Νέο Ταμείο, που θα προστατεύσει την Ευρωζώνη από τα ξαφνικά «σοκ» ενδεχόμενων οικονομικών κρίσεων, συζητούν οι Ευρωπαίοι. Μετά τα απανωτά χτυπήματα, από το 2008 και μετά, που τους έπιασαν απροετοίμαστους και είχαν καταστροφικές συνέπειες για πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι την σύσταση ενός δημοσιονομικού ταμείου, που θα την θωρακίσει από τους εξωτερικούς κινδύνους.
Η σλοβακική προεδρία της ΕΕ σε νέο σημείωμά της σχετικά με τις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα. Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αναφέρει πως το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση, καθώς από την Ευρωζώνη λείπουν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά, μία ασφαλιστική λειτουργία και ένα οικονομικό «αμορτισέρ» που θα μειώνει την ένταση των κρίσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας αναφέρει «Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική». Τα λεφτά για την χρηματοδότησή του, θα μπορούσαν να προέρχονται από ετήσιες εισφορές, των κρατών μελών, μία ασφάλεια για… μία «ώρα ανάγκης».
Η ιδέα ενός ταμείου, συζητείται ευρέως στην Ευρώπη, από την κρίση χρέους του 2012 και εντάσσεται στα πλάνα για περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Τα οφέλη του θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς αναμένεται να υπάρχουν αυστηροί όροι, για να απελευθερώνονται χρήματα, τα οποία θα προορίζονται μόνο για όσες χώρες ακολουθούν τον δρόμο που έχει χαράξει το Eurogroup και σέβονται τους κανόνες. Δηλαδή, όσες χώρες έχουν πραγματική ανάγκη, τα χρήματα για να «μπαλώσουν» τρύπες στον προϋπολογισμό, θα βρεθούν εκτός «νυμφώνος»
Ενώ σύμφωνα με το σημείωμα, η ρευστότητα, θα μπορούσε να απελευθερώνεται παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται σε όλες τις χώρες από Κομισιόν και Eurogroup. Κανόνες που θα δίνονται κάθε χρόνο.
Ίσως το πιο σημαντικό, είναι πως το Ταμείο, θα μπορούσε να λειτουργεί ως αντίδοτο στον πανικό των αγορών. Ένα από τα πιο απρόβλεπτα και επικίνδυνα προϊόντα μίας κρίσης, είναι ο φόβος των επενδυτών. Μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει αφετηρία σε ένα κύκλο ύφεσης που αυτοτροφοδοτούμενος, θα κόστιζε ακριβά και στην εθνική και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Όμως, η ύπαρξη του Ταμείου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγυητής της σταθερότητας που θα λειτουργεί «πυροσβεστικά» την φωτιά των αγορών.
Ακριβώς για αυτό, τονίζεται πως θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες τόσο για το ύψος της ενίσχυσης, αλλά και το πότε θα ενεργοποιείται και πώς θα επιστραφούν τα χρήματα, θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και γνωστοί εκ των προτέρων.