Τα πράγματα στη θέση τους

Παρακολουθώντας κανείς τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, αλλά και τα περισσότερα ΜΜΕ γενικώς, διαμορφώνει μία εντελώς λαθεμένη εικόνα για την πραγματικότητα. Βεβαίως, ο οποιοσδήποτε θα σκεφτεί τώρα πως… «δεν είναι η πρώτη φορά». Σύμφωνοι. Μόνο που στην παρούσα συγκυρία, ο τρόπος με τον οποίο αποκρύπτουν ειδήσεις τα ΜΜΕ συνιστά πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί καθιστά την κοινωνία κάτι σαν την ορχήστρα του Τιτανικού. Δηλαδή, τους μουσικούς εκείνους που, όπως θρυλείται, συνέχιζαν να παίζουν, ακόμη κι όταν ο Τιτανικός είχε πάρει κλίση και είχε αρχίσει να βυθίζεται. 

Αν, λοιπόν, ρίχνει ένας ανυποψίαστος πολίτης μία ματιά σε όσα γράφουν και μεταδίδουν τα λεγόμενα «κυρίαρχα» ΜΜΕ, θα νομίσει ότι ζει σε άλλη χώρα ή σε άλλη περίοδο: θα δει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν τουριστικό μαγνήτη, που όλη η Ευρώπη ψάχνει πώς να κλείσει εισιτήρια για να κάνει εδώ τις διακοπές της. Θα δει ότι δεν ενέχει ρίσκο να μας έρθουν τουρίστες χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Επίσης, θα δει μία κυβέρνηση που βοηθά τους επιχειρηματίες, που προσπαθεί να σώσει τις θέσεις εργασίας, που παίρνει άριστα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και που έχει διασφάλισε την άμεση ανταπόκριση του συστήματος υγείας. 

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: έρχεται μία πολύ σοβαρή κρίση στην οικονομία. Η κυβέρνηση «θεσμοποιεί» την εκ περιτροπής εργασία, διευκολύνοντας τους εργοδότες να μετατρέψουν την αγορά σε μία «ζούγκλα». Αυτό πυροδοτεί μία νέα διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, σαν αυτή που ζήσαμε με τα μνημόνια. Όλα αυτά θα φέρουν αναπόδραστα νέα γενιά κόκκινων δανείων, αλλά και νέους οφειλέτες που θα πνιγούν από τα χρέη τους. Και, ενώ η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο έως ότου ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τον τουρισμό και την εστίαση, όσα πραγματικά «καίνε» τους επιχειρηματίες τα παρουσίασε πρόχειρα και αποσπασματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των προχθεσινών ανακοινώσεων, η προκαταβολή φόρου θα… μειωθεί «γενναία» κατόπιν σχετικής μελέτης -αναρωτιέται κανείς πόσο χρόνο θέλουν για να εκπονήσουν αυτή τη μελέτη. 

Επίσης, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται στην οικονομία παίρνοντας το ρίσκο να ανοίξει τα σύνορα για τουρίστες που δε θα έχουν ελεγχθεί. Και την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις στο ΕΣΥ είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες μίας πανδημίας: δηλαδή, η κυβέρνηση στάθηκε τυχερή τον περασμένο Μάρτιο και φαίνεται να πιστεύει ότι έχει κάνει κάποιο «συμβόλαιο» με την τύχη για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που όλοι οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το φθινόπωρο. 

Έτσι έχει η κατάσταση. Ακόμη κι αν σε πολλά ΜΜΕ περιγράφεται κάπως διαφορετικά…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή