Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Τα σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σπιτικά φαγητά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους συνηθίζουν να τρώνε έξω σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημοσίας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, Βοστόνη. Τα αποτελέσματα της έρευνα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Plos Medicine.

Η κατανάλωση έτοιμου (γρήγορου) φαγητού έχει συσχετιστεί με κακής ποιότητας διατροφή, με αύξηση του βάρους και κίνδυνο αντιμετώπισης διαβήτη, αλλά μέχρι αυτή την στιγμή δεν είχε υπάρξει έρευνα που να αποδεικνύει τα προνόμια της κατανάλωσης σπιτικών γευμάτων σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα του ινστιτούτου έχει δείξει πως τα δείγματα που έκαναν εβδομαδιαία κατανάλωση 11 με 14 σπιτικών γευμάτων, είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν από 0 έως 6 εβδομαδιαία σπιτικά γεύματα. Οι καταναλωτές σπιτικού φαγητού είχαν επίσης θετικά επακόλουθα όσον αφορά το βάρος ενώ φαίνεται ότι τα βραδινά γεύματα γενικότερα συσχετίζονται με διαβήτη και παχυσαρκία σε υψηλότερο επίπεδο από τα πρωινά-απογευματινά.

Τα στοιχεία της έρευνα αφορούν 58.051 γυναίκες και 41.676 άνδρες από τις Ηνωμένες πολιτείες, που ακολουθήθηκαν από το 1986 μέχρι το 2012, με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες όπως οι ίδιοι υποστήριξαν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή