Telegraph: Περισσότερα και δυσκολότερα τα μέτρα του νέου πακέτου!
Η επιστροφή των τροικανών, στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη μίας αξιολόγησης, της μέχρι στιγμής υλοποίησης των μέτρων και μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, για το πότε θα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο πακέτο, που σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, θα έχει περισσότερα και δυσκολότερα μέτρα.
Αν και όλα αυτά τα μέτρα, είναι μέσα στο μνημόνιο που έχει ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, το μέγεθος των μεγάλων αλλαγών που θα φέρουν στην ελληνική οικονομία και την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών μπορεί να γίνει πλήρως αντιληπτό από τον λαό, μόνο κατά την εφαρμογή τους.
Οι αντιπρόσωποι των Θεσμών, ήρθαν για να δώσουν το «οκ» που θα ξεκλείδωνε την δόση των 2 δισ. ευρώ, όμως για αυτό προϋπόθεση ήταν η ολοκλήρωση από την ελληνική πλευρά του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Αυτό δεν έχει γίνει, καθώς αν και το πολυνομοσχέδιο που τα έφερε ψηφίστηκε από την βουλή μόνο ένα 32% είναι έτοιμο και για τα υπόλοιπα, εκκρεμούν ακόμα δεκάδες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις.
Οι καθυστερήσεις έφεραν την αναβολή του ή του EuroWorking Group που θα έδινε θετική εισήγηση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης. Με τον χρόνο να τελειώνει και το διακύβευμα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους, με αποφυγή «κουρέματος» καταθέσεων και το άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, τα αρμόδια υπουργεία έχουν μπει σε ένα «αγώνα δρόμου» για να ετοιμάσουν προτάσεις και ανάλογα μέτρα που θα βοηθήσουν στην επαναφορά του προγράμματος στην συμφωνημένη τροχιά.
Το κυνήγι των ισοδύναμων μέτρων
Το μεγάλο κόστος των μέτρων στην κοινωνία, έχει ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων και έχει βάλει το Οικονομικό επιτελείο, στην διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων μέτρων για την αντικατάστασή τους. Προς το παρόν στον αέρα είναι, το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για σημαντικά μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν ή θα εφαρμοστούν μειωμένα και θα χρειαστεί να καλυφτεί το κόστος τους στον προϋπολογισμό από κάποιο νέο μέτρο.
Παράδειγμα είναι το τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αφού η κλιμακωτή εφαρμογή του δεν αναμένεται να φέρει τα 160 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το νέο μέτρο που θα καλύψει την διαφορά. Τα ισοδύναμα μέτρα είναι πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέους φόρους ή τέλη, καθώς η φοροδοτική βάση έχει φτάσει στα όριά της, κάτι που φαίνεται και στα συνεχώς αυξανόμενα «φέσια» προς το Δημόσιο, που έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. και μόνο μέσα στο 2015, έχουν δημιουργηθεί 8,3 δισ. νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Telegraph: Περισσότερα και δυσκολότερα τα μέτρα του νέου πακέτου!
Ενώ ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με το πρώτο πακέτο και είναι στον αέρα το πότε θα γίνει η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, η βρετανική Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή θα περιλαμβάνει περισσότερα και δυσκολότερα μέτρα.
Συγκεκριμένα, ο Μουιτάμπα Ραχμάν, αναλυτής του Eurasia Group δήλωσε ότι «Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες (…) Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Τα μέτρα δεν είναι αρκετά για τα 2 δισ. ευρώ
Πρώτο βήμα, αλλά από μόνα τους όχι αρκετά για να φέρουν την εκταμίευση των δόσεων χαρακτηρίζουν κύκλοι των δανειστών τα προαπαιτούμενα που προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή.
Συγκεκριμένα, δύο ευρωπαίων αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο Bloomberg, τόνισαν πως τα μέτρα που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δεν φτάνουν για να ξεκλειδώσει η υπο-δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δανειστές θέλουν, η κυβέρνηση να εργαστεί εντατικά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προωθηθεί ακόμη και δεν έχουν περάσει από τη Βουλή. Δηλαδή, αυτά που έχουν ψηφιστεί αλλά εκκρεμούν εγκύκλιοι και αποφάσεις για την υλοποίησή τους (από το πρώτο πακέτο) και την συμφωνία για την ψήφιση του δεύτερου πακέτου.
Οι δανειστές θεωρούν ως θέμα άμεσης προτεραιότητας κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις και επομένως μόνο η ψήφιση και η εφαρμογή τους θα καταφέρει να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων.
Η Ευρώπη, βέβαια δεν «κολλάει» στο πόσο θα έχουν τα λαχανικά και στο αν το ΦΠΑ στα σχολεία θα είναι 6, 13 ή 23%.
Οι ξένοι θέλουν να τηρηθούν τα όρια των εσόδων και σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο Ασφαλιστικό το οποίο αν δεν αλλάξει θα καταρρεύσει μέχρι το 2030, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τα κόκκινα δάνεια (με μέρος των κόκκινων επιχειρηματικών να φαίνεται πως πηγαίνει προς πώληση σε ξένα funds), την προστασία της πρώτης κατοικίας, και τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, αεροδρόμια και φυσικό αέριο (όπου οι νέοι επενδυτές θα προέρχονται κυρίως από χώρες με ισχυρό λόγο εντός θεσμών όπως η Γερμανία και η Γαλλία).
Πιο βαριά τα μέτρα του δεύτερου πακέτου!
Το επόμενο πακέτο που θα γίνει πολυνομοσχέδιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου περιλαμβάνει μία σειρά από σκληρές προσαρμογές.
-Ισοδύναμα με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις.
-Κατάργηση του ΕΚΑΣ (ισοδύναμο κόστος για ρνδεχόμενη παραμονή του 500 εκατ. ευρώ) με εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016 για τους πιο «πλούσιους» δικαιούχους, που αντιστοιχεί στο 20% ή 70.000 άτομα.
-Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς
-Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια (μέτρ4ο για το οποίο αναζητούνται ισοδύναμα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ)
-Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με διαφορά η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει
-Περικοπές στις συντάξεις με στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών
-αύξηση εισφορών στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ (Στο σενάριο της εναρμόνισης όλων των εισφορών οι αγρότες μπορεί να πληρώνουν μέχρι και 40% περισσότερες εισφορές.)
-Αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών του ΟΑΕΕ (υπάρχει πρόταση για σύνδεση με τον τζίρο)
-κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (που σημαίνει μείωση των πόρων στα ασφαλιστικά Ταμεία)
Καθησυχάζει η ελληνική πλευρά- Κανένα θέμα με τη δόση των 2 δις ευρώ.
Οι δανειστές που φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητοι στην θέση της αυστηρής εφαρμογής του μνημονίου, περιμένουν και το δεύτερο πακέτο των μεταρρυθμίσεων να περάσει μέσα στο Νοέμβριο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.
Αν και μπορεί η αξιολόγηση να καθυστέρηση ανάλογα με την ολοκλήρωση των μέτρων, παραμένει προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την ΕΚΤ να έχει βάλει ως όριο την 15ή Νοεμβρίου.
Μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές, έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως, «Αν υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με τα προαπαιτούμενα μπορούν να ξεπεραστούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.