των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε, κόψτε το λαιμό σας και βρείτε μόνοι σας λύση για το πρόβλημα, πρέπει να τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα.
Όπως επίσης πρέπει να τελειώσει και η ιστορία με τους φράκτες και τα κλειστά σύνορα που τεμαχίζουν και ουσιαστικά διαλύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απευθύνοντας τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός διατρανώνει: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να δεχθεί αυτό το πραξικόπημα των ανεύθυνων και επικίνδυνων ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών. Αν θέλουν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ας το κάνουν με δική τους ευθύνη. Αλλά είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές πηγάζουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
Ζήτησε τη συναίνεση όλων των πολιτικών αρχηγών για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους Ευρωπαίους προς των ιστορικών τους ευθυνών και στην κατεύθυνση αυτή είναι αποφασισμένος ακόμα και να μπλοκάρει τις συνόδους κορυφής σε περίπτωση βέβαια που συνεχιστεί αυτό το πανηγύρι. Θα καλέσει την Μέρκελ και το γνωστό… φιλέλληνα Σόιμπλε να αναλάβουν αυτοί αν μπορούν τη διαχείριση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν τη χώρα μας. Άλλωστε αυτοί μαζί με τους Αμερικανούς προκάλεσαν τους αιματηρούς εμφύλιους στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και το Σουδάν. Αυτοί είναι επίσης που εδώ και έξι χρόνια κάνουν το κουμάντο στην Ελλάδα, εξαθλιώνοντας το λαό, που καλείται τώρα να πληρώσει και για τα εκατομμύρια των προσφύγων που οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να εγκλωβίσουν στη χώρα μας.
Πρέπει να κατανοήσουν οι Γερμανοί ότι η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία και οι Έλληνες δεν είναι Ναζί, για να αφήσουν να πνίγονται τα μικρά παιδιά στο Αιγαίο. Μια χώρα με ναυτική παράδοση και ανθρωπιά δεν αφήνει πότε ναυαγούς στο έλεος της μοίρας. Μια χώρα που υπέφερε από την προσφυγιά δεν αφήνει ποτέ τους πρόσφυγες χωρίς ψωμί, νερό και φροντίδα. Η Ελλάδα ανέδειξε πριν από χιλιάδες χρόνια τον πολιτισμό. Γι’ αυτό αρνείται να μπει σε πρακτικές φασισμού, υψώνοντας φράχτες και βυθίζοντας τα σαπιοκάραβα που κουβαλάνε γυναικόπαιδα από τις εμπόλεμες ζώνες.
«Βράζει» η Ευρώπη με τους Αυστριακούς
Την οργή των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων έχει προκαλέσει η απαράδεκτη μονομερής ενέργεια της Αυστρίας να καλέσει σε Διάσκεψη για το προσφυγικό τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά όχι τη χώρα μας, που είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη εφόσον επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης. Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ που διεμήνυσε πως: «Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό ζήτημα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει τη σημασία της, εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της.
Κατά των εθνικών λύσεων στο προσφυγικό τάχθηκαν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος έλαβε μέρος στη Διάσκεψη της Βιέννης εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στις συνομιλίες.
Ακόμη και ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον, αναφερόμενος στη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο εισόδου προσφύγων στα 80 άτομα, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει προς το κοινοτικό δίκαιο και η ΕΕ πρέπει να παρέμβει προς την αυστριακή πλευρά.
«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων» δήλωσε, σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς. Κόλαφος κατά της Αυστρίας και των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους ήταν και ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.
«Μεγάλωσα σε μια Ευρώπη με πολλά σύνορα και δεν θέλω να επιστρέψουμε πάλι σε μια τέτοια Ευρώπη» είπε στη συνέντευξη Τύπου και απηύθυνε έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί για τους πρόσφυγες, να σταματήσει το κλείσιμο των συνόρων και να γίνει επιμερισμός των ευθυνών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όλο αυτό συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και μειώνει την ισχύ της» υπογράμμισε.
Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραδεχόμενος ότι «οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αξιοσημείωτες», ενώ επανέλαβε ότι «η Κομισιόν θέλει μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση». Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη-μέλη να «συνεργαστούν» και να «εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα».
Προκαλεί ξανά η Αυστρία
Μια «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων, για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό να κλείσουν τα σύνορά τους και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Απάντηση στην Αυστρία και όσες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους κατατρεγμένους Σύρους και Αφγανούς επειδή δεν τους αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία τα άτομα αυτά φεύγουν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν τον πόλεμο.
Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα (94%) των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης για να διαφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία. Παρομοίως, το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.
Σύνοδος των «28» με την Τουρκία
Την Δευτέρα 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά η Σύνοδος Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Επίκεντρό της θα είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία απειλεί πλέον ευθέως την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενημερώσουν το σώμα για τη συμφωνία Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου.
Νέα συνάντηση με πρόσκληση και της Ελλάδας
Νέα συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βελιγράδι, στην οποία αυτή την φορά θα προσκληθεί και η Ελλάδα ανήγγειλε ο υπουργός Eσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Ο Σέρβος υπουργός εκτίμησε ότι «για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να επιτευχθεί ενιαία και συνολική ευρωπαϊκή λύση».
Μουζάλας: «Μίνι ανθρωπιστική κρίση»
Οι αποφάσεις πέντε βαλκανικών χωρών να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές θα δημιουργήσει «μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
«Είναι σκανδαλώδες η απόφαση πέντε αστυνομικών διευθυντών να ανατρέπει την απόφαση των υπουργών της Ευρώπης» δήλωσε στο Reuters.
Κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που «συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των προσφύγων» στρέφεται με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
«Εγκαίνια» στα Διαβατά
Εν τω μεταξύ, από νωρίς χθες το πρωί, «εγκαινιάσθηκε» η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση δεκάδων λεωφορείων που μετέφεραν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 1.600 ατόμων.
Χιλιάδες πρόσφυγες σε Πειραιά και νησιά
Την ίδια ώρα, στα νησιά εξακολουθούν να φθάνουν κατά κύματα πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Στη συνέχεια, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Χθες το πρωί κατέπλευσαν δύο ακόμη πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στήθηκε επιτόπου συσσίτιο για την παροχή γεύματος.
«Eμφραγμα» στην Ειδομένη
Εκρηκτικο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα από τις μονομερείς και εχθρικές ενέργειες χωρών όπως η Αυστρία και τα Σκόπια, που κλείνουν αυθαιρέτως και παρανόμως τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Κλειστή παραμένει κατά το μεγαλύτερο διάστημα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το χάος στα ελληνοκσοπιανά σύνορα. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Μέχρι το απόγευμα, οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 250 πρόσφυγες από το Ιράκ και την Συρία, αφήνοντας περίπου 50 άτομα ανά ώρα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους.