Τελειώνει ο χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Έρχονται περικοπές πάνω από 2 δισ. ευρώ στην συνταξιοδοτική δαπάνη – Ποιες συντάξεις θα πέσουν στα χίλια ευρώ

Κόντρα αναλυτών και υπουργείου Εργασίας για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Με το νέο ασφαλιστικό να φέρνει μεγάλα «ψαλίδια» σε συντάξεις και αυξήσεις σε εισφορές, το υπουργείο κατευθύνεται προς την  περικοπή πάνω από 2 δις. από την συνταξιοδοτική δαπάνη.

Αυτό σχεδιάζεται να γίνει με μειώσεις ακόμα και σε υπάρχουσες συντάξεις με αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού και στο ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη. Ένα σχέδιο το οποίο θα φέρει μειώσεις σε όλες τις μεγάλες συντάξεις και θα φέρει μειώσεις «τραβώντας» το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων προς  τα χίλια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, που οι εξελίξεις «τρέχουν» και οι δανειστές επιμένουν το θέμα να κλείσει εντός του Νοεμβρίου, ειδικοί επιστήμονες και έμπειροι εργαζόμενοι μέσα στα ασφαλιστικά ταμεία εκφράζουν τις ανησυχίες τους.  

Με δεδομένο πως μία μεγάλη μείωση των συντάξεων σε νέους συνταξιούχους όπως έγινε και το 2012, θα ακυρώνονταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματική, το υπουργεί ψάχνει και φαίνεται πως έχει βρει τρόπους, για να κάνει τις μειώσεις που χρειάζεται το σύστημα για να γίνει βιώσιμο, μέσω ενός γενικού επανυπολογισμού των συντάξεων.  

Δηλαδή, όλες οι συντάξεις παλιές και νέες να υπολογίζονται με το νέο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και οι κρυφές μειώσεις

Εργαζόμενοι στο χώρο, προειδοποιούν πως ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, δεν είναι τεχνικά εύκολος και πως τα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν ηλεκτρονικά στοιχεία πριν από το 2000.

Ένα τέτοιο επιχείρημα φαίνεται πως χρειάζεται πολύ δουλειά και χρόνο. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί του χώρου, τονίζουν πως αυτός ο «δρόμος» χρειάζεται προσοχή, αφού μπορεί να κρύβει νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, για να αντισταθμιστούν στον προϋπολογισμό το βάρος των αποφάσεων του ΣτΕ φέρνει την επαναφορά των συντάξεων που περισκόπησαν το 2012 και οδηγεί σε επιπλέον επιβάρυνση μέχρι και 3,9 δισ. ευρώ.

Όλο μειώνεται η εγγυημένη σύνταξη των 384 ευρώ

Ο χρόνος τελειώνει και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει και επίσημα την τελική πρότασή του υπουργείου.   

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του, έρχονται ενιαίες εισφορές και συντάξεις, ένα υπέρ -ταμείο και το Δημόσιο θα εγγυάται μόνο την Εθνική

Σύνταξη, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα είναι κοντά στα 384 ευρώ και θα έχει ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο καλά πάει η οικονομία και ανεβαίνει το ΑΕΠ, τότε θα ανεβαίνει και το ύψος της ελάχιστης εγγυημένης Εθνικής Σύνταξης, όταν από την άλλη η Οικονομία είναι σε ύφεση, τότε η σύνταξη θα μειώνεται.

Οι δανειστές δεν φαίνεται να «βλέπουν» με καλό μάτι τα διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης ή τις πολλές εξαιρέσεις και επιμένουν σε ένα πιο «σφικτό» σύστημα με λιγότερες κλίμακες.

Με αύξηση των εισφορών θα σωθούν οι επικουρικές

Πολλά θα αλλάξει και η ενοποίηση όλων των ταμείων. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην δημιουργεί ενός υπέρ-ταμείου με κεντρικό πυλώνα το ΙΚΑ και την ένταξη όλων των πολιτών σε ένα φορέα. Με την περιουσία των ταμείων να συνδυάζεται και τις συντάξεις να παίρνουν την κατηφόρα, το δεύτερο κομμάτι των αλλαγών που έρχονται είναι η εύρεση περισσότερων πόρων – εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.  

Αν και ακόμα υπάρχουν αρκετά σενάρια, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτή η αύξηση στα έσοδα ενδέχεται να αποτελέσει και την εναλλακτική στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε περίπτωση που τα επικουρικά ταμεία παραμείνουν ανεξάρτητα.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου και οι  απαιτήσεις των δανειστών

Ο Υπ. Εργασίας φέρεται να έχει δεσμευτεί  στον επίτροπο Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πως  θα στείλει το τελικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό (ποσοτικοποιημένο αυτή την φορά) στους δανειστές, μέχρι το τέλος του μήνα και με αναλυτικά στοιχεία για νέα μέτρα σχεδόν ένα δισ. ευρώ.  

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου που έχει πάρει αποστάσεις από τις μεγάλες αλλαγές της πρότασης των «Σοφών» του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται να ψάχνει τρόπους να αποφευχθούν αυτά που σιβυλλικά ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γάλλος πολιτικός.  Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις δηλώσεις του Γάλλου και συγκεκριμένα, τα  «οι μειώσεις στις συντάξεις δεν είναι ποτέ δημοφιλείς», «το  ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνει βιώσιμο άμεσα και μακροπρόθεσμα» κ.α. 

Από την πλευρά τους, οι Θεσμοί περιμένουν την άμεση εφαρμογή ενός σαρωτικού σχεδίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τα δυσκολότερα σημεία του.

Παράδειγμα, οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν σε μείωση της κρατικής συνεισφοράς για την καταβολή των συντάξεων από 9,5% στο 7,5% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει στην πράξει «κούρεμα» 2 δις από τις συντάξεις, όμως η άμεση εφαρμογή του θα ήταν τρομαχτικό σοκ για τους συνταξιούχους και την οικονομία.

Για αυτό στο υπουργείο το επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για την εύρεση της σωστής συνταγής που από την μία θα σταθεροποιεί τα έσοδα και τα έξοδα των ταμείων και από την άλλη θα περάσει προοδευτικά στις συντάξεις χωρίς να φέρνει σε αδιέξοδο τους δικαιούχους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή