Τα μυστικά μιας ψηφοφορίας

Ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το κυρίαρχο αφήγημα και τα «ρεπορτάζ» που εμφανίζονταν σε πολλά ΜΜΕ ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να «ζορίζεται» με την προοπτική σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πολλές αναφορές στον Τύπο, ΣΥΡΙΖΑίοι που δεν συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό της Novartis ως «του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και διατηρούν επιφυλάξεις για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου, ήθελαν να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Το αν όντως η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο μένει να αποδειχθεί. Και σίγουρα, χωράει πολλή συζήτηση για το αν έπρεπε να το χαρακτηρίσει έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ή να επενδύσει τόσο πολλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην λεγόμενη «ατζέντα καθαρά χέρια» -τουλάχιστον όσο διαπιστώνει ότι η Δικαιοσύνη προτιμά τους ξεκούραστους ρυθμούς της χελώνας. Αυτό, όμως, είναι άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Επιστροφή στο αφήγημα που κατέρρευσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης: τελικά, η μυστική ψηφοφορία έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα συνοχής. Παρά το γεγονός ότι η μυστική ψήφος αποτελεί μία «βολική» και «εύκολη» επιλογή για τον κάθε βουλευτή ώστε να στείλει άκοπα και χωρίς κόστος μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, οι ΣΥΡΙΖΑίοι εμφανίστηκαν en block, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στείλει μήνυμα πως αν κάποιος θέλει να τα βάλει με τον Παπαγγελόπουλο, θα έχει να κάνει μαζί του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε, προφανώς, το αυτονόητο: ότι δεν μπορείς να κατηγορείς έναν υπουργό ότι στήνει μία πλεκτάνη και ταυτόχρονα να αφήνεις εκτός κάδρου τον επικεφαλής της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι προσπαθεί να στήσει σκευωρία σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων.

Ωστόσο, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξήλθε αρραγής της μυστικής ψηφοφορίας δεν ίσχυσε για τα υπόλοιπα κόμματα –και, κυρίως, για τα δύο «ενδιαφερόμενα» αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.

Ήδη από προχθές το βράδυ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «σφάζονται» με έναν πόλεμο διαρροών για το ποιος… είχε διαρροές. Στη Χαριλάου Τρικούπη «βλέπουν» την «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ, ενώ στην οδό Πειραιώς επικαλούνται ένα χειροκρότημα του Γιώργου Καμίνη προς τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και αφήνουν υπονοούμενα για την στάση του Γιώργου Παπανδρέου. Όλα αυτά, στη σκιά των υπαρκτών διαφωνιών στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ορίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη συζήτηση τον Ανδρέα Λοβέρδο, στον οποίο, ως γνωστόν, έχει αρθεί η ασυλία του προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Και με δεδομένη την εσωστρέφεια στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απουσιάσει, όπως επίσης και η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων, κατέστησαν σαφή την απροθυμία του πρωθυπουργού να υιοθετήσει (πλήρως) την «γραμμή Σαμαρά» και να καταστήσει τον πρώην πρωθυπουργό έναν ισχυρό παίκτη στο εσωτερικό της ΝΔ.

Συμπέρασμα: μία μυστική ψηφοφορία ήταν αρκετή προκειμένου τα πράγματα να μπουν ξανά στη σωστή σειρά: ότι, δηλαδή, η ουσία της υπόθεσης δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, αλλά το «πάρτι» με τη φαρμακευτική δαπάνη. Όπως, επίσης, ότι στην υπόθεση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών. Το λιγότερο.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή