Για πολλοστή φορά, τα τελευταία τρία χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό (ΔΝΤ), με εσωτερική του έκθεση, που αξιολογεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα και που έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», παραδέχεται ξανά τα σοβαρά λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδος μετά το 2010 με τα περιβόητα Μνημόνια.
Προηγήθηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου (15 Δεκεμβρίου 2015) ομολογίες και παραδοχές πρώην και νυν στελεχών του Ταμείου, όπου σε σχετική έκθεση επισημαίνουν, πέρα από εκείνο το λάθος με τους πολλαπλασιαστές, και τη λανθασμένη αρχική επιλογή να μην απομειωθεί από την αρχή (το 2010) το χρέος της Ελλάδος και να συνεχίζεται, αντιθέτως, ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2013 μια μελέτη 43 σελίδων του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ υπό τον τίτλο «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές» προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως. Δηλαδή, το Ταμείο παραδεχόταν τότε το λάθος για ένα συντελεστή (πολλαπλασιαστή) που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή σκληρότερης λιτότητας.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2013, ο ίδιος οικονομολόγος δήλωνε στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Inter ότι «το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδος, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους». Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, δηλαδή λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση, η οποία οδήγησε στη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, ο καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Princeton και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ερευνών του Ταμείου Ασόκα Μόντι με άρθρο του Bloomberg επέκρινε συνολικά τους χειρισμούς του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι πρέπει το Ταμείο να σταματήσει να ζητά περισσότερη λιτότητα. Επίσης, τον Ιούνιο του 2015, όταν οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν δραματικές, ο προκάτοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στη διεύθυνση του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχθηκε σε κείμενό του ότι έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο της χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αντισταθούν στις πιέσεις για σκληρή λιτότητα. Και ας μην ξεχνάμε και τις ετεροχρονισμένες συχνές παρεμβάσεις της κυρίας Λαγκάρντ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τώρα, η πρόσφατη εσωτερική έκθεση, η οποία είναι αποτέλεσμα εργασίας ομάδας ανεξάρτητων από το Ταμείο οικονομολόγων και ειδικών, καταλήγει στα εξής επτά λάθη: Χαλαρή «αφετηρία», η οποία χαρακτηρίζεται από ολιγωρία και «επαίνους» για τις … μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία αποκήρυσσε μετά βδελυγμίας από την αρχή, μη λειτουργική στρατηγική, κυρίως με «θετικές» προβλέψεις που δεν έβγαιναν ποτέ σχεδόν αληθινές, έλλειψη ευελιξίας, σχέσεις του Ταμείου με Ευρωπαίους, το οποίο βρέθηκε «απροετοίμαστο», δυσκολίες στην παροχή τεχνικής βοήθειας και άνιση απόδοση του προσωπικού που συμμετείχε στα προγράμματα της Ελλάδας σε σχέση με εκείνα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, έως τώρα τα εγκληματικά αυτά λάθη όχι μόνο μένουν ατιμώρητα, αλλά και συνεχίζονται.